Προφανώς ήταν μειωμένος ο αριθμός των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Γι' αυτό το λόγο ανακοινώθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι και την Πέμπτη 20/11/2014, ώρα 14:00.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης μπορεί να γίνει ένα όργανο λαϊκής συμμετοχής στην διακυβέρνηση του δήμου εφόσον στελεχωθεί δημοκρατικά (υποψίες πάντοτε γεννά η πιθανότητα διαβλητότητας της κλήρωσης των υποψηφίων) και δεν επιχειρηθεί να ελεγχθεί από την εκάστοτε εξουσία.
Αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:

α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες.

Πληροφοριακά να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη επιτροπή καθιερώθηκε με το νόμο 3852/10 (Καλλικράτης) ενώ στον Θερμαϊκό συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το '11 και στην ουσία (και λόγω της γενικής ανεπάρκειας της διοίκησης αλλά και της δυσανεξίας της σε θεσμούς λαϊκής συμμετοχής) ελάχιστα λειτούργησε και ακόμη λιγότερο συνέβαλε στην βελτίωση της καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων. Και αυτή είναι η άποψη πολλών μελών που συμμετείχαν σ' αυτήν (θυμόμαστε τις διαμαρτυρίες και τον αγώνα που έδωσε η Ελένη).
Ας ελπίσουμε ότι η συγκρότησή της με τη νέα διοίκηση δεν θα γίνει για τυπικούς λόγους και δεν θα επιχειρηθεί να είναι διακοσμητικού και εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Είναι σημαντικός ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει προς όφελος του δήμου και των δημοτών με την εφαρμογή διαδικασιών αμεσοδημοκρατικών, όπως την αμεσότητα διαβούλευσης και μέσω του διαδικτύου κ.α.


Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.


Όποιος δημότης ή φορέας της τοπικής κοινωνίας επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα πρέπει να το δηλώσει με γραπτή δήλωση του και την Πέμπτη 20/11/2014, στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, υπόψη Ειδικού Γραμματέα κ.Νίκου Κωνσταντινίδη, Μ.Αλεξάνδρου 2, Περαία, 57019. Η δήλωση μπορεί να κατατεθεί ιδιοχείρως ή ταχυδρομικώς ή με φαξ στο 2392024866 ή με email στο konstantinidis.nikolaos@n3.syzefxis.gov.gr.

* Η φωτο από παλαιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης (από τις λιγοστές που πραγματοποιήθηκαν)

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.