«Είναι πολλά τα Λεφτά» και ο Φόβος εξέγερσης των καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων, ακόμη μεγαλύτερος!


Πλέον οι νόμοι της Αγοράς μπαίνουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους, στον κατασταλτικό και πολεμικό του μηχανισμό. Συνεχή είναι τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός τείνει ολοένα να ιδιωτικοποιήσει και εμπορευματοποιήσει τον τομέα ασφάλειας που θεωρείται ιδιαίτερα κερδοφόρος.

Μπορεί στην Ελλάδα αυτές οι εξελίξεις να επιταχύνονται με αφορμή την κρίση και τα Μνημόνια, αλλά πρόκειται για διεθνή τάση, που είδε ημέρες δόξας μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον «πόλεμο της τρομοκρατίας», που εξαπέλυσε ο αστικός κόσμος για να επιβάλλει την Νέα καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Κάμερες παντού, Ιδιωτικές εταιρείες Security, ιδιωτικές φυλακές εμπεριέχονται στα νέα δόγματα άμυνας-ασφάλειας, που κυρίως στρέφονται κατά του εσωτερικού εχθρού, ενώ οι ιδιωτικοί στρατοί αποτελούν τον άλλο πυλώνα.
Η πρωτοφανής κοινωνική πόλωση και η τεραστίων διαστάσεων νέα δυστυχία δίπλα στον απόλυτο πλούτο, η ξενοφοβία και η προβολή του «μουσουλμανικού κινδύνου», το ενδεχόμενο των κοινωνικών εξεγέρσεων εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, αποτελούν το υπόβαθρο και το αντικείμενο της καθεστωτικής προπαγάνδας που επιχειρεί να καθυποτάξει και να εξαναγκάσει ταυτόχρονα σε αποδοχή των νέων μέτρων, αλλά και των νέων προϊόντων ασφάλειας. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι το επίσημο κράτος και η ναζιστική ακροδεξιά-τμήμα του βαθέως ελληνικού κράτους, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ο ιδιωτικός τομέας κινούνται ενιαία για να επιβάλλουν τις μικρότερες αστυνομικές δυνάμεις, που ταυτόχρονα στρατιωτικοποιούνται (εξοπλίζονται με βαρύ οπλισμό, για μάχες μέσα στις πόλεις και καταστολή κοινωνικών εξεγέρσεων), ανοίγοντας το δρόμο των κερδών σε ιδιωτικές εταιρείες SECURITY-συχνά καμουφλαρισμένες πολιτοφυλακές φασιστών- που αναλαμβάνουν έναντι χιλιάδων ευρώ τη φύλαξη χωριών-συνοικιών και τον κατασταλτικό ρόλο του εθνικού στρατού.
Η φασιστική Χρυσή Αυγή και τα μιλιταριστικά μέσα-που κερδίζουν από τις διαφημίσεις όλου αυτού του πλέγματος ιδιωτικών συμφερόντων στους τομείς πολέμου-ασφάλειας)- αποτελούν λαγούς στην κούρσα του Ολοκληρωτισμού και των Κερδών. Για μια ακόμη φορά η Χρυσή Αυγή που απαιτεί τη θανατική Ποινή των ξένων εγκληματιών, παρουσιάζεται από το defencenet.gr: "Βαρύτερο οπλισμό για τους αλλοδαπούς με τα καλάσνικοφ "«Σκληρά μέτρα και βαρύτερος οπλισμός, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των αλλοδαπών με τα καλάσνικοφ», λέει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή για την αντιμετώπιση της «εισαγόμενης μορφής οργανωμένου εγκλήματος», όπως χαρακτηρίζει το κόμμα τους μετανάστες ληστές με τα καλάσνικοφ. «Αλλοδαποί κακοποιοί με πλήρη εξάρτηση μάχης, αλεξίσφαιρα γιλέκα και καλάσνικοφ έχουν μετατρέψει τη χώρα σε "ζούγκλα"», τονίζει το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής και συνεχίζει: «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, που ακούγονται εδώ και μήνες, περί δημιουργίας νέων αστυνομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των "ληστών με τα καλάσνικοφ" αποδεικνύονται και αυτές παραμύθια. Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανίκανη και με ανοικτό το στόμα μία δράκα αλλοδαπών κακοποιών να καταστρέφει την κοινωνική ειρήνη ενός ολόκληρου κράτους».
