της Χριστίνας Πάντζου

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, σε μια πρωτοφανή κίνηση, ζήτησε επίσημα συγγνώμη και αποζημίωσε έγκυο αιτούσα άσυλο στη χώρα, αναγνωρίζοντας πως η σύλληψη και κράτησή της στο κέντρο μεταναστών Yarl Wood ήταν παράνομη.Η δημοσιότητα μάλιστα που δόθηκε σε αυτό το κρούσμα αυθαιρεσίας απέναντι στη νεαρή Κονγκολέζα που διένυε τον πέμπτο μήνα κύησης όταν συνελήφθη ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει αλλαγές στις υφιστάμενες πολιτικές σχετικά με την κράτηση εγκύων που αιτούνται άσυλο.

Οι έως τώρα οδηγίες θεωρούν τις εγκύους «ευάλωτη ομάδα» και συνεπώς δεν πρέπει να συλλαμβάνονται παρά μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σύμφωνα ωστόσο με έκθεση της βασιλικής υπηρεσίας εποπτείας φυλακών, στο συγκεκριμένο κέντρο μεταναστών το 2014 κρατήθηκαν 99 έγκυες, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πόσες έγκυες αιτούσες άσυλο τελούν φέτος υπό κράτηση συνολικά.

Η γυναίκα συνελήφθη χωρίς καμιά προειδοποίηση, μεταφέρθηκε στο κέντρο Yarl Woods, όπου της αρνήθηκαν κάθε προγεννητική φροντίδα, ενώ, λόγω της κράτησής της επί έναν μήνα, έχασε τον προγραμματισμένο υπέρηχο που όφειλε να κάνει.

«Ανησυχώ πολύ για το τι συμβαίνει με το μωρό μου. Νιώθω ότι μου συμπεριφέρονται σαν να ήμουν εγκληματίας παρότι δεν διέπραξα κανένα έγκλημα», είχε δηλώσει τότε στον Guardian.

Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών επανειλημμένα είχε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτές τις πρακτικές, ενώ ρεπορτάζ του Channel 4 με κρυφές κάμερες είχε αποκαλύψει την επαίσχυντη συμπεριφορά φρουρών του Yarl Wood προς έγκυες κρατούμενες, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε αντέδρασε.

Εως τώρα, με αυτή την απόφαση, που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν ως μεγάλη νίκη.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.