Pages

Pages

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Οι 8 πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στη Βουλή - Ήρθε η ώρα των λίγων


Συνέντευξη Τύπου της Πλεύσης Ελευθερίας  στο δρόμο προς τις Βουλευτικές Εκλογές - Ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Είναι η πρώτη Συνέντευξη Τύπου μετά τις Ευρωεκλογές και είναι και η πρώτη Συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την έναρξη της Προεκλογικής Περιόδου. Χθες το βράδυ θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκήρυξης εκλογών για τις 7 Ιουλίου και σύγκλησης της νέας Βουλής για τις 17 Ιουλίου.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν αυτή η νέα Βουλή, που θα σχηματισθεί με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα είναι μια απ’ τα ίδια, μια "Βουλή όπως την ξέρανε", μια "Βουλή όπως την θέλανε" ή αν θα έχει μέσα την Πλεύση Ελευθερίας. Μια καθαρή δύναμη υπεράσπισης της πατρίδας, της δημοκρατίας, του λαού μας. Μία καθαρή δύναμη υπεράσπισης της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
Το ζητούμενο είναι αν αυτή η νέα Βουλή θα είναι πράγματι νέα, φρέσκια, ζωντανή ή αν θα είναι μια ανακαινισμένη εκδοχή του παλιού.
Το ζητούμενο είναι αν η νέα Βουλή θα έχει ζωή! Εξ ου και το σύνθημά μας.
Πριν μιλήσω για τις βουλευτικές εκλογές που έρχονται θα ήθελα να πω δύο λόγια για τις Ευρωεκλογές που πέρασαν και για τα συμπεράσματα που βγήκαν, τα συμπεράσματα που βγάλαμε και τις αποφάσεις που πήραμε.

1. Αποτίμηση αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών

Μία πρώτη αποτίμηση:
Η Πλεύση Ελευθερίας έδωσε την πρώτη της εκλογική μάχη στις Ευρωεκλογές που πέρασαν. Κατεβήκαμε με τις δυνάμεις μας και μόνο, με πείσμα, με αισιοδοξία, με ανιδιοτέλεια, με πολλή δουλειά και με πολλή αλληλοστήριξη των συνυποψηφίων, που ήταν πράγματι συνυποψήφιοι και όχι ανθυποψήφιοι.
Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι δεν θα καταφέρουμε τίποτε, ότι θα φάμε τα μούτρα μας.
Πολλοί ήταν αυτοί, μάλιστα, που πόνταραν και υπολόγιζαν ότι δεν θα καταφέρουμε ούτε οικονομικά να στηρίξουμε μία εκλογική μάχη, έναν εκλογικό αγώνα, αφού η Πλεύση Ελευθερίας είναι εντελώς ανεξάρτητη, δεν έχει κρυφές επιχορηγήσεις, δεν έχει κρυφούς πάτρωνες, δεν έχει καθόλου πάτρωνες, δεν έχει κρυφές τσέπες, δεν έχει κρυφά συρτάρια και δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα και καμία επιδότηση, κρατική επιχορήγηση ή άλλη.
Καταφέραμε να διαψεύσουμε όλες αυτές τις προγνώσεις. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό, τον πλήρη αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στην Πλεύση Ελευθερίας, από πάρα πολλά Μ.Μ.Ε.
Διαψεύσαμε τις δημοσκοπήσεις που δεν μας ανέφεραν καν ή μας έβαζαν σε ίδια δύναμη με κόμματα, τα οποία εξαφανίστηκαν από τον εκλογικό χάρτη, ή σχεδόν εξαφανίστηκαν από τον εκλογικό χάρτη.
