Απάντηση της ΕΠΗΠ σε ερώτηση της «Συμπολιτείας»


Στην αποκάλυψη ότι τόσο οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Θερμαϊκού, όσο και η σημερινή, δεν έκαναν την παραμικρή ενέργεια για την εγκατάσταση και στα όρια του Δήμου σταθμών μέτρησης για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι δεκάδες κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή, κάνει το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), σε επιστολή που απέστειλε στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρο Κουζινόπουλο, σε απάντηση σχετικής ερώτησης 
Σημειώνεται ότι στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης έχουν εγκατασταθεί και διεξάγουν αξιόπιστες έρευνες μέτρησης της εκπεμπόμενης από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ακτινοβολίας, πάνω από 38 τέτοιοι σταθμοί μέτρησης της ΕΠΗΠ, από τους 500 συνολικά που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Τέτοιοι ευρυζωνικοί σταθμοί, λειτουργούν στο Δήμο Θέρμης (Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, οδός Λεωνίδα Ιασονίδη 17) και στο Δήμο Καλαμαριάς (Δημοτολόγιο Καλαμαριάς-Τεχνική Υπηρεσία, οδός Μεταμορφώσεως 7-9).

Η επιστολή του ΕΠΗΠ

Απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για το εάν γίνονται μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο Δήμο Θερμαϊκού, το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων απέστειλε ηλεκτρονικά την ακόλουθη επιστολή:
«Κύριε Κουζινόπουλε καλησπέρα σας,
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 29179/340/Φγ61 – ΦΕΚ 1275/20-05-2014), οι θέσεις εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τους Δήμους κατόπιν πρότασής τους και περιλαμβάνουν δημόσια κτίρια καθώς και άλλες θέσεις που οι Δήμοι επιθυμούν, όπως κτίρια «ευαίσθητων χρήσεων» − π.χ. σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί. Κατά το σχεδιασμό του δικτύου των σταθμών μέτρησης ο Δήμος Θερμαϊκού δεν πρότεινε κανένα σημείο εγκατάστασης εντός των ορίων του.

Σας ενημερώνουμε ότι, όπως προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία, υπάρχει σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα μετεγκαταστάσεων σταθμών μέτρησης σε νέες θέσεις (μετά από χρονικό διάστημα 6 μηνών από την αρχική εγκατάστασή τους) κατόπιν αιτημάτων των Δήμων.

Συνεπώς μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δήμο Θερμαϊκού προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να αιτηθεί την εγκατάσταση ενός η περισσοτέρων σταθμών σε δημόσια κτίρια εντός των ορίων του.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.

Η Ομάδα Διαχείρισης Δικτύου ΕΠΗΠ».

Τι είναι το ΕΠΗΠ

Σκοπός του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων είναι ο διαρκής αδιάβλητος, διαφανής, αξιόπιστος και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διενεργούμενος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται οι ακόλουθοι φορείς:
  • Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (κύριος του έργου)
  • Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (φορέας λειτουργίας)
  • Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (αναθέτουσα Αρχή).
Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία SPACE HELLAS Α.Ε. μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. 

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου
Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου συμβάλλει:
•    στην υποστήριξη του μηχανισμού για τον συνεχή έλεγχο και τον περιορισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών μιας περιοχής στα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης του κοινού,
•    στη διαρκή πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τη έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία,
•    στην ορθή λειτουργία των διαφόρων πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με οφέλη τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και την αποδοτικότερη λειτουργία τους.
  
Οφέλη προκύπτουν και για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς μπορούν πλέον να συλλέγουν αυτόματα στοιχεία σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που απαιτούνται για την εγκατάσταση και αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων τους. 
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων έχει ως αντικείμενο τον διαρκή και αξιόπιστο έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα δίκτυο σταθερών και κινητών σταθμών μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και διασφαλίζει την άμεση (on-line) πρόσβαση του κοινού στα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Οι υποδομές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που αποτελούν αντικείμενο του έργου είναι αυτές που εκπέμπουν σε ευρεία περιοχή συχνοτήτων (100 kHz - 6 GHz, αδειοδοτούμενες και μη), όπως:
  • τα δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παλαιάς και νέας γενιάς (GSM-900 και GSM-1800, UMTS & LTE), δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης, κλπ.),
  • κεραίες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, διατάξεις ραντάρ,
  • ασύρματα δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια (Wireless Hotspots, εταιρικές ζεύξεις κλπ.).
Οι 500 σταθεροί σταθμοί μέτρησης

Οι σταθεροί σταθμοί μέτρησης του δικτύου εγκαθίστανται έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατό πιο ευρεία αντιπροσωπευτική κάλυψη της χώρας.
Τα δεδομένα των σταθμών μέτρησης μεταφέρονται στο Κέντρο Διαχείρισης, το οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα υποσυστήματα και τις εφαρμογές που είναι αναγκαία για να συλλέξουν, να διαχειριστούν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα δεδομένα των μετρήσεων από το σύνολο των σταθμών μέτρησης και στη συνέχεια να παράγουν αποτελέσματα και να προσφέρουν υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους δημόσιους φορείς κ.ά.
Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου βασίζεται:
  • στην εγκατάσταση και λειτουργία 500 σταθερών σταθμών μέτρησης της Η/Μ ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα,
  • στη λειτουργία 13 κινητών σταθμών μέτρησης (επί ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων) ένας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας,
  • στη δημιουργία και λειτουργία ενός κέντρου συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων μέτρησης,
  • στη δημιουργία ενός δικτύου διασύνδεσης των σταθμών μέτρησης με το κέντρο δεδομένων,
  • στην ανάπτυξη ενός Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ), στο οποίο θα προβάλλονται οι σταθμοί μέτρησης, καθώς και τα αποτελέσματα των μετρήσεων,
  • στην ανάπτυξη και λειτουργία μιας διαδικτυακής πύλης για την προβολή των δεδομένων μέτρησης και της διάθεσης αυτών στο κοινό.

Ο τρόπος λειτουργίας του Παρατηρητηρίου περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό που το διέπει. Οι τεχνικές προδιαγραφές του βασίζονται σε διεθνείς σχετικές συστάσεις, καθώς και σε πρότυπα και οδηγίες που έχουν εκδόσει διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), κ.ά.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.