του ακτιβιστή

Από το '09 κάνουμε ρεπορτάζ για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και την παραμελημένη δημοτική περιουσία του Θερμαϊκού, προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τις όποιες ευαισθησίες -θεωρητικά- διέθεταν οι τοπικοί άρχοντες, εκθέτοντας τις τραγικές ανεπάρκειές τους  και ίσως έτσι τους παρακινήσουμε να πράξουν τα αυτονόητα. Μιλάμε για κτίρια που κάποτε ήταν κοσμήματα για την περιοχή της Αγίας Τριάδας και με την εγκατάλειψη που έχουν υποστεί (και υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες γι' αυτό) προκαλούν θλίψη και οργή στους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Γράφαμε το 2011, τέτοια εποχή:


Μια βόλτα στην Αγία Τριάδα, εύκολα πείθει τον επισκέπτη ότι η εγκατάλειψη πλέον έχει εγκατασταθεί στον άλλοτε κοντινότερο και ομορφότερο τουριστικό προορισμό των Θεσσαλονικέων. Κλειστά παραλιακά μαγαζιά, κατασκότεινοι παραλιακοί δρόμοι (από Άκτιο προς ΠΙΚΠΑ), λουκέτο στις κατασκηνώσεις (που έχουν ήδη περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου), βρωμότοπος το ΑΚΤΙΟ, φιδότοπος το κάμπινγκ. Όλη η εικόνα παραπέμπει στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής να φροντίσει για το συμμάζεμα του τόπου της. Εκτός αν όλοι πλέον προσδοκούν το πρόγραμμα "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας" και ευελπιστούν στην ανάπτυξη από τα έσοδα της εκποίησης που περιμένουν πως θα εισρεύσουν. Ή εκτός αν δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για τίποτα καλύτερο. Και αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα.
ΚΑΤΑΝΤΙΑ!!!!Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, και με την τότε δημοτική αρχή να ετοιμάζεται να παραδώσει  στο νέο δήμαρχο, η κατάσταση στα τρία άλλοτε εμβλήματα της Αγίας Τριάδας παραμένει η ίδια και σαφώς χειρότερη:
  • ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ παρέμεινε στην κυριότητα των ΕΤΑ και πέρασε για ξεπούλημα στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Διάφορες ασυντόνιστες και σαφώς κομματικοκαναλιζαρισμένες προσπάθειες που έγιναν για να περάσει η χρήση του στον Δήμο, προφανώς δεν απέδωσαν και η μόνη "ουσιαστική"(;) εξέλιξη αποτελεί ένα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που δείχνει την διάθεση - την ύσταστη και έσχατη ώρα - να διεκδικηθεί  από τον Δήμο. Κι αυτό χωρίς αξιόλογα και πειστικά επιχειρήματα αλλά με αναφορές στο θυμικό και με τερτίπια (αλλαγή ΓΠΣ) που θα αποθαρρύνουν τους "επενδυτές" από την αγορά του πανέμορφου φιλέτου του Θερμαϊκού.
  • ΤΟ ΑΚΤΙΟ, το άλλοτε χαρακτηριστικότερο σημείο αναφοράς της Αγίας Τριάδας, με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του, που συμπυκνώνει την πρόσφατη ιστορία του χωριού με τα θρυλικά beach party της δεκαετίας του 60 και 70, αφέθηκε με μια προκλητική αδιαφορία να απαξιωθεί και να μετατραπεί σε εστία βρωμιάς (αφού τα περασμένα χρόνια είχε νοικιαστεί σε "φίλους" της δημοτικής αρχής χωρίς να αποδώσει τα έσοδα, που μάλλον αναζητούνται) δίνοντας την ευκαιρία σε διάφορες μαγαζάτορες του χωριού να ζητούν μετ' επιτάσεως το ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ. Αντί να ζητούν την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του επιδιώκουν δυστυχώς την ισοπέδωσή του. Χωρίς να συλλογίζονται ότι με ελάχιστα χρήματα θα μπορούσε να γίνει μια εστία τουρισμού, πολιτισμού, εκθέσεων, εκδηλώσεων δίπλα στο κύμα που πολλοί δήμοι της χώρας θα επιθυμούσαν να είχαν στην κατοχή τους. Δυστυχώς τα προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδιώξεις συχνά υπερκαλύπτουν τα συλλογικά. Παραθέτουμε παλαιότερα ρεπορτάζ και σχετικές φωτο, για το ΑΚΤΙΟ καθώς η κατάσταση από το '11 παραμένει η ίδια (και εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες):  

    Ποιος ευθύνεται για τη μετατροπή του "ΑΚΤΙΟΝ" σε ερειπωμένο και βρώμικο κουφάρι;
    ΑΚΤΙΟΝ: Η αδιαφορία (ή η ανικανότητα;) της Δημοτικής αρχής συνεχίζεται .....
  • ΤΟ ΠΙΚΠΑ ως γνωστόν ανήκε στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Είχε λειτουργήσει κατά το παρελθόν ως παιδική κατασκήνωση φιλοξενώντας μαθητές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έσφυζε από ζωή κάθε καλοκαίρι με τις φωνές των παιδιών που χαιρόντουσαν την όμορφη θάλασσα της Αγίας Τριάδας. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί. Μετά από ενέργειες του Δήμου παραχωρήθηκε η χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεων στον Δήμου Θερμαϊκού ώστε να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό κάλυψης αναγκών παιδιών. Μάλιστα είχε ακουστεί και ποιος από τα μέλη της διοίκησης θα αναλάμβανε υπεύθυνος. Δυστυχώς τρία χρόνια από τότε (και ενώ ουσιαστικά βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Δήμου, για ανεξήγητους λόγους) δεν έγινε καμιά προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει ως κατασκήνωση, καλύπτοντας ανάγκες των ευρισκόμενων σε δεινή οικονομική κατάσταση ελληνικών οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας διέξοδο σε κάποιες ημέρες διακοπών των παιδιών τους. Μετά δε το πλιάτσικο που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ από αγνώστους (;) τα τελευταία χρόνια (ενώ είχαν γίνει επενδύσεις 600.000 € από την Νομαρχία πριν εγκαταλειφθεί)  η κατάσταση στις κτιριακές υποδομές έχει επιδεινωθεί. Ακόμα και σκάλες έχουν καταστραφεί και είναι μετέωρες και με επισφαλή την λειτουργικότητα και ασφάλειά τους. Η βρωμιά έχει κατακλείσει την περιοχή. Και όλα αυτά ενώ απλά χρειάζεται πολιτική βούληση και στοιχειώδη νοικοκύρεμα για να μπορέσει να προσφέρει στην τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η νέα διοίκηση του Δήμου που θα πάρει την σκυτάλη από 1ης Σεπτεμβρίου δεν θα "χαριστεί" σε συμφέροντα και θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην κατρακύλα αυτή, νοικοκυρεύοντας με λίγα χρήματα μια κατάσταση που έχει χρονίσει (τρόπος του λέγειν). 
Εδώ θα είμαστε για να το κρίνουμε, ο ακτιβιστής και οι αναγνώστες και φίλοι του.

Πρόσφατες φωτο από τα τρία άλλοτε στολίδια:

ΠΙΚΠΑ
ΑΚΤΙΟΝΚΑΜΠΙΝΓΚ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.