Είχαμε γράψει στο πρόσφατο παρελθόν ότι γίνεται πολύ παιχνίδι με τα "προγράμματα" για ένταξη των παιδιών των Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Λέγαμε ότι ανέδιδαν οσμή σκανδάλων τα χρήματα που αντί να βελτιώσουν τις συνθήκες παιδεία ή διαβίωσης των τσιγγανόπαιδων διοχετεύονταν σε μελέτες εκατομμυρίων που καρπώνονταν μέσω των πανεπιστημιακών προγραμμάτων οι διάφοροι ¨μελετητές.
Να όμως, όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη στην Καθημερινή υπάρχουν εκτός της οικονομικής  υπάρχουν και προεκτάσεις πολιτικής λαμογιάς. Διαβάστε το:
Φροντίζοντας τους Ρομά

Tης Χριστινας Κοψινη

Οι ευθύνες της κοινωνίας για την εγκατάλειψη των Ρομ είναι γνωστές και δεδομένες. Τώρα δε, που η κρίση έχει χτυπήσει τα μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα, είναι σαν να τους έχουμε παντελώς διαγράψει από τις προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και της φιλανθρωπίας. Εκτός κι αν χρειαστεί να απορροφηθούν κονδύλια από κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα. Τότε μόνον οι Αθίγγανοι αποκτούν υπόσταση. Διαθέτουν οδό, δηλαδή μόνιμη κατοικία και διεύθυνση εργασίας. Γίνονται υπολογίσιμοι πολίτες κι εμείς συμφιλιωνόμαστε λίγο με τις ενοχές μας. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι, πάντα, η ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων συμπίπτει με την έναρξη προεκλογικής περιόδου. Ετσι έγινε και με την προκήρυξη για ένταξη Αθιγγάνων σε πρόγραμμα ελευθέρων επαγγελματιών, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Στις 4 Οκτωβρίου του 2009 οι εκλογές, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 η δημοσίευση του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ στο ΦΕΚ.


Για να μην ξεχνιόμαστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΟΑΕΔ επί Ν. Δ. έκανε κομματικό παιχνίδι. Αλλά με εκείνο το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού το 2009 έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος από το... 2001. Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε μια καθαρή κομπίνα. Βεβαιώσεις από «επαγγελματίες» με εικονικά μαγαζιά, μεταξύ των οποίων και κοτέτσια. Ολιγόμηνης διάρκειας εγγραφές στον ΟΓΑ για το πειστήριο της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Βεβαιώσεις που πωλούνταν από τους προέδρους δευτεροβάθμιων οργανώσεων σαν τα συγχωροχάρτια για να πιστοποιήσουν στις δημόσιες αρχές ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας. Μισθωτήρια του 24ώρου. Με όλα αυτά τα εργαλεία, στους περισσότερους από τους αιτούμενους Ρομ καταβλήθηκε το ποσό της πρώτης δόσης, που ανερχόταν στο ύψος των 7.000 ευρώ. Κάποιοι άλλοι που φρόντισαν να προμηθευτούν πλαστά τιμολόγια πρόλαβαν να πάρουν και δεύτερη δόση. Μέχρι που έφτασε εντολή από τη νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ, στις 3 Μαρτίου του 2010, να παγώσει το πρόγραμμα... μέχρι νεωτέρας.


Θα αναρωτιέστε τι θέλουμε τώρα και τα σκαλίζουμε όλα αυτά και τι αξία έχει ένα πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ για τους Ρομ, όταν έχουν χαθεί δισεκατομμύρια σε αυτή τη χώρα και η ζωή των Αθιγγάνων δεν βελτιώθηκε. Ισως και να έπρεπε να το σκεπάσουμε κι αυτό με τη λήθη, για να επιχειρήσουμε μια επανέναρξη, αλλά, όπως λέει και η παροιμία, «θέλει να ανθίσει το δενδρί μα η πάχνη δεν το αφήνει». Από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ ήλθε προσφάτως «σήμα» να ανοίξει το πρόγραμμα, να καταρτιστούν νέα επιχειρησιακά σχέδια για να προωθηθεί και πάλι... η απασχόληση των Ρομ. Οι υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη το έχουν δει πολλές φορές το έργο, αλλά αυτή τη φορά μοιάζει με παρωδία. Πάντως, η προσφυγή στις κάλπες διαψεύδεται. Επισήμως.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.