Συγκεντρώσαμε την εμπιστοσύνη δεκάδων χιλιάδων πολιτών, 91 χιλιάδων πολιτών για την ακρίβεια, και θεωρούμε αυτήν την εμπιστοσύνη πολύτιμη και ακριβή. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών και τους ευχαριστούμε για την στήριξή τους, για την εμπιστοσύνη τους, για τη δύναμη που μας έδωσαν όχι μόνο με την ψήφο τους, αλλά και με αυτήν την σφιχτή αγκαλιά που μας επεφύλαξαν σε όλη την Ελλάδα, στη διάρκεια των περιοδειών μας, προεκλογικά, αλλά και πριν από την προεκλογική περίοδο.
Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε φαινόμενα περίεργα. Τα ψηφοδέλτιά μας δεν βρέθηκαν σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα, αν και είχαμε εφοδιάσει με ποσοστό 112% σε ψηφοδέλτια όλες τις εκλογικές Περιφέρειες και τα Προξενεία. Αντιμετωπίσαμε και παρακολουθήσαμε όλη αυτήν την περίεργη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη SingularLogic, μία ιδιωτική εταιρεία, που προέβη σε ανάρτηση "εκτίμησης επίσημου αποτελέσματος", χωρίς να αναρτά επίσημα αποτελέσματα. Και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καν τα επίσημα αποτελέσματα, διατηρούμε δηλαδή πολλά ερωτηματικά. Παρ’ όλα αυτά αξιολογούμε ως πολύ σημαντικό αυτό που πετύχαμε. Ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πλεύση Ελευθερίας κατάφερε να καταγραφεί στις συνειδήσεις των πολιτών που την ψήφισαν, αλλά και στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, ως μία ενεργή δύναμη, που έκανε το πρώτο της αποφασιστικό βήμα.
Και θα ήθελα να σας πω ότι, δεν έχει βέβαια δημοσιοποιηθεί, γιατί κάποιοι παλεύουν να μας εξαφανίσουν, αλλά η Πλεύση Ελευθερίας κατάφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Στην Αιγιάλεια, ας πούμε, όπου κάναμε και την κεντρική προεκλογική μας ομιλία βγήκε πρώτη σε ψήφους σε 2 χωριά, Αρφαρά και στη Λαμπινού. Είναι εδώ ο Μανώλης ο Φουλεδάκης και τα έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα ένα προς ένα. Στο χωριό. Παραδείσι της Ρόδου, επίσης, η Πλεύση Ελευθερίας σε 6 εκλογικά τμήματα βγήκε δεύτερη δύναμη, αφήνοντας πίσω της το κυβερνών κόμμα. Στα Χανιά, επίσης πρώτη δύναμη σε 2 χωριά και στην Κέρκυρα υψηλότατα ποσοστά, στην Εύβοια υψηλότατα ποσοστά. Παντού στη χώρα, η εμπιστοσύνη και η πλέρια αισιοδοξία των πολιτών που μας τίμησαν. Τους ευχαριστούμε που από την πρώτη στιγμή των αποτελεσμάτων δήλωσαν ότι συνεχίζουν κοντά μας και μας εκδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να διπλασιάσουμε το ποσοστό μας. Ο καθένας που μας ψήφισε να φέρει άλλη μία ψήφο τουλάχιστον και να μπούμε στη Βουλή. Θεωρούμε το ποσοστό μας ένα σημαντικό πρώτο βήμα και ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο.

