Έληξε πριν μερικές ώρες η προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Θερμαϊκού - απαρτιζόμενη από το Δήμαρχο Γιάννη Αλεξανδρή, τον Αντιδήμαρχο Κώστα Κούτουκα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιάννη Μαυρομάτη - με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Παρόντες στη σύσκεψη και ο Διευθυντής Σπουδών της σχολής αλλά και οι μηχανικοί που έκαναν την (οπτική;) αυτοψία τον περασμένο Μάρτιο. Απόντος του Υπουργού, που λείπει στην Κύπρο, το υπουργείο εκπροσώπησε  ο Γραμματέας κ. Λίτινας, ο οποίος έδειξε ανέτοιμος να επιλύσει το πρόβλημα που το υπουργείο του δημιούργησε με την οδηγία για αναστολή της λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (ΕΑΝΜ). Κι αυτή είναι η επιεικής εκτίμηση της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας. 


Η αντικειμενική αποτίμηση της αστήρικτης, ανεδαφικής και αιφνιδιαστικής απόφασης για το κλείσιμο της σχολής με στόχο την οριστική παύση λειτουργίας της σχολής, πλέον επιβεβαιώνεται με τη στάση που κράτησε δια του γραμματέα του ο κ. Χρυσοχοΐδης που "έλειπε σε ταξίδι".


Δεν δέχεται να πάρει πίσω την "αναστολή λειτουργίας" που θα οδηγήσει σε απώλεια εξαμήνου για τους σπουδαστές, χάσιμο της ακαδημαϊκής χρονιάς και οριστική απομάκρυνση της ΑΕΝΜ από τη Μηχανιώνα, με τεράστιες συνέπειες, εκτός των σπουδαστών και καθηγητών, για την τοπική οικονομία.


Και φυσικά το ότι υπήρξε σχεδιασμός για την κατάργηση της σχολής προκύπτει ακόμη και από το γεγονός της ΜΗ δημοπράτησης της σίτισης των σπουδαστών στο χρόνο που έπρεπε. Άρα το έγκλημα ήταν προμελετημένο.


Το υπουργείο λοιπόν εμμένει στην απόφασή του (ενταγμένη στην πολιτική περικοπών και εξαθλίωσης που ακολουθεί πιστά η υποταγμένη, στους τροϊκανούς, ελληνική κυβέρνηση. Και στην πίεση που άσκησε η αντιπροσωπεία του Δήμου αρκέστηκε να δεσμευτεί μόνο στην επίσπευση των εργασιών που θα έδιναν λύση στο "πρόβλημα" της στατικότητας των κτιρίων, πιστοποιημένο από την Πολεοδομία.


Αλλά και αυτή η "δέσμευση" κρύβει προθέσεις κατάργησης καθόσον η προμελέτη (που θα ορίζει τις εργασίες που θα πρέπει να εκτελεστούν)  θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου και για την εκτέλεση της κύριας μελέτης απαιτούνται 350.000 ευρώ, που όπως ομολόγησε ο γραμματέας του Υπουργείου "δεν υπάρχουν".
Στην θετική και σταθερή θέση του Δήμου ότι η σχολή θα λειτουργήσει σε απογευματινό ωράριο στις αίθουσες των Γυμνασίων της Μηχανιώνας, το Υπουργείο αντέτεινε πως δεν διαθέτει ούτε χρήματα για τη θέρμανση των αιθουσών (τι να πει κανείς για την ξεφτίλα του ελληνικού κράτους ;;)


Πάντως ο Δήμος έχει πάρει πάνω του τη λειτουργία της σχολής και είναι διατεθειμένος να την λειτουργήσει. Και μάλιστα στην Μηχανιώνα. Αυτό τόνισε προς τον Ακτιβιστή, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού και Διοικητικού κ. Κώστας Κούτουκας.


Μετά την συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Δήμου, στο υπουργείο υπήρξε σύσκεψη με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μήπως πειστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και στηρίξουν ΕΜΠΡΑΚΤΑ τη λειτουργία της ΑΕΝΜ ( και όχι μόνο με λόγια, όπως σχεδόν όλοι συνηθίζουν να κάνουν). Ίδωμεν!!!


Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι η σύμπνοια που επικρατεί μεταξύ των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων με στόχο την παραμονή της σχολής στην κοιτίδα της. Έτσι εκτός από τη από κοινού παράσταση του Αλεξανδρή με τον Μαυρομάτη και Κούτουκα στην Αθήνα, βλέπουμε και κινήσεις από την Αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Παπαμιχαήλ, τον κ. Παράσχου, αρχηγό της Κοινωνίας των Πολιτών και τον Γραμματέα του ΔΣ κ. Ζαβέρκο, που από κοινού επισκέφθηκαν τη σχολή, διαθέτοντας και ενώνοντας τις δυνάμεις τους, προς αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ακτιβιστής


Σχετικά θέματα:

Σε κατάληψη της σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας προχώρησαν οι σπουδαστές



Ευρεία συσπείρωση φορέων μπαίνει φραγμός στα σχέδια του Υπουργείου για το κλείσιμο της Ναυτικής Ακαδημίας στη Μηχανιώνα

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


    Από την τοπική έκθεση αυτοψίας του ΥΘΥΝΑΛ
    27/05/2011 προκυπτουν οτι:

    α)ΣΧΟΛΗ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ:ΔΕΝ έπρεπε να έχει διακοπεί η λειτουργία της,καθώς τα κτήρια στα οποία στέγαζονται οι αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία ΔΕΝ αναφέρονται να έχουν πρβλμτα ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ(2)ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    (πλην του καπνοθαλάμου)
    β)ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ:Σχεδον το σύνολο των αιθουσών διδασκαλίας βρίσκονται σε κτήριο για το οποίο ΔΕΝ υπάρχουν παρατηρήσεις σε καμια από τις δύο εκθέσεις.Στο κτήριο που στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ στην παραγραφο 1.2.3 αναφέρεται ως "αίθουσες διδασκαλίας σχολής πλοιάρχων",λειτουργούν μερικές αίθουσες,3 ή 4 και κυρίως τα εργαστήρια της σχολης.Το κτήριο αυτό κατά την έκθεση του ΤΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ενώ συνχρόνως να γίνονται οι απαραίτητες επισκευές
    γ)ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:Τα γραφεία καθηγητών και τα εργαστήρια της σχολής,βρίσκονται σε κτήρια που κατα τις εκθέσεις,είναι δυνατόν να λειτουργούν ενώ ταυτοχρονα θα γίνονται οι απαραίτητες επισκευές.Οι περισσότερες από τις αίθουσες διδασκαλίας της σχολής,βρίσκονται στο κτήριο του ΟΑΕ που από την μελέτη προτείνεται να πάυσει η λειτουργία του.Η έλειψη των αιθουσών αυτών,μπορεί άνετα να αναπληρωθεί με την χρήση των αιθουσών της σχολής πλοιάρχων και μάλιστα στο κτήριο για το οποίο ΔΕΝ υπάρχουν παρατηρήσεις,αν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων καταρτησθεί έτσι ώστε ορισμένα μαθήματα να γίνονται τις απογευματινές ώρες
    δ)Η πάυση λειτουργίας του νότιου κτηρίου κοιτώνων,ουσιαστικά Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Ι την ενδιαίτηση των σπουδαστών εντός της ΑΕΝ


    Γ.Α ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑΣ πλοίαρχος Α΄
    ΠΡΏΗΝ Δ/ντης σχολής πλοίαρχων
    μέλος american society of mechanical engineers

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.