Γράφει ο Δημήτρης Τεκίδης

Αγαπητέ αναγνώστη ,
Δεν μπορώ να πιστέψω , στην κυριολεξία , αυτά που βλέπουν τα μάτια μου στον απολογιστικό πίνακα εσόδων του πρώην Δήμου Θερμαϊκού .
Τα οικονομικά αποτελέσματα της δημοτικής αρχής του πρώην Δήμου Θερμαϊκού (Δήμαρχος και τότε ο κ. Αλεξανδρής) είναι τραγικά . Είναι δε τόσο τραγικά που η πρώην δημοτική αρχή της Επανομής (Οικονομίδη) να φαντάζει μπροστά της ικανότατη.



Συγκεκριμένα , από τα 36.399.832 ευρώ που είχαν προϋπολογίσει ότι θα εισπράξουν το έτος 2010 , βεβαιώθηκαν τα 14.989.517 ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν 12.895.023 ευρώ .  Δηλαδή μόλις το 1/3 των προϋπολογισθέντων !!!   Είχαν απόκλιση 23.504.809 ευρώ !!! 
.
Εκεί δε που γίνεται το μεγάλο βατερλό είναι στο πρόγραμμα Θησέας και στις επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα .  Στο πρόγραμμα Θησέας ενώ είχαν προϋπολογισθεί να εισπραχθούν 3.042.795 ευρώ τελικά εισπράχθηκαν μόλις 40.640 ευρώ !!!   Στις δε επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα ενώ είχαν προϋπολογισθεί 5.708.480 ευρώ τελικά εισπράχθηκαν μόλις 215.493 ευρώ .

Τα έργα που είχαν προϋπολογισθεί - προγραμματισθεί στο πρόγραμμα Θησέας είναι: Αντικατάσταση και επέκταση δικτύων ύδρευσης , κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων , ασφαλτοστρώσεις , κατασκευή αμαξοστασίου με πλυντήριο , προμήθεια απορριμματοφόρου οχήματος τριών αξόνων , γεωτρήσεις , διαμόρφωση πάρκων , αποτεφρωτήρας , κατασκευή αποδυτηρίων κλπ .
Τα έργα που είχαν προϋπολογισθεί - προγραμματισθεί από τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις είναι κυρίως σχολικά κτίρια (ΟΣΚ) , διαμορφώσεις αύλειων χώρων , παιδικές χαρές κλπ .

Ποια είναι η τύχη αυτών των προϋπολογισθέντων - προγραμματισθέντων έργων ;  Σας αφήνω να το μαντέψετε .
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στο πρόγραμμα Θησέας ώστε να μπορέσετε να εξάγετε πληρέστερα και αντικειμενικότερα συμπεράσματα .

Το πρόγραμμα Θησέας λοιπόν θεσμοθετήθηκε από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών  κ. Παυλόπουλο (κυβέρνηση ΝΔ) και ήταν πενταετούς διάρκειας . Ίσχυσε από το 2005 έως το 2009 .  Δόθηκε ένα έτος παράταση για την υλοποίηση των προγραμματισθέντων έργων (έως το τέλος του 2010) με την προϋπόθεση ότι τα έργα θα είχαν συμβασιοποιηθεί το 2009 .
Αυτό σημαίνει πως οι Δήμαρχοι γνώριζαν τι θα εισπράξει ο Δήμος τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος . Και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν , όφειλαν να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες (μελέτες , δημοπρατήσεις κλπ) από πολύ νωρίς , ώστε να είχαν απορροφήσει τα χρήματα που τους αναλογούσαν .

Στην προκειμένη περίπτωση , για την μη απορρόφηση των πιστώσεων του Θησέα , πιθανολογώ λόγους ολιγωρίας , απραξίας , ανικανότητας και φυσικά σκοπιμότητας .  Σας υπενθυμίζω ότι το 2010 ήταν προεκλογικό έτος , αν σας λέει κάτι αυτό .
Από τους τρεις πρώην Δήμους του Θερμαϊκού , μόνο ο Δήμος Μηχανιώνας  απορρόφησε τις πιστώσεις του Θησέα που του αναλογούσαν . Επιπλέον ο πρώην Δήμος Μηχανιώνας απορρόφησε άλλο 1.700.000 ευρώ περίπου από τις αδιάθετες πιστώσεις .  Αυτό γίνεται εμφανές  για τους γνωρίζοντες , βλέποντας τον απολογιστικό πίνακα εσόδων του πρώην Δήμου Μηχανιώνας , όπου δεν υπάρχουν προβλέψεις από το πρόγραμμα Θησέας .
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.