Με την προσγείωσή του (21/7/2011) στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, έκλεισε τον κύκλο μιας διαστημικής οδύσσειας 30 χρόνων που σημαδεύτηκε από θριάμβους, αλλά και από τις τραγωδίες των «Columbia» και «Challenger»

«Αποστολή εξετελέσθη, Χιούστον». Με αυτό το μήνυμα προς τον πύργο ελέγχου ο διοικητής του «Atlantis», Κρις Φέργκιουσον σήμανε χθες το τέλος εποχής για τα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Ολοκληρώνοντας 30 χρόνια εξερεύνησης του Διαστήματος, το «Atlantis» προσγειώθηκε στις 12:56 (ώρα Ελλάδος) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, μετά τη 13ήμερη τελευταία αποστολή της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Κατά την εννιαήμερη παραμονή του στον ISS το «Atlantis» παρέδωσε πάνω από πέντε τόνους τροφίμων, ρούχων και εξοπλισμού, ενώ από εδώ και στο εξής θα εκτίθεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ως μουσειακό κομμάτι.
«Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία για να σε ευχαριστήσουμε »Atlantis», καθώς και χιλιάδες λάτρεις του Διαστήματος στη χώρα που ενδυνάμωσαν πραγματικά αυτό το απίστευτο διαστημικό σκάφος, το οποίο για τρεις δεκαετίες ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε προς το πλήρωμα ο αστροναύτης Μπάρι Ουίλμορ, από τον πύργο ελέγχου μετά το ταξίδι 8,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, που έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της εξερεύνησης του Διαστήματος.
Περίπου 2.000 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και επισκέπτες περίμεναν στον διάδρομο προσγείωσης για να χειροκροτήσουν την τελευταία προσγείωση του «Atlantis» και να υποδεχτούν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της αποστολής, καθώς έβγαιναν από το διαστημικό λεωφορείο.
Το διαστημικό λεωφορείο, το οποίο αποτελεί το πολυπλοκότερο ιπτάμενο όχημα που έχει ποτέ κατασκευαστεί, έθεσε σε τροχιά το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, το οποίο έφερε την επανάσταση στην αστρονομία και συνέβαλε στην κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA, τα ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz θα αναλάβουν αποκλειστικά τα ταξίδια στον ISS τα επόμενα χρόνια, ενώ τις προσεχείς δεκαετίες αναμένεται να γίνουν πιο προσιτά τα τουριστικά διαστημικά ταξίδια.
Η NASA, η οποία θα επικεντρωθεί στα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς διαστημοπλοίων που θα μπορούν να ταξιδεύουν πιο μακριά στο Διάστημα, έχει στο ενεργητικό της 135 πτήσεις, μεταξύ των οποίων οι τραγωδίες των «Columbia» και «Challenger», ενώ συνολικά 670 εκατομμύρια χιλιόμετρα έχουν διανυθεί για 21.000 τροχιές γύρω από τη Γη.
135 αποστολές
14 νεκροί αστροναύτες
Το «Atlantis», το οποίο χθες ολοκλήρωσε την 135η αποστολή της NASA, θεωρείται το αποκορύφωμα της διεθνούς συνεργασίας στο Διάστημα. Ωστόσο η πορεία των διαστημικών λεωφορείων σημαδεύτηκε και από δύο τραγικά γεγονότα, στα οποία συνολικά 14 αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους: την έκρηξη του «Challenger» στις 28 Ιανουαρίου του 1986 αμέσως μετά την εκτόξευσή του και τη διάλυση του «Columbia» την 1η Φεβρουαρίου του 2003 κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα.




ethnos.gr, το είδαμε ΕΔΩ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.