του Manlio Dinucci, Comité Valmy, mardi 11 décembre 2018

Η αμερικανική πολιτική σχεδιάζει την προληπτική χρήση του πυρηνικού όπλου.
Σε πρώτη ματιά θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για σκηνοθεσία μιας χολυγουντιανής ταινίας καταστροφής. Ωστόσο είναι ένα από τα σενάρια που περιγράφονται στην επίσημη έκθεση 2018 της Επιτροπής στην οποία το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανέθεσε να μελετήσει την εθνική άμυνα: «Το 2019, κατόπιν ψευδών ειδήσεων περί ωμοτήτων εναντίον των ρωσικών πληθυσμών στην Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, η Ρωσία εισβάλλει σε αυτές τις χώρες. Ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αντιδράσουν, η Ρωσία δηλώνει ότι μια επίθεση εναντίον των δυνάμεών της στις χώρες αυτές θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον της ίδιας της Ρωσίας, και θα αντιμετώπιζε μιαν πυρηνική απάντηση. Ρωσικά υποβρύχια επιτίθενται στα διατλαντικά καλώδια οπτικών ινών και Ρώσοι χάκερ παραλύουν τα ηλεκτρικά δίκτυα στις ΗΠΑ, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις καταστρέφουν τους αμερικανικούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δορυφόρους. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις έχουν παραλύσει. Ιντερνέτ κι κινητά τηλέφωνα έχουν αχρηστευτεί.»

Η δικομματική επιτροπή του Κογκρέσου, απαρτιζόμενη από έξη Ρεπουμπλικανούς και έξη Δημοκρατικούς, αντιμετωπίζει ένα ανάλογο σενάριο στην Ασία: «Το 2024, η Κίνα πραγματοποιεί μιαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν, την καταλαμβάνει  και οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επέμβουν με ένα υποφερτό κόστος επειδή οι κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες είχαν εξακολουθήσει να αυξάνονται, ενώ των ΗΠΑ είχαν μείνει στάσιμες λόγω ανεπαρκών στρατιωτικών δαπανών.»

Αυτά τα σενάρια- εξηγεί η επιτροπή- εξεικονίζουν το γεγονός ότι «η ασφάλεια και η ευημερία των ΗΠΑ βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από όσον στις τελευταίες δεκαετίες». Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «οι ΗΠΑ ηγήθηκαν ενός κόσμου ασυνήθιστης ευημερίας, ελευθερίας και ασφάλειας. Αυτό το επίτευγμα, από το οποίο επωφελήθηκαν σημαντικά, κατέστη δυνατό χάρις στην ασύγκριτη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.»

Σήμερα, ωστόσο, η στρατιωτική τους δύναμη, «σπονδυλική στήλη της διεθνούς επιρροής και της αμερικανικής ασφάλειας» έχει διαβρωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτό οφείλεται στο ότι «αυταρχικοί ανταγωνιστές –και ειδικά η Κίνα και η Ρωσία- επιδιώκουν τώρα την περιφερειακή ηγεμονία και τα μέσα προβολής της ισχύος τους σε παγκόσμια κλίμακα.» Θα είναι μια τραγωδία απρόβλεπτων αλλά πιθανότατα τρομερών διαστάσεων –προειδοποιεί η επιτροπή- εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν να απειληθούν τα συμφέροντά τους από έλλειψη βούλησης για να γίνουν «οι σκληρές επιλογές και οι απαραίτητες επενδύσεις».

Η Επιτροπή του Κογκρέσου προτείνει έτσι την περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών -σήμερα ανερχόμενων στο ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών (716 δις δολ)- κατά 3-5 % ετησίως: κυρίως για την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (υποβρυχίων, στρατηγικών βομβαρδιστικών, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) στην περιοχή Ειρηνικού-Ινδιών, «όπου δραστηριοποιούνται τέσσερεις από τους πέντε ανταγωνιστές μας (ο 5ος είναι το Ιράν)η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Ρωσία και τρομοκρατικές ομάδες.»

Η στρατηγική εικόνα που προκύπτει από την έκθεση του Κογκρέσου –πιο ανησυχητική ακόμη όταν ληφθεί υπόψη ότι απαρτίζεται ισοδύναμα από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς- δεν επιτρέπει αμφιβολίες.
Οι ΗΠΑ –που από το 1945 έχουν προκαλέσει με τους πολέμους τους 20-30 εκατομμύρια νεκρούς (και επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια θανάτους που προκλήθηκαν από τα έμμεσα αποτελέσματα των πολέμων), για να «οικοδομήσουν ένα κόσμο ασυνήθιστης ευημερίας, ελευθερίας και ασφάλειας, από τον οποίο επωφελήθηκαν σημαντικά» - είναι έτοιμες για όλα, προκειμένου να διατηρήσουν την «ασύγκριτη στρατιωτική υπεροχή τους», στην οποία στηρίζεται η αυτοκρατορία τους, που τείνει να κονιορτοποιηθεί με την ανάδυση ενός πολυκεντρικού κόσμου.
Η επιτροπή του Κογκρέσου οραματίζεται προς τούτο σενάρια επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποθετικά αντικαθρεπτίσματα της δική τους επιθετικής στρατηγικής, που απειλεί να οδηγήσει τον κόσμο στην καταστροφή



Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.