του  Κώστα  Χ. Χρυσόγονου * 

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βιώνει μια πορεία προς την καταστρατήγηση του Συντάγματος, δηλαδή προς τη σιωπηρή μεταβολή της μορφής του πολιτεύματος από τη δημοκρατία αρχικά προς την κλεπτοκρατία (δηλαδή τον σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας από την πολιτική τάξη) και στη συνέχεια προς τη χρεοκρατία (δηλαδή την επιβολή της περιβόητης "τρόικας").

Μία από τις επιμέρους όψεις της πορείας αυτής είναι ο πολλαπλασιασμός εσχάτως των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με σκοπό την παράκαμψη της τακτικής νομοθετικής διαδικασίας μέσω της Βουλής και την πρόληψη όχι μόνο διαφωνιών βουλευτών αλλά και μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Νοέμβριο του 2012 έχουν δημοσιευθεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πέντε τέτοιες πράξεις, ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ο μέσος όρος δεν ξεπερνούσε τη μία έως δύο ετησίως.

Στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις πράξεις αυτές εκδίδονται κατά παράβαση της σχετικής διάταξης του άρθρου 44 παράγραφο 1 του Συντάγματος, η οποία επιτρέπει την έκδοσή τους μόνο όταν συντρέχουν "έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης".

Ετσι π.χ. στις 19.11.2012 εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο "Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις: ΕΛΣΤΑΤ / Ταμείο Αξιοποίησης Ιδ. Περιουσίας Δημοσίου / Λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους" που περιέχει ως επί το πλείστον ρυθμίσεις "συμφωνημένες" με την "τρόικα" (ουσιαστικά υπαγορευμένες από αυτήν) εδώ και πολλούς μήνες. Είναι άρα προφανές ότι λείπει το στοιχείο του απρόβλεπτου και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί καταχρηστικά και υστερόβουλα την εξαιρετική διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος, επωφελούμενη και από το γεγονός ότι δεν υφίσταται δυνατότητα δικαστικού ελέγχου της συνδρομής ή όχι των όρων της ανάγκης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ένα αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στην τελευταία περίοδο της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, το 1930-33, με την έκδοση σωρείας νομοθετικών διαταγμάτων του προέδρου Hindenburg, που αποτέλεσε το προοίμιο της ναζιστικής δικτατορίας. Απαιτείται επαγρύπνηση προκειμένου να εμποδίσουμε την περαιτέρω διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος προς παρόμοια κατεύθυνση.


Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος της 26/11.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.