2. Πως πηγαίνει η Πλεύση Ελευθερίας  στις Βουλευτικές Εκλογές

Κι έρχομαι αμέσως στο πώς πηγαίνει η Πλεύση Ελευθερίας στις Βουλευτικές Εκλογές. Η Πλεύση Ελευθερίας θα πάει στις Βουλευτικές Εκλογές καθάρια, ξάστερα όπως και στις Ευρωεκλογές.
Με το ψηφοδέλτιό μας, τα ψηφοδέλτιά μας σε όλη την Επικράτεια. Με το συνδυασμό Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως ακριβώς δηλώθηκε και ανακηρύχθηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα ψηφοδέλτιά μας θα συγκροτηθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, που είναι η προθεσμία κατάθεσης και δήλωσης των βουλευτών, από ανθρώπους διατεθειμένους να παλέψουν χωρίς ανταλλάγματα, να εκτεθούν, να υπερασπιστούν τη χώρα μας, την πατρίδα μας, την Δημοκρατία, τους συμπολίτες μας.
Την πλήρη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων μας θα την κάνουμε μετά την κατάθεσή τους.
Θα ήθελα ωστόσο, επειδή πάντοτε πορευόμαστε με αρχές, να δώσω στη δημοσιότητα τις αρχές, στη βάση των οποίων συγκροτούνται, ήδη αυτήν την στιγμή, τα ψηφοδέλτιά μας:
I. Αρχή πρώτη: Όχι στους επαγγελματίες της πολιτικής, ναι στα ψηφοδέλτια μέσα από την κοινωνία.
Δεν θα δείτε στα ψηφοδέλτιά μας πολιτικούς γυρολόγους ούτε ανθρώπους που μετέτρεψαν την πολιτική σε επάγγελμα. Θα δείτε ανθρώπους της δουλειάς, της καθημερινότητας, της βιοπάλης, του αγώνα. Ανθρώπους καθαρούς, με ανεπίληπτη διαδρομή, ανθρώπους που, και εάν ακόμη ασχολήθηκαν με τα κοινά και την πολιτική στο παρελθόν, το έκαναν για να προσφέρουν και όχι για να κερδίσουν. Δεν μετέτρεψαν ποτέ την πολιτική σε μέσο βιοπορισμού.
II. Αρχή δεύτερη: Συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας ανοιχτά και με διαφάνεια. Τα ψηφοδέλτιά μας θα συγκροτηθούν και ήδη συγκροτούνται αυτές τις μέρες, με ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία να μας στηρίξει. Η Πλεύση Ελευθερίας εφαρμόζει την αρχή της ανοιχτής πόρτας σε όλους εκείνους κι εκείνες, οι οποίοι θέλουν να παλέψουν μαζί μας, βοηθώντας τον αγώνα μας, από κάθε θέση που είναι αναγκαία: από τη θέση του εθελοντή, από τη θέση του υποστηρικτή, από τη θέση του υποψηφίου.