Ενδεικτικό επίσης το σχετικό κείμενο από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με τίτλο «ΕΚΑΜ βγαίνουν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες»: «Κατάργηση τμημάτων : Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει την κατάργηση μεγάλου αριθμού Αστυνομικών Τμημάτων που απασχολούν λιγότερους από 25 αστυνομικούς και τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας που θα λειτουργεί ανεξάρτητα. Με το δικό της επιχειρησιακό κέντρο θα επεμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν βαριά περιστατικά και θα κινείται σε συγκεκριμένες ζώνες. Για τον λόγο αυτό η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας χωρίστηκε σε δέκα περιοχές και σε καθεμία από αυτές θα περιπολεί όλο το 24ωρο μια κινητή μονάδα μίνι ΕΚΑΜιτών. Έτσι, μία κινητή μονάδα θα περιπολεί στο ιστορικό κέντρο, μία άλλη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα-Πατησίων και οι υπόλοιπες οκτώ ζώνες θα είναι η ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων, της Ανατολικής Αθήνας, μία στα νότια προάστια, δύο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που θα φτάνει μέχρι τις παρυφές του Αιγάλεω, μία στα δυτικά προάστια, μία που θα εποπτεύει από το Μενίδι μέχρι και τη Νέα Ιωνία και τέλος άλλη μία σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. λέει πως για καθεμία μονάδα θα χρειαστούν τουλάχιστον 12εκπαιδευμένοι αστυνομικοί ».
Άρθρα εφημερίδων, δελτία ειδήσεων και ανακοινώσεις της ναζιστικής συμμορίας που λες και είναι φωτοτυπία. Που διαφημίζουν όμως μια μονάδα που έφτιαξε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Ν.Δένδιας και από το Γενάρη εφορμά κατά των κοινωνικών χώρων της Αθήνας και εφαρμόζει ένα καθεστώς στυγνής κατοχής της Ιερισσού, ακολουθώντας τα ναζιστικό και ισραηλινό πρότυπο.
Οι περιγραφόμενες εξελίξεις έχουν κοινό παρανομαστή και ενσωματώνονται στο κράτος έκτακτης ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, που μαζί με τις φασιστικές Πολιτοφυλακές και τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων παρατάσσονται για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές εκρήξεις. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί μορφοποιήθηκαν όταν ΥΕΘΑ ήταν ο γνωστός για τις ακραίες πολιτικές του αντιλήψεις Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος ανάλαβε να προετοιμάσει τις Ειδικές Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συμμοριών με τα καλάσνικοφ, καμουφλάροντας με αυτόν τον τρόπο το βασικό προβληματισμό του αστικού κατεστημένου που δεν είναι άλλος, από το φόβο κοινωνικής έκρηξης. Για αυτό οι υπουργοί Π.Παναγιωτόπουλος και Ν.Δένδιας ζήτησαν και πήραν τα «κατασταλτικά φώτα» του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ, με τη πλούσια δολοφονική εμπειρία που απέκτησε εις βάρος των Παλαιστινίων, αλλά επίσης από το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές αστυνομίες.
Κυβέρνηση, Φασίστες, καθεστωτικά ΜΜΕ και Ιδιώτες επιχειρηματίες πάνε χέρι-χέρι επιδιώκοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη! Η άνοδος της εγκληματικότητας που προκαλεί η ταξική πολιτική της κυβέρνησης και τα Μνημόνια θα εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών, που θα καθοδηγούνται να αναζητήσουν βοήθεια στις ναζιστικές συμμορίες και τις Ιδιωτικές ΕταιρείεςSecurity. Για αυτό μπήκε τιμολόγιο στην ΕΛ.ΑΣ. «Συγκεκριμένα, "ενοικιαστήριο" στην Ελληνική Αστυνομία βάζει η κυβέρνηση τη στιγμή που η εγκληματικότητα είναι εκτός ορίων και οι πολίτες νιώθουν τρόμο ακόμη και μέσα στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα "¨Πρώτο Θέμα". Όπως αποκαλύπτεται έχει ήδη δημοσιευτεί το ΦΕΚ με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. πλέον «ενοικιάζεται» επίσημα και με τον νόμο στους έχοντες (και κατέχοντες) τη δυνατότητα να πληρώσουν. Με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όλα τα οχήματα και οι μοτοσικλέτες της, ακόμη και τα ελικόπτερα που έχει στην κατοχή της η ΕΛ.ΑΣ., μπορούν πλέον να ενοικιάζονται από ιδιώτες που θέλουν να κοιμούνται ασφαλείς και ήσυχοι τα βράδια…»
Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα με τίτλο «Ιδιωτικοποίηση της αστυνομίας στη Βρετανία; Αυτό προβλέπει ο επικεφαλής της G4S, της μεγαλύτερης εταιρείας ασφάλειας», από τον «The Guardian», αξίζει να διαβαστεί, καθώς αποδεικνύει τις διεθνείς τάσεις.


