Με απόφασή του το Δ.Σ. του Δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε να συμμετέχει ο Δήμος μας στο διεθνές πρότζεκτ ‘’Μπλε Κοινότητες’’, που έχει την έδρα του στον Καναδά και το οποίο σε πρακτικό επίπεδο έχει να κάνει με την κατανάλωση νερού από τη βρύση. Σχετικά με το παραπάνω θέμα, η ΕΥΑΘ έχει λάβει το χρίσμα της πρέσβειρας των ‘’Μπλε Κοινοτήτων’’ (Blue Communities) στην Ελλάδα για τη δράση της υπέρ της προστασίας του νερού ως κοινού αγαθού και της δίκαιης διαχείρισής του και σημειώνεται ότι είναι η πρώτη εταιρία ύδρευσης στον κόσμο που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο.

Για τη συμμετοχή μας στο παραπάνω πρόγραμμα ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Συμμετέχοντας στο διεθνές πρόγραμμα ‘’Μπλε Κοινότητες’’ και με δεδομένο ότι η ΕΥΑΘ, από την οποία εδώ και χρόνια διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο δίκτυό της, θα στηρίξει τη συμμετοχή μας προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και της διαφύλαξης του υδάτινου πόρου προς τις επόμενες γενεές του τόπου μας, είναι αυτονόητο ότι τα προσδοκόμενα οφέλη για το Δήμο μας θα είναι σπουδαία και για το παρόν και για το μέλλον. Με την ευκαιρία, τονίζεται για άλλη μια φορά ότι το νερό του Δήμου Θερμαϊκού, ελέγχεται τακτικότατα και με αυστηρές προδιαγραφές από κρατικούς φορείς και πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και καταλληλότητας».


Τι είναι οι μπλε κοινότητες ;;;

Η πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διασύνδεσης φορέων και προσώπων που επιφυλάσσονται για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση ανθρώπων , φυτών και ζώων. Δεν έχει καμία χρηματοδότηση και είναι ένα εγχείρημα εθελοντικό ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτικών θέσεων που συναινούν στη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου.

Αν και στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει πρόσφατο προηγούμενο, η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ως σύνηθες αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του. Είναι σύνηθες ακόμη να υπάρχουν αθετήσεις υποσχέσεων για επενδύσεις, κακή συντήρηση υποδομών, φοροαποφυγή, μυστικές συμφωνίες για εγγυημένα υπερκέρδη, ακόμη και περιπτώσεις μολύνσεων.

Παρότι η τάση στην Ευρώπη είναι η ανάκτηση των εταιριών ύδρευσης από τους διάφορους δήμους ή τα κράτη, ύστερα από τα προβλήματα που προέκυψαν μετά από ιδιωτικοποιήσεις, για μια ακόμη φορά με καθυστέρηση εικοσαετίας το ελληνικό κράτος «εκσυγχρονίζεται» προς το παρελθόν.

Παρά την δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης, τόσο στο δημοψήφισμα τον Μάιο του 2014 στην Θεσσαλονίκη αλλά στη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών rigth2water στην χώρα μας και πανευρωπαϊκά, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν συμπεριλάβει τις μεγάλες υπηρεσίες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στα εκάστοτε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων. Με βάση την απόφαση 1906/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας η ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης καθώς και η παραχώρηση της διοίκησης έχουν κριθεί αντισυνταγματικά.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (ως μέλος των θεσμών) δεσμεύεται από το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ να παραμένει ουδέτερη σε σχέση με την δημόσια ή ιδιωτική διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με βάση αυτά τα γεγονότα καθώς και την αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή από τον ΟΗΕ, συνεχίζουμε την εκστρατεία μας για να διαφυλάξουμε το νερό από την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και να κρατήσουμε τους κερδοσκόπους μακριά από τις βρύσες μας.
Ποια άραγε θα είναι η μοίρα της ύδρευσης κοστοβόρων για την ιδιωτική πρωτοβουλία απόμακρων η αραιοκατοικημένων περιοχών;
Τι είδους οικολογική επιβάρυνση μπορεί να επιφέρει η περαιτέρω απώλεια κοινωνικού ελέγχου στην ποσότητα του νερού που αντλείται και στο πού πωλείται;
Τι ακριβώς θα πωληθεί εν τέλει και σε τι ζημία του κοινωνικού συνόλου δεδομένου ότι οι επενδύσεις υψηλού κόστους αυτών των επιχειρήσεων αφορούν τις υποδομές τους που ήδη έχουν πληρωθεί με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών;

Τέτοια ερωτήματα μας κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στην ρητορική οικολογικών «ευαισθησιών» που αναπτύσσεται από τους υπέρμαχους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα των υδάτινων πόρων και σκεπτικούς στην προθυμία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντάξει τις υπηρεσίες αυτές σε όρους συμβάσεων με τους πιστωτές της χώρας.

Η μη ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τo νερό μας μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε οτιδήποτε; Συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού, διαμοιράζοντας το υλικό μας και στηρίζοντας τις δράσεις μας. Βοηθήστε μας να προετοιμάσουμε ένα φωτεινό μέλλον για το νερό, για μας και τα παιδιά μας.

Υπογράψτε σήμερα την επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.