ΙΙΙ. Έρχομαι στο πιο σημαντικό.
 Θα είδατε και θα ακούσατε, και μίλησε και ο Διαμαντής ο Καραναστάσης εισαγωγικά, για το σύνθημά μας, για το σποτ μας, αυτό το πολύ δροσερό σποτ με τις παιδικές φωνές. Και αν δεν το είδατε στην τηλεόραση, θα το ακούσατε, που λέει: «Θέλεις τη Ζωή στη Βουλή;». Και μετά λέει: «Ήρθε η ώρα των λίγων». Τι είναι αυτό το «Ήρθε η ώρα των λίγων»; Τι σημαίνει «Ήρθε η ώρα των λίγων»; Σημαίνει ότι, αν οι σημερινοί κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι είναι «οι πολλοί» και επικαλούνται το σύνθημα «ήρθε η ώρα των πολλών», τότε μάλλον εννοούν ότι εμείς είμαστε οι λίγοι.
Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα νέο κόμμα που πηγαίνει μπροστά με τις δυνάμεις, αυτό είναι αλήθεια, λίγων και πολύ αποφασισμένων ανθρώπων. Λίγων και πολύ καθαρών ανθρώπων, που λένε την αλήθεια. Την ώρα, λοιπόν, που άλλοι συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά τους παραγεμίζοντάς τα με διάφορους μαϊντανούς της πολιτικής και της δημοσίας ζωής, εμείς φτιάχνουμε ψηφοδέλτια λίγων και αποφασισμένων ανθρώπων.
Την ώρα που εκλέγονται κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια φυλλορροούν και ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει, ψηφίζει αντίθετα με όσα υποσχέθηκε και παραβιάζει τον όρκο του, εμείς θα φτιάξουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα από ψηφοδέλτια με λίγους υποψηφίους, λίγους και καλούς, δοκιμασμένους.
Είναι απόφασή μας να στελεχώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας μόνο με ανθρώπους καθαρούς και αποφασισμένους.
Έτσι, στα ψηφοδέλτιά μας δεν θα δείτε λίστες ανθρώπων που δεν γνωρίζει κανείς, και που τους μαθαίνει μετά και φρίττει, όπως έχουμε ζήσει αρκετές φορές, αλλά αντίθετα θα δείτε μικρούς αριθμούς υποψηφίων, με αρχή μας τον ένα ή δύο υποψηφίους, ανά εκλογική περιφέρεια, ώστε να γνωρίζει πραγματικά ο κόσμος, να γνωρίζει πραγματικά ο πολίτης, ποιους ψηφίζει και ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν ποιοι είναι αυτοί που ζητούν την εμπιστοσύνη του.
Την ώρα που άλλοι κρύβουν περίεργες υποψηφιότητες ανάμεσα σε πλήθος ονομάτων, εμείς θα αναδείξουμε έναν-έναν και μία προς μία τους υποψηφίους μας και τις υποψηφίες μας, όπως ακριβώς κάναμε και στη διάρκεια των Ευρωεκλογών, για να γνωρίζουν οι πολίτες. Γιατί, αντίθετα με άλλους, εμείς δεν πάμε να για να εξαπατήσουμε τον κόσμο για να μας ψηφίσει, πάμε για να τον πείσουμε να μας εμπιστευθεί και να παλέψει μαζί μας.