«Ερωτήματα για το μέλλον της αστυνομίας ως δημόσιου φορέα προστασίας του πολίτη έχει προκαλέσει κρατικός διαγωνισμός στα Μίντλαντς της Βρετανίας. Ο διαγωνισμός, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών, θα ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας των Μίντλαντς, από τη φύλαξη και τη μεταφορά κρατουμένων μέχρι και την πραγματοποίηση εγκληματολογικών ερευνών. Ο Ντέιβιντ Τέιλορ–Σμιθ, επικεφαλής της G4S σε Βρετανία και Αφρική, υποστηρίζει πως μέσα στην επόμενη πενταετία ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών στην αστυνόμευση θα αυξηθεί ραγδαία. Ο ισχυρισμός του στηρίζεται στο γεγονός πως, εκτός από τον διαγωνισμό για τα Μίντλαντς, άλλα δέκα αρχηγεία της βρετανικής αστυνομίας εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσληψης ιδιωτικών εταιρειών. Θεωρεί πως «η κοινωνία θα δει το ίδιο επίπεδο αστυνόμευσης, αν όχι καλύτερο. Από εκεί και πέρα, δεν τους ενδιαφέρει ποιος οδηγεί τα περιπολικά ή εκδίδει τις άδειες», ενώ αναφέρει την ολοένα και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση στρατιωτικών υπηρεσιών ως παράδειγμα προς μίμηση.Η G4S, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλειας στον κόσμο, έχει πάνω από 650.000 υπαλλήλους. Ήδη είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία έξι φυλακών στη Βρετανία και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει την κατασκευή αστυνομικού τμήματος στο Λίνκολνσαϊρ, το οποίο και θα διαχειρίζεται όταν τελειώσει. Η αυξημένη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της αστυνομίας. Τον περασμένο μήνα, πάνω από 20.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν σε μια ολοένα και πιο ιδιωτικοποιημένη αστυνομία. Τα προβλήματά τους δεν είχαν μόνο να κάνουν με τους χαμηλούς μισθούς και την προβλεπόμενη μείωσή τους, αλλά και με τους ηθικούς ενδοιασμούς που είχαν με την ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού δημόσιου φορέα. Το συνδικάτο αστυνομικών ανακοίνωσε ότι το πιθανό μέγεθος της ενασχόλησης ιδιωτικών εταιρειών στην αστυνομία είναι «ένα φαινόμενο που φοβίζει». Ένας αστυνομικός μίλησε, λέγοντας πως οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αναλάβουν μόνο τη διαχείριση γραφείων και λογισμικών, αλλά σύντομα θα απειλεί και θα παρεμποδίζει τις κύριες δικαιοδοσίες του αστυνομικού σώματος σε όλη τη χώρα.


Ο Τέιλορ–Σμιθ είπε ότι, ενώ αρχικά υπήρχε η αντίληψη στον χώρο του ότι οι κύριες αρμοδιότητες της αστυνομίας θα έπρεπε να παραμείνουν δημόσιο αγαθό, τελευταία έχει αναπτυχθεί η άποψη πως η τωρινή κατάσταση της αστυνομίας την καθιστά αδύναμη να αντεπεξέλθει στις ευθύνες της. Θεωρεί προσβλητική την ιδέα που επικρατεί πως οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα έχουν πιο υπεύθυνο ήθος. «Η ιδέα ότι το κύριο κίνητρο ενός ιδιωτικού υπαλλήλου είναι το κέρδος, ενώ του δημόσιου είναι κάτι πιο ηθικό, είναι απλώς λάθος», συνεχίζει.Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος των Μίντλαντς θεωρεί πως ο πρωτοποριακός διαγωνισμός που γίνεται από το τμήμα του, θα αποτελέσει καλό και ενημερωτικό πείραμα για την περαιτέρω ενασχόληση ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αστυνομία. Θεωρεί ότι με τις νέες περικοπές που γίνονται στα έξοδα του κράτους, πολλά αστυνομικά τμήματα θα στραφούν στις φθηνότερες ιδιωτικές λύσεις, μια και πάρα πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ενδεικτικά, το αστυνομικό τμήμα των Μίντλαντς έχει έλλειμμα 126 εκατομμυρίων λιρών ενώ το τμήμα του Κεϊμπριτζσάιρ έχει έλλειμμα 73 εκατομμυρίων λιρών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι σημαντικές αρμοδιότητες θα παραμείνουν με την ορκωτή αστυνομία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μελλοντικής ενασχόλησης των ιδιωτικών εταιρειών».

Ο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ…



Μια διαφορετική διάσταση των παραπάνω σχεδιασμών αποκαλύπτει το άρθρο με τίτλο «Πώς λειτουργεί το "βραχιολάκι" - Η "μπίζνα" των σεκιούριτι και στο βάθος ιδιωτικές φυλακές», όπου διαβάζουμε τα εξής: “Πριν από μερικούς μήνες, όταν πρωτοακούστηκε η χρήση του «βραχιολιού» από επίσημα χείλη, ως διαρροή, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο τεχνικός πραγματογνώμονας και σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, κ. Άγγελος Αγραφιώτης είχε επισημάνει τους «κινδύνους» στην εφημερίδα «Το Ποντίκι». Είχε σημειώσει ότι πατρίδα των ιδιωτικών φυλακών είναι οι ΗΠΑ και ακολούθησαν η Μ. Βρετανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Το «μοντέλο» αφορούσε την επιχειρηματικότητα των... σωτήρων και επενδύσεων σε αδύναμα οικονομικά κράτη. Η χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης, μας έλεγε ο κ. Αγραφιώτης, είναι ένας συνδυασμός επανδρωμένων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ο οποίος παρέχεται από ιδιωτικές εταιρείες Security εδώ και χρόνια στην Αγγλία και στις U.S.A. Έτσι επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των φυλακών και η οικονομία κλίμακας σε νέες επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, από το κράτος.Ιδιωτικές φυλακές; Δεν θεωρείται διόλου τυχαίο επίσης, πως οι εταιρείες κολοσσοί που κυριαρχούν στις ΗΠΑ στο τομέα της ιδιωτικοποιημένης φυλακής είναι η γνωστή και εδώ στην Ελλάδα εταιρία σεκιούριτι Group 4 και η Wakenhut (τώρα ονομάζεται GEO Group). Αυτές οι δύο σχεδόν μονοπωλούν τον κλάδο με 264 σωφρονιστικά καταστήματα κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες, χωρητικότητας 99.000 κρεβατιών-κρατουμένων. Και όπως δείχνουν τα νούμερα τα καταφέρνουν αρκετά καλά αυξάνοντας σταθερά την αναλογία των κρατουμένων σε ιδιωτικές προς κρατικές φυλακές, από 6% το 2000, σε 9% το 2007, καθώς και τα κέρδη τα οποία ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, προκλήθηκε σάλος από το γεγονός ότι μετέφεραν ολόκληρες τις φυλακές μαζί με τους κρατούμενους στο γειτονικό Μεξικό, εξαιτίας του μειωμένου κόστους από την απασχόληση ως «σωφρονιστικούς» και διαχειριστικούς υπαλλήλους φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που μπήκε θέμα ιδιωτικής φυλακής, ήταν αμέσως μετά την δεύτερη εναέρια απόδραση των Παλαιοκώστα- Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού (22-2-2009). Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ανακοίνωνε μια σειρά από μέτρα, για την καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια νέα «νομοθετική ρύθμιση» για την πρόσληψη «διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα». Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ημερησία στις 24 Φλεβάρη, «η κυβέρνηση προχωρεί τον σχεδιασμό αποκρατικοποίησης και των φυλακών, ξεκινώντας με ιδιώτες μάνατζερ».
Σήμερα, οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση του σωφρονισμού, εμφανίζονται ωριμότερες από ποτέ…”

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.