Τις σημαντικότερες θεσμοθετημένες δράσεις, που πραγματοποιούνται στο Δήμο Θερμαϊκού στον τομέα της υγείας, με στόχο την εξασφάλιση όλων των κοινωνικών ομάδων και την παροχή ουσιαστικών δυνατοτήτων ενημέρωσης, πρόληψης, ελέγχου και φροντίδας, παρουσίασε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), που έλαβε χώρα στην πόλη του Διδυμοτείχου, στις 20 και 21 Απριλίου.

Ο κ. Μαυρομάτης έριξε το βάρος της παρουσίασής του σε έξι (6) βασικά σημεία των υφιστάμενων υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των πολιτών, τα οποία είναι :
1.    Η Κοινωνική Επιτροπή Υγείας για πρόληψη, έλεγχο νοσημάτων και φροντίδα, με έδρα το Δήμο Θερμαϊκού, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 – μόλις ένα (1) μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Βασικούς στόχους έχει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία, την έκδοση ιατρικού καθοδηγητικού υλικού και την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, ενώ συνεργάζεται με το γραφείο ΠΣΕΑ (Πολιτικός Συντονισμός Έκτακτων Αναγκών - Σχέδιο Ξενοκράτης) και με το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
2.    Οι δωρεάν εξετάσεις με παροχή κλινικής εξέτασης και αιμοληψίας, σε μία προσπάθεια πρώιμης διάγνωσης χρόνιων παθήσεων, που υλοποιούνται από την Κοινωνική Επιτροπή Υγείας του Δήμου, το Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Διαβητολογικό κέντρο της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
3.    Το Κοινωνικό Ιατρείο, στο οποίο 15 ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων εξετάζουν δωρεάν στα ιατρεία τους περίπου τριάντα ασθενείς την εβδομάδα
4.    Το Κοινωνικό Φαρμακείο, με 100 μόνιμους εξυπηρετούμενους δικαιούχους, 190.314 φάρμακα που παρέλαβε από δωρεές και 103.130 που έχει χορηγήσει. Αρωγή έχει προσφέρει και  προς το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης, το Κ.Υ.Ν. Μηχανιώνας, τον ΟΚΑΝΑ και τις Μονές του Αγ. Όρους διαθέτοντας φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό, αναπηρικά καρότσια και διάφορα ιατρικά βοηθήματα.
5.    Την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας, του οποίου ο ρόλος έγκειται στη διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας του Δήμου, αλλά και όλων των απασχολούμενων σε προγράμματα πρόληψης-προαγωγής υγείας φορέων. Ο χώρος στέγασης έχει βρεθεί και εξοπλισθεί ήδη, ενώ θα συστεγασθεί με το Κέντρο Κοινότητας.
6.    Οι ημερίδες, που πραγματοποιούνται και στα οκτώ (8) Δημοτικά Διαμερίσματα, πληροφορώντας τους πολίτες σχετικά με πληθώρα ιατρικών θεμάτων και οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
·         το Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «Ρώτησε από Κοντά»
·         το «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ» του Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών.
·         Η ιδιαιτέρως επιτυχημένη, διαδραστική και μορφής θεατρικού παιχνιδιού δράση ευαισθητοποίησης, AIDS «ΔΕΝ ΞΕΡΩ / ΔΕ ΜΕ ΑΦΟΡΑ», που ξεκίνησε το 2015 στα σχολεία του Δήμου, με περίπου 