3. Πρωτοβουλίες που η Πλεύση Ελευθερίας θα πάρει στη Βουλή

Γιατί κατεβαίνουμε στις Εθνικές Εκλογές;
Μα κατεβαίνουμε για να δράσουμε, κατεβαίνουμε για να πράξουμε μέσα στη Βουλή, και ήδη από τώρα προς γνώση και των πολιτών που τους προσκαλούμε και εκείνων που επιθυμούν να δηλώσουν την στήριξή τους, ανακοινώνουμε, από σήμερα κιόλας, μία σειρά από τις πρώτες κοινοβουλευτικές ενέργειες στις οποίες θα προβούμε εάν η Πλεύση Ελευθερίας μπει στη Βουλή. Η Βουλή δεν είναι θερμοκήπιο, η Βουλή είναι χώρος δημοκρατικής λειτουργίας και ο λόγος για να μπεις στη Βουλή είναι για να κάνεις κοινοβουλευτικό έργο, για να προαγάγεις και να υπερασπισθείς την χώρα, τον λαό, τα δίκαιά μας, την Δημοκρατία:
Ι. Ενέργεια πρώτη, κοινοβουλευτική: Θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και τη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής, επίσημης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής, ώστε αφενός να αξιοποιηθεί άμεσα το πόρισμα για την διαγραφή του χρέους, που έχει αποδειχθεί παράνομο, αφετέρου να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούν τόσο το Δημόσιο, όσο και τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα ταμεία.
ΙΙ. Ενέργεια δεύτερη: Θα υποβάλουμε πρόταση Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόταση για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ακύρωσή της.
ΙΙΙ. Ενέργεια τρίτη: Θα ζητήσουμε την άμεση ενεργοποίηση των Ελληνικών Αξιώσεων έναντι της Γερμανίας και θα ασκήσουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο για το γεγονός της μη διεκδίκησης και της υπονόμευσης της αξίωσης. Να γνωρίζετε ότι στην Ελληνική Βουλή έχει διαβιβασθεί από το 2017 η μήνυση, την οποία έχουμε καταθέσει εμείς για την μη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ζητήσει το άνοιγμα και την έρευνα της δικογραφίας.
ΙV. Ενέργεια τέταρτη: Θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση του ομόφωνου πορίσματος της ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens.
Αυτές είναι ενέργειες που αφορούν κοινοβουλευτική εργασία, κοινοβουλευτικό έλεγχο και εθνικά μας θέματα. Τέσσερις ενέργειες συγκεκριμένες. Και θα προβούμε, επίσης, και σε τέσσερις πολύ συγκεκριμένες ενέργειες πρότασης σχεδίων Νόμου για τέσσερα σημαντικά θέματα:
Ι. Πρώτο σχέδιο Νόμου, θα αφορά τη Δικαιοσύνη και την άρση της αδικίας.
Να πάψει το καθεστώς εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση, να πάψει το καθεστώς της γενικευμένης αδικίας σε βάρος των πολιτών, με πρώτο μέτρο την συγκρότηση Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας και σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. Οι πολίτες, κατά πλειοψηφία, ως ένορκοι να συμμετέχουν στην σύνθεση των Δικαστηρίων και να αποτελέσουν τους εγγυητές ότι θα πάψει τόσο η ατιμωρησία των κυβερνώντων και λοιπών ιθυνόντων, όσο και η γενικευμένη αρνησιδικία και αδικία.
ΙΙ. Δεύτερη πρόταση, η οποία θα κατατεθεί ως πρόταση Νόμου στο Κοινοβούλιο και ως πρόταση αλλαγής του Κανονισμού:
Άρση της βουλευτικής ασυλίας και της υπουργικής ασυλίας και τροποποίηση στο πλαίσιο του Συντάγματος και μέχρι την αναθεώρησή του, όλων εκείνων των διατάξεων που προβλέπουν ασυλίες και προνόμια για βουλευτές και υπουργούς. Οι λόγοι για τους οποίους θεσπίσθηκαν απέχουν παρασάγγας από την χρήση τους που έγινε. Η χρήση, δυστυχώς, και των ασυλιών και των προνομίων ήταν διαχρονικά για να καλύψει αξιόποινη δράση βουλευτών και υπουργών. Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα κάνουμε ποτέ και καμία χρήση της βουλευτικής ασυλίας.
ΙΙΙ. Τρίτη πρόταση νόμου, έβδομη κοινοβουλευτική ενέργεια: Θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για τη διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων πολιτών, που σήμερα καταδιώκονται από τις τράπεζες και τα funds.

IV. Τέταρτη πρόταση νόμου, όγδοη κοινοβουλευτική ενέργεια:
Θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Αυτές είναι δεσμεύσεις μας, στη βάση αυτών των δεσμεύσεων για την πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδο, ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και, προσωπικά, εγγυώμαι ότι αυτά που λέμε, θα τα κάνουμε. Όπως μέχρι τώρα, ό,τι έχω πει, το έχω κάνει και συνεχίζω να λέω τα ίδια που έκανα και να κάνω τα ίδια που έλεγα.

4. Συνεργασίες

Έρχομαι τώρα σε ένα επόμενο θέμα, που είναι το θέμα που μονοπωλεί ή εν πόση περιπτώσει απασχολεί την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και είναι το θέμα των συνεργασιών.
Θα μιλήσω πρώτα απ’ όλα επί της αρχής. Εμείς πιστεύουμε και αποτελεί αξίωμά μας ότι η πολιτική γίνεται με διαφάνεια, γίνεται με καθαρούς όρους, δεν γίνεται με συμφωνίες πίσω στα παρασκήνια, ούτε με συναλλαγές και ανταλλάγματα. Η πολιτική γίνεται καθαρά σε πλήρη επαφή με τους πολίτες.
Θα ξεκινήσω με τις αρχές, με τις οποίες πορευόμαστε και τις λέξεις-κλειδιά, τις λέξεις εκείνες που διέπουν τη δράση μας και την απεύθυνσή μας στον κόσμο: Είναι η Αρχή της Συνέπειας λόγων και έργων, η Αρχή της Αξιοπιστίας, ότι αυτά που λέμε αυτά θα κάνουμε και αυτά που λέμε είναι τα ίδια που λέγαμε. Δεν λέμε άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Δεν λέμε άλλα και κάνουμε άλλα. Είναι η Αρχή της Αξιοκρατίας, η Αρχή της Εργατικότητας, η Αρχή της Αποτελεσματικότητας. Δεν πιστεύουμε ότι όλοι είναι για όλα, ούτε ότι όλοι «όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν». Αντίθετα, θέλουμε να αξιοποιούμε τους ανθρώπους στο πεδίο των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων και της ειδίκευσης και των γνώσεών τους. Θέλουμε να παίρνουμε από τον κάθε πολίτη που θέλει να προσφέρει την καλύτερη δυνατότητα ουσιαστικής προσφοράς του.
Όσον αφορά τώρα την υπηρέτηση των αρχών, μιλάμε για την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα, θέλει πάρα πολλή δουλειά η υπόθεση της υπεράσπισης της πατρίδας μας, δεν γίνεται με λόγια, ούτε με συνθήματα.
Έρχομαι στα ειδικότερα.
Περί Βαρουφάκη. Μας ρωτήσανε αρκετοί και κυκλοφόρησε το ζήτημα της υπόθεσης συνεργασίας με τον Βαρουφάκη και το κόμμα του. Υπήρξε αρκετή φιλολογία, ιδίως αφού και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έκανε ένα δημόσιο κάλεσμα, που αφού δεν του απάντησε κανείς, απάντησε ο ίδιος αρνητικά στον εαυτό του.
Δεν θα συνεργαστούμε με τον κ. Βαρουφάκη, γιατί μας διαφοροποιούν πολύ σοβαρά ζητήματα τόσο με τον ίδιο όσο και με το κόμμα του, τόσο ως προς τις πολιτικές θέσεις όσο και ως προς τους στόχους.
Με σοβαρότερο, το ζήτημα της ασυνέπειας λόγων και έργων. Εμείς αυτά που λέμε αυτά κάνουμε, δεν είμαστε του "είπα-ξείπα", όπως είναι ο συγκεκριμένος πολιτικός, και προσωπικά θα πω ότι δεν εξαργύρωσα ούτε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να έχω θέσεις εξουσίας, ούτε τις θέσεις εξουσίας για να πουλάω βιβλία και να προσκαλώ σε θέαση ταινιών.
Με τον κ. Βαρουφάκη έχουμε ευθεία διαφωνία σε 5 κομβικά θέματα, που θα ήθελα να τα επισημάνω:
Ι. Το πρώτο είναι ότι εμείς είμαστε υπερασπιστές της διαγραφής του Χρέους, ο κ. Βαρουφάκης αναγνωρίζει το χρέος και δεν το αμφισβητεί. Αντίθετα, υπόσχεται ότι, αφού το έχει αναγνωρίσει, θα το διαπραγματευτεί, θα κάνει, δηλαδή, τα ίδια που έκανε το ’15, με άλλο αποτέλεσμα.
ΙΙ. Εμείς είμαστε υπέρ της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Ο κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι πρέπει να τις χαρίσουμε τις Γερμανικές Οφειλές. Προτείνει, δηλαδή, να χαρίσουμε στη Γερμανία 341 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι η αποτίμηση της αξίωσής μας και προτείνει και να παραιτηθούμε και από την διαγραφή 355 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι η σημερινή αποτίμηση του παράνομου χρέους. Δηλαδή συνολικά προτείνει να επιβαρυνθεί η χώρα με περίπου 700 δισεκατομμύρια ευρώ, που εμείς, αντιθέτως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν και στο πλαίσιο αυτών των διεκδικήσεων να μιλούμε για οικονομική πολιτική, και όχι για οικονομική πολιτική στο πλαίσιο αυτής της επιβάρυνσης.
ΙΙΙ. Τρίτη μεγάλη διαφωνία, το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εμείς είμαστε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Είμαστε όλοι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν είμαστε εναντίον ο επικεφαλής και υπέρ κάποιοι συνεπικεφαλής ή υποψήφιοι.
IV. Τέταρτη διαφωνία, εμείς είμαστε κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο κ. Βαρουφάκης υπερψήφισε το Νόμο, με τον οποίο απελευθερώθηκαν αυτοί οι πλειστηριασμοί, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της 22ας Ιουλίου 2015.
V. Και πέμπτη τεράστια, βεβαίως, διαφορά, είναι ότι εμείς αποκλείεται να συνεργαστούμε με το σύστημα. Αποκλείεται να συνεργαστούμε με τα κυβερνώντα κόμματα και σήμερα και αύριο και όποτε. Δεν θα συνεργαστούμε ούτε με Ν.Δ., ούτε με ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με ΠΑΣΟΚ, ούτε με κανέναν από αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα. Αντίθετα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όλους.
Είναι, λοιπόν, αγεφύρωτες αυτές οι διαφορές και το ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχει και καμία σκιά, αλλά και καμία ασάφεια.

Για άλλες συνεργασίες

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα άλλων προτάσεων, που, επίσης, απασχόλησε την επικαιρότητα με διάφορους τρόπους.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι από μόνη της μια ανοιχτή πρόσκληση συγκρότησης ενός μετώπου υπεράσπισης της πατρίδας, της δημοκρατίας και του λαού μας. Το λέμε στην ίδια τη διακήρυξή μας.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση συμπράττουμε όλον αυτόν τον καιρό με κοινωνικές και κινηματικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι η πολύτιμη συμμαχία μας με το Κίνημα «Δεν Πληρώνω», με τους επικεφαλής του, τον Ηλία Παπαδόπουλο και τον Λεωνίδα Παπαδόπουλο, να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουμε, καί στην προηγούμενη αναμέτρηση καί σε αυτήν την αναμέτρηση. Αυτή είναι μία συμμαχία καθαρή και πραγματική, βγαίνει μέσα από κοινούς αγώνες, στην καθημερινότητα, στα Δικαστήρια, στο δρόμο, στην πράξη, στην πολιτική. Δεν βγήκε μέσα από κάποιο δωμάτιο συναλλαγής και ανταλλαγής και είναι αυτό στο οποίο πιστεύουμε. Και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στην εκλογική μάχη που έρχεται.
Δυστυχώς σε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε δυνατή κάποια πολιτική συνεργασία με άλλες δυνάμεις, γιατί οι πάρα πολύ καθαροί όροι που θέσαμε δημόσια από το 2017 δεν έγιναν δεκτοί, δεν απαντήθηκαν καν από όσους και τότε δήλωναν ότι επιθυμούν συνεργασία και τράβηξαν προς άλλες κατευθύνσεις.
Εμείς κατεβήκαμε στις Ευρωεκλογές καθαρά, με τις δυνάμεις μας, με τις θέσεις μας, με το πρόγραμμά μας και πιστεύουμε ότι οι πολίτες δικαίωσαν αυτή μας την επιλογή. Δεν δικαίωσαν τα αλισβερίσια και τα παζάρια των μηχανισμών και το αποτέλεσμα είναι και ένα αποτέλεσμα, που δίνει ένα μήνυμα, το οποίο δεν δικαιώνει τα αλισβερίσια και τα παζάρια των μηχανισμών.
Έτσι και σήμερα, περισσότερο από προηγουμένως δεν θα μπούμε σε παζάρια παλαιοκομματικού τύπου ονοματοδοσίας, κατανομών, ανταλλαγών, «δούναι και λαβείν». Δεν πιστεύουμε σε αυτόν τον τρόπο και δεν θα το κάνουμε.
Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και, κυρίως, οφείλουμενα είμαστε συνεπείς προς τους πολίτες, οι οποίοι μας στήριξαν γι’ αυτό ακριβώς που προτείναμε, γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε.
Δεν απορρίπτουμε τη στήριξη άλλων πολιτικών χώρων που δεν θα κατέβουν στις εκλογές ή προσώπων που επιθυμούν να μας στηρίξουν. Και για να είμαστε καθαροί, όπως πάντοτε είμαστε, έχουν εκδηλωθεί σε ένα ανεπίσημο επίπεδο τέτοιες διαθέσεις στήριξης.
Αν πράγματι επιθυμούν να μας στηρίξουν, τους προσκαλούμε να το κάνουν, δημόσια και θαρρετά.
Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ανταλλάγματα χάριν πολιτικής στήριξης. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε εκλόγιμες θέσεις ή οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε, η Πλεύση Ελευθερίας αυτό για το οποίο μάχεται, είναι ακριβώς να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν οι πολίτες και οι φωνή τους στη Βουλή και όχι να κάτσει ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε καρέκλα.
Στο επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσουμε και με όλους εκείνους κι εκείνες, οι οποίοι δήλωσαν μία διάθεση στήριξης.
Ξεκαθαρίζω ότι όσα διακινούνται και λέγονται περί επίσημων προτάσεων δεν είναι αληθή. Καλό είναι, λοιπόν, να μην διατυπώνονται και ξεκαθαρίζω ακόμη ότι οι πολίτες θα μπορούν πάντα να γνωρίζουν, να είναι βέβαιοι ότι αυτά που λέμε, αυτά είναι και που κάνουμε. Αυτή είναι η αλήθεια.

6. Κάλεσμα στους Έλληνες του Εξωτερικού

Θα ήθελα να κλείσω αυτήν την τοποθέτησή μου, με κάτι που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και είναι ένα πολιτικό, αλλά και προσωπικό κάλεσμά μου.
Είναι ένα κάλεσμα σε όλους εκείνους κι εκείνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τα τελευταία 4 χρόνια, από το τρίτο Μνημόνιο, τα τελευταία 9 χρόνια, από την επιβολή των Μνημονίων, οδηγήθηκαν καταναγκαστικά στο εξωτερικό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν, να χτίσουν τη ζωή τους.
Είναι ένα κάλεσμα και προς τους Έλληνες του εξωτερικού και της διασποράς, που αγαπούν την πατρίδα μας, που αγωνιούν για αυτήν και που σε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ψήφισαν. Γιατί εσκεμμένα οι πολιτικές δυνάμεις δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στα προξενεία, να ψηφίζουν στη χώρα όπου διαμένουν, όπως γίνεται υποχρεωτικά στις Ευρωεκλογές.
Θέλω να καλέσω όλους και όλες, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που βρίσκονται στο εξωτερικό, να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου. Να διαμορφώσουν εκείνο το αποτέλεσμα που θα φέρει πίσω όλους, όσοι εξαναγκαστικά μετανάστευσαν, να έρθουν στις 7 Ιουλίου και να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα εκείνο, που θα διαμορφώσει την πατρίδα μας ακτινοβόλα και περήφανη.
Η περηφάνια των Ελλήνων, η περηφάνια μας, η ακτινοβολία της Δημοκρατίας, η αγάπη και το πάθος για την ελευθερία είναι εκείνα που μπορούν να ανοίξουν μία χαραμάδα αισιοδοξίας και στη συνέχεια εμείς να παραλάβουμε την σκυτάλη και να κάνουμε αυτήν την αισιοδοξία πράξη. Ξεκινώντας από την Βουλή.
Σας ευχαριστώ πολύ.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.