Πλωμαρίτης - Παπαστεργίου: Κόντρες στην ΕΝΙΘ
Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης φαίνεται πως αντιμετωπίζει ζητήματα ενιαίας έκφρασης. Μέλη του ΔΣ καταγγέλλουν για μεθοδεύσεις και συμπαιγνίες της παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Διαβάστε το κείμενο της καταγγελίας που υπογράφουν τα μέλη τόσο της Κίνησης για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της Πρωτοβουλίας Γένοβα - Νυστέρι:


Συναδέλφισες/οι,

  Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Παπαστεργίου Χρήστο γιατί σε συνεργασία με την ΔΑΚΕ υλοποιούν ένα σχέδιο φίμωσης της Ένωσης σε μια περίοδο κρίσιμη για την τύχη του Ε.Σ.Υ., σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται με μεγάλη ένταση η επίθεση της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ ενάντια στην υγεία με σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζομένους στο χώρο.
            Καταρχήν αμέσως μετά τις εκλογές της ΕΝΙΘ και την ώρα που όλοι οι εργαζόμενοι διαδήλωναν και απεργούσαν πανελλαδικά κατά του μεσοπρόθεσμου, ενώ ο Χρήστος Παπαστεργίου ήταν υποχρεωμένος από το καταστατικό να συγκαλέσει το Δ.Σ. σε 7 ημέρες από τη μέρα των εκλογών άφησε να περάσουν 35 ημέρες (οι εκλογές της ΕΝΙΘ έγιναν στις 25 Μάη και το πρώτο ΔΣ έγινε στις 30 Ιούνη) βγάζοντας την ένωση από το χορό των κινητοποιήσεων και των αγώνων.
  Και το πρώτο κομμάτι έκλεισε με την συγκρότηση προεδρείου από την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ. Εδώ οι μάσκες έπεσαν, τα προσχήματα εγκαταλείφθηκαν και σε αγαστή σύμπνοια ΠΑΣΟΚ και Δεξιά προχώρησαν στην συγκρότηση του προεδρείου. Και για ποιο λόγο γίνανε όλα αυτά δεν άργησε να φανεί.
Μια βδομάδα μετά την εκλογή προέδρου και ταμία, αυτούς μόνο εξέλεξε η συμμαχία της πράσινης δεξιάς με τη γαλάζια δεξιά, το Δ.Σ. αποφάσισε ότι η πρόταση του υπουργείου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τον πιο πρόθυμο από τους πρόθυμους υπουργούς τον Λοβέρδο, ήταν απαράδεκτη από την ΕΝΙΘ, δεν μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο, έπρεπε να αποσυρθεί και να ανοίξει ένας διάλογος για την σύνταξη του υγειονομικού χάρτη που θα απαντούσε στα προβλήματα και τις στρεβλώσεις του Ε.Σ.Υ.. Εξουσιοδότησε δε τον πρόεδρο να συντάξει ένα κείμενο και να το στείλει για δελτίο τύπου γνωστοποιώντας έτσι την αρνητική θέση της Ένωσης στις προτάσεις του υπουργείου. Η ανακοίνωση δεν βγήκε ποτέ. Το δελτίο τύπου δεν εκδόθηκε ποτέ. Η θέση της Ένωσης δεν έγινε γνωστή στους συναδέλφους, στη κοινωνία και στη κυβέρνηση ποτέ. Την ώρα που και ο μικρότερος υγειονομικός σχηματισμός στην εσχατιά της Ελλάδας έπαιρνε θέση και καταδίκαζε τις συγχωνεύσεις του Λοβέρδου η ΕΝΙΘ απουσίαζε. Πρόκειται συνάδελφοι για τον ορισμό του πραξικοπήματος. Ένα συνδικαλιστικό πραξικόπημα που αλλοίωσε την θέληση των νοσοκομειακών γιατρών και την απόφαση του πρόσφατα εκλεγμένου Δ.Σ.  
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Στην ίδια συνεδρίαση του το Δ.Σ. αποφάσισε τη σύγκλιση Γ.Σ. στο νοσοκομείο «Γεννηματάς»  για να κατεβάσει στους γιατρούς τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του για το σχέδιο Λοβέρδου. Μια Γ.Σ. για την οποία οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν ενημερώθηκαν ποτέ και ο ίδιος ο Παπαστεργίου δεν εμφανίστηκε ποτέ χωρίς να μπει στο κόπο να ενημερώσει κανένα μέλος του Δ.Σ. για τον λόγο που τον κράτησε μακριά από την Γ.Σ.. Αλλά και την επόμενη ημέρα όταν τέσσερα μέλη του Δ.Σ. συγκάλεσαν το σώμα σε συνεδρίαση, όπως προέβλεπε το καταστατικό μας, δεν προσήλθε ο γκριζοπράσινος πρόεδρος μας ούτε και η πλειοψηφία των μελών της « ανίερης συμμαχίας» ακυρώνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου. Είναι υποκρισία να ισχυρίζεται ο Χρήστος Παπαστεργίου ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΔΣ της ΕΝΙΘ γιατί δεν έχει εκλέξει αντιπρόεδρο και γραμματέα, αφού ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όπως άλλωστε έγινε και με την εκλογή προέδρου και ταμία.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά την ώρα που τα μέλη του ΔΣ αδυνατούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του, ο Χρήστος Παπαστεργίου έχει το θράσος να εμφανίζεται με την ιδιότητα του γραμματέα της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ από κοινού με τον εκπρόσωπο της ΝΔ δήθεν για να "καταγγείλουν" το σχέδιο συγχωνεύσεων γιατί "στην ουσία δεν κάνει τίποτα". Αν πραγματικά ήθελαν να αντισταθούν στο σχέδιο συγχωνεύσεων τότε θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν την ΕΝΙΘ, να κινητοποιήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσουν σε ένα πανοσοκομειακό και ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις συγχωνεύσεις.
·               Επειδή συνάδελφοι, όπως καταλάβατε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο να φιμωθεί η ένωση σε μια κρίσιμη για την υγεία συγκυρία.
·               Επειδή επιχειρείται με καθαρό συνδικαλιστικό πραξικόπημα να αλλοιωθεί η θέληση της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών.
·               Επειδή βρισκόμαστε σε μια απροκάλυπτη άσκηση σκληρού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
·               Επειδή το ΕΣΥ δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση με σκοπό τη συρρίκνωση του, την υποχρηματοδότηση του και τη μετακύληση του κόστους της υγείας στην άδεια τσέπη των πολιτών.
·               Επειδή η συμμαχία των πρόθυμων πέταξε τις μάσκες, εγκατέλειψε τα προσχήματα και προχωρά ακάθεκτη στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών γι’ αυτό και εμείς.
Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους που πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης ενός δωρεάν, καθολικού και υψηλών προδιαγραφών Εθνικού συστήματος υγείας, όχι μόνο για να καταγγείλουμε όσα η «συμμαχία των πρόθυμων» υλοποιούν αλλά ταυτόχρονα να καλέσουμε τους συναδέλφους αυτούς σε συστράτευση για να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ. Να πυκνώσουμε την παρουσία μας στις Γ.Σ. των νοσοκομείων. Να συσπειρωθούμε γύρω από τις Νοσοκομειακές μας επιτροπές και να γίνουμε το ανάχωμα για να μην περάσει η βαρβαρότητα του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου στο χώρο της υγείας.  
Να συναντηθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και όχι μόνο, τους άνεργους, τους αγανακτισμένους που πλημμυρίζουν τις πλατείες και να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής, της κυβέρνησης που την υλοποιεί με απίστευτη βαρβαρότητα και των πολιτικών δυνάμεων που της συμπαραστέκονται.       


                                 Θεσσαλονίκη 22/7/2011


Τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ:

·        Ζδούκος Θοδωρής
(Κίνηση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ)
·        Κατσίμπα Δάφνη
(Κίνηση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ)
·        Κούτρας Γιάννης
(Πρωτοβουλία Γένοβα - Νυστέρι)
·        Πλωμαρίτης Στρατής
(Κίνηση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ)
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.