Στους 100 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά τον θάνατο 73χρονου πολυεγκαυματία ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού.

Πρόκειται για τον 73χρονο Σπύρο Σπυρίδη, συνταξιούχο-υπεύθυνο υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ που υπέκυψε μετά από ισχυρό σηψαιμικό επεισόδιο, σχεδόν πέντε μήνες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στη 1μ.μ. στο χωριό Άμμος Ημαθίας.

Όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, όπου είχε νοσηλευτεί μέχρι τον Οκτώβριο και η σύζυγός του. Στο «Παίδων» για ένα δεκαήμερο και τα δυο ανήλικα εγγόνια τους, και οι τρεις επίσης θύματα της πυρκαγιάς. Πριν από λίγες μέρες ο γιος του Κώστας Σπυρίδης είχε μιλήσει στη Ναυτεμπορική, λέγοντας πως οι γιατροί φώναζαν τον πατέρα του «Χαϊλάντερ” γιατί και οι ίδιοι απορούσαν πως τα είχε καταφέρει τόσο καιρό. Όπως έλεγε, ήταν πολύ δυνατός χαρακτήρας και το πάλευε γιατί είχε μεγάλη θέληση να ζήσει, να δει ξανά τα εγγόνια του. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα εγκαύματά του.

‘Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, εκτός από τα εκτεταμένα εγκαύματα β΄ βαθμού γύρω στο 19%, σε πόδια, χέρια και πλάτη, υπήρχαν πολλές επιπλοκές στην υγεία του κατά την νοσηλεία του, ενώ ήταν μετρημένες οι μέρες που πατέρας του ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Λόγω της τραχειοστομίας, δεν μπορούσε να μιλήσει και επικοινωνούσε με νοήματα. Εκεί που αντιδρούσε πιο έντονα ήταν όταν του μιλούσαν για τα εγγόνια του και όταν έβλεπε την προσπάθεια των γιατρών και νοσηλευτριών που τον φρόντιζαν.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι γονείς του Κώστα Σπυρίδη και τα παιδιά του, που παραθέριζαν φιλοξενούμενοι στο Μάτι, κάηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Όπως και τόσοι άλλοι Ματιώτες, που δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, έτσι αστραπιαία που εξαπλωνόταν η πυρκαγιά. Παππούς, γιαγιά κι εγγόνια μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν, αλλά αποκλείστηκαν στην παραλιακή, αφού όλος ο κόσμος ήταν εκεί. Βγήκαν απ’ το αμάξι, βρήκαν μια μικρή δίοδο προς τη θάλασσα. Στη διαδρομή αυτή, όμως, τους έπιασε το θερμικό κύμα. Τότε ήταν που ο παππούς αγκάλιασε με το σώμα του τον εγγονό και τον γλίτωσε από τα χειρότερα. Εκεί ήταν που και η σύζυγός του προφύλαξε όσο μπορούσε την εγγονή της. Η 72χρονη κάηκε κατά 14% σε χέρια-πόδια-σβέρκο. Έμεινε δυόμισι μήνες στον «Ευαγγελισμό», για λίγο και στη ΜΕΘ, λόγω πνευμονικού οιδήματος.

«Έχει ακόμα ανοιχτές πληγές στο χέρι. Τα εγκαύματά της τα έχω αναλάβει εγώ. Δεν ήταν δυνατό να πηγαίνουμε κάθε δεύτερη μέρα στο νοσοκομείο για καθαρισμούς, αφού δεν μπορεί να περπατήσει. Εγώ της κάνω καθημερινά τις αλλαγές, μου έδειξαν οι νοσηλεύτριες πώς ακριβώς τις κάνω. Έχει πλέον πολύ μεγάλο κινητικό πρόβλημα, τώρα καταφέραμε λίγο να αυτοεξυπηρετείται. Έχει ανάγκη από φυσιοθεραπεία, αλλά δυστυχώς δεν έρχεται κανείς στο σπίτι να τη βοηθήσει. Αναγκαστικά, της κάνω εγώ μερικές ασκήσεις που μας έδειξαν φυσιοθεραπευτές, με προοπτική να δυναμώσει λίγο, για να την πηγαίνω πια εγώ για θεραπείες» δήλωσε ο γιος της.

Τα παιδιά του, η 8χρονη Ελισάβετ κι ο 10χρονος Σπύρος, φέρουν διάσπαρτα εγκαύματα. Β΄ βαθμού στο δεξί χέρι και μικρότερα σε χέρια-πόδια το κορίτσι. Στους αγκώνες, σε χέρια, πόδια κι αυτιά το αγόρι. «Περνάμε και εμείς αγωνία και κούραση απίστευτη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά μέτωπα. Ένα ήταν των παιδιών, πήραμε πολύ καλή υποστήριξη από την Παιδοψυχιατρική του “Γεννηματάς” για την προσαρμογή τους μετά το συμβάν αυτό που βίωσαν – ευτυχώς, σε μεγάλο βαθμό έχουν επανέλθει. Αλλά και η γυναίκα μου έχει υποστεί πολύ μεγάλο ψυχολογικό σοκ…» είχε τονίσει ο κ. Σπυρίδης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.