Zero Hedge, 21-1-2019

Mε την επέτειο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εξήντα         αμερικανικές προσωπικότητες καλούν το Κογκρέσο να ξανανοίξει τις έρευνες για τις δολοφονίες του Προέδρου Τζων Κένεντυ, του Μάλκολμ Χ, του ιερέα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντυ .
Το διάβημα υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Isaac Newton Farris Jr.,ανεψιός του αιδεσιμότατου Λούθερ Κινγκ και τέως πρόεδρος της Χριστιανικής Διάσκεψης Νοτίων Πολιτειών, ο αιδεσιμότατοςJames M. Lawson Jr, στενός συνεργάτης του δολοφονημένου ιερέα,  ο Robert F. Kennedy Jr. και η Kathleen Kennedy Townsend, παιδιά του δολοφονημένου γερουσιαστή και υποψηφίου προέδρου. Το διάβημα/διακήρυξη υπογράφουν επίσης πολυάριθμοι ιστορικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και άλλοι εμπειρογνώμονες ερευνητές των τεσσάρων  κορυφαίων δολοφονιών.


Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο G. Robert Blakey, πρώτος σύμβουλος της Ειδικής επί των Δολοφονιών Επιτροπής της Βουλής, η οποία αποφάνθηκε το 1979 ότι ο Πρόεδρος Κένεντυ υπήρξε θύμα πιθανής συνωμοσίας, ο Dr. Robert McClelland, ένας από τους χειρουργούς στο νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ του Ντάλας, ο οποίος προσπάθησε να σώσει την ζωή του Προέδρου και διαπίστωσε ότι το θύμα είχε  δεχτεί σφαίρες από εμπρός και από πίσω, ο Daniel Ellsberg, που αποκάλυψε τα «έγγραφα του Πενταγώνου» και είχε διατελέσει Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Κένεντυ, ο Richard Falk, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και διεθνής αυθεντία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καλλιτέχνες του Χόλυγουντ Alec Baldwin, Martin Sheen, Rob Reiner  και Oliver Stone; Ο πολιτικός σατιριστής  Mort Sahl, ο μουσικός David Crosby και άλλοι.
                                      Πρόεδρος Κένεντυ, 22 Νοεμβρίου 1963

Το κοινό Διάβημα καλεί το Κογκρέσο να εξασφαλίσει την αυστηρή εποπτεία της παρουσίασης όλων των κυβερνητικών εγγράφων που αναφέρονται στην προεδρία και στην δολοφονία του Τζων Κένεντυ, όπως εντέλλεται ο Νόμος  του 1992 «περί Συλλογής Εγγράφων Τζων Κένεντυ».  Η εφαρμογή  αυτού του νόμου  διαφάνειας  εμποδίστηκε συστηματικά από την CIA και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση Τραμπ επέτρεψε στην CIA να συνεχίσει την περιφρόνησή της στον νόμο, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προέβλεπε την πλήρη αποδέσμευση του φακέλου των εγγράφων Κένεντυ το 2017.
Το κείμενο του διαβήματος των 60 καλεί σε δημόσια ανακριτική έρευνα για τις «τέσσερεις μείζονες δολοφονίες της δεκαετίας 1960, οποίες είχαν μιαν καταστροφική επίπτωση στην πορεία της αμερικανικής ιστορίας».
Αυτό το δικαστήριο –που θα πρέπει να ακούσει μαρτυρίες ζώντων μαρτύρων, νομικών εμπειρογνωμόνων, ερευνητών δημοσιογράφων, ιστορικών και συγγενών των θυμάτων- θα πρέπει να ακολουθεί το πρότυπο των Ακροάσεων Αλήθειας και Συμφιλίωσης που συστάθηκε στην Νότιο Αφρική μετά την πτώση του Απαρτχάιντ. Αυτή η αμερικανική διαδικασία αποβλέπει να παρωθήσει το Κογκρέσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξαναρχίσουν τις δικαστικές έρευνες και για τις τέσσερεις οργανωμένες πράξεις πολιτικής βίας.
Οι υπογράφοντες το κοινό διάβημα, που αναφέρονται  ως «Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης», επιζητούν επίσης να ξανανοίξει ο δικαστικός φάκελος της δολοφονίας του Ρόμπερτ Κένεντυ, δηλώνοντας ότι η καταδίκη του Σιρχάν Σιρχάν ήταν αποτέλεσμα μιας «δικαστικής παρωδίας». Και μόνα τα ιατροδικαστικά στοιχεία- αναφέρουν- αποδεικνύουν ότι ο Σιρχάν δεν έριξε τον μοιραίο πυροβολισμό που σκότωσε τον γερουσιαστή Κένεντυ – συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε –μεταξύ άλλων- ο Dr. Thomas Noguchi, ο ιατροδικαστής της νομαρχίας του Λος ΄Αντζελες, οποίος πραγματοποίησε την επίσημη νεκροψία.
Το κοινό διάβημα –που συντάχτηκε με συνεργασία του Adam Walinsky, στενού συνεργάτη και λογογράφου του γερουσιαστή Κένεντυ- δηλώνει ότι αυτοί « οι τέσσερεις μείζονες πολιτικές δολοφονίες τραυμάτισαν τον αμερικανικό βίο στην δεκαετία 1960 και έριξαν μια σκιά πάνω στην χώρα για δεκαετίες. Οι John F. KennedyMalcolm XMartin Luther King Jr. and Robert F. Kennedy  είχαν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσπαθήσει να στρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μακριά από τον πόλεμο, προς τον αφοπλισμό και την ειρήνη, μακριά από την εσωτερική βία και τον διχασμό, προς την ομόνοια και την δικαιοσύνη. Οι δολοφονίες τους ήταν όλες μαζί μια άγρια, συνδυασμένη επίθεση κατά της αμερικανικής δημοκρατίας και οι τραγικές συνέπειες αυτών των δολοφονιών κατατρύχουν ακόμη το έθνος μας.»
Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης βλέπει το κοινό διάβημά της ως την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας που αποβλέπει να ρίξει άπλετο φως στα σκοτεινά εθνικά μυστικά. Με την πρόοδο της εκστρατείας για την δημόσια διαφάνεια, οι πολίτες από όλη την χώρα θα προσκληθούν να υπογράψουν το διάβημα. Η εθνική αυτή προσπάθεια φιλοδοξεί να αντιταχτεί στις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από την δημοκρατική κρίση της Αμερικής, στην κυριαρχία μιας  απόκρυφης εξουσίας, που απεργάστηκε από μακρού την πρόσφατη άνοδο του αυταρχισμού. « Οι δολοφονίες αυτών τεσσάρων Αμερικανών υπήρξαν ένα θανάσιμο πλήγμα για την Δημοκρατία», δήλωσε ο ιστορικός James W. Douglass, συγγραφέας του βιβλίουJFK and the Unspeakable: Why He Died and Why It Matters (2010) (Τζων Κένεντυ και το αποσιωπούμενο Γιατί πέθανε και Γιατί αυτό Στοιχίζει.)
«Πορευόμαστε έκτοτε στην κοιλάδα των νεκρών. Η εκστρατεία μας είναι για να ανακτήσουμε την αλήθεια που περικλείει το κίνημα του οποίου ηγούντο. Ναι, η δύναμη, μεταμόρφωσης και συμφιλίωσης, της Αλήθειας, θα μας δώσει πράγματι την ελευθερία μας.»

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.