Γνωρίζαμε την πίεση που ασκήθηκε από τα κινήματα σε όλη  την Ευρώπη προκειμένου να μην εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο η TTIP (Διατλαντική  Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Οι διαπραγματεύσεις για τη «Διατλαντική εταιρική σχέση για το εμπόριο και τις επενδύσεις» (TTIP), που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο, καθώς θα καλύπτει πάνω από το 50% του παγκόσμιου εμπορίου και θα "πρέπει" σύμφωνα με τους εμπνευστές της (τις μεγάλες πολυεθνικές επαιρίες) να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 δεν έχουν προχωρήσει λόγω των αντιδράσεων.
Τι όμως είναι η TTIP;


O  Μάκης Σταύρου μας στέλνει την επεξεργασία που έχουν κάνει Ισπανοί αγωνιστές - πρόσφατα επισκέφθηκε την χώρα - σχετικά  με τις απειλές και τους κινδύνους, που περιέχει αυτή η συμφωνία και μπορεί να βοηθήσει στην καλλίτερη κατανόηση της σημασίας της συμφωνίας. 
Συγκεκριμένα, έχουν κάνει  κωδικοποίηση των απειλών  με βάση το φυλλάδιο του  John Hilary, επίτιμου καθηγητή της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του  Νότιχαμ. 
Το κείμενό της δουλειάς τους σε εκδήλωση εναντίον της TTIPπου πραγματοποιήθηκε στη  Βαλένθια τη Δευτέρα 31 Αυγούστου το παραθέτουμε πιο κάτω. Στο μεταφρασμένο στα ελληνικά  κείμενο δίπλα σε κάθε μια από τις 10 απειλές υπάρχει και παραπομπή στην αντίστοιχη σελίδα του ελληνικού φυλλαδίου του John Hilary.

Ας δούμε όμως την αναταπόκρισή του, και τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ισπανία:

"Για το θέμα της  TTIP  συζητήσαμε επίσης με τον Λούις Γκονθάλες, βιολόγο και υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Οργάνωσης των Φίλων της Γης στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στη Σεβίλλη. Τα μέλη και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης γνωρίζουν  ότι  οι Φίλοι της Γης κάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αγώνα εναντίον της TTIP, όπως μας είχε ενημερώσει τον Μάιο ο Ντέιβιτ Χέλερ, μέλος του ΔΣ της διεθνούς οργάνωσης κατά τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα. Όπως με ενημέρωσε μάλιστα στην Ισπανία έχει ήδη αρχίσει η πρώτη φάση  εφαρμογής του fracking στη Βαλένθια, τη Γαλίθια, την Καταλωνία και σε άλλες περιοχές, ακόμη και στην προστατευόμενη περιοχή του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα (στο δέλτα του Γουαλδακιβίρ στην Ανδαλουσία) και έχουν ήδη δημιουργηθεί συντονιστικές επιτροπές κινημάτων, στις οποίες πρωτοστατούν οι Φίλοι της Γης.   Εκτός από αυτό το θέμα συζητήσαμε και άλλα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα το θέμα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και επειδή διαπιστώσαμε ότι  τα προβλήματα αυτά είναι κοινά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, πρότεινε να πάρουμε από κοινού  πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης συλλογικοτήτων και κινημάτων των νότιων χωρών της Ευρώπης. Και συμφωνήσαμε να αρχίσουμε τη διερεύνηση αυτής της προοπτικής

Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες  συζητήσεις κατά την ημερήσια επίσκεψή μου στο δήμο της Μαριναλέντα,  είχαμε με το δήμαρχο Σάντσες Γορδίγιο, όπου για περισσότερο από 35 χρόνια εξελίσσεται ένα επιτυχημένο πείραμα αυτοδιαχείρισης του δήμου από τους πολίτες με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Και στις συζητήσεις αυτές κυριάρχησε το θέμα της TTIP. Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλία  από κοινού με τη δήμαρχο του Λάτσαρ Μαρί Νιέβες για  τη δημιουργία Δικτύου Δήμων στην Ανδαλουσίας εναντίον της TTIP. Συζητήσαμε επίσης εκτενώς για τη λειτουργία του δήμου της Μαριναλέντα, για το πώς έχουν πετύχει την εξασφάλιση δουλειάς σε όλους, την παροχή δωρεάν υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού  και άλλων υπηρεσιών από το δήμο προς τους πολίτες. Συζητήσαμε επίσης με την κοοπερατίβα εργατών και αγροτών που συντονίζει μέσα από συνελεύσεις  για την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων, όπως και με το συντονιστικό της ανοιχτής συνέλευσης του δήμου για τις διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Μάλιστα ο δήμαρχος μου είπε ότι τον επόμενο Μάϊο θα μπορούσε για μια εβδομάδα να φιλοξενήσει ο δήμος ένα γκρούπ από την Ελλάδα που ενδιαφέρονται για το εγχείρημα αυτό. Όσοι θα συμμετάσχουν στο γκρούπ θα πάρουν μέρος και στην παραγωγή των προϊόντων και στις υπόλοιπες διαδικασίες λειτουργίας του δήμου. Αυτό έχει γίνει ήδη με γκρούπ από αρκετές χώρες.  
Κλείνοντας σας υπενθυμίζω την επόμενη συνέλευση, η οποία όπως έχουμε αποφασίσει θα γίνει  την Παρασκευή  4 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ανοιχτό θεατράκι  της Πνευματικής Εστίας Βούλας και θα έχει θέμα συζήτησης για τη διατλαντική συμφωνία TTIP".

Επισυνάπτονται: Το βιβλιαράκι του  John Hilary στα ελληνικά, η επεξεργασία στα ισπανικά και στα ελληνικά και φωτογραφίες από την εκδήλωση εναντίον της  TTIP στη Βαλένθια, από τη συνάντηση με τον Λούις Γκονζάλες από τους Φίλους της Γης  στη Σεβίλλη και με το δήμαρχο της Μαριναλέντα Σάντσες Γορδίγιο στο δημαρχείο και στο σπίτι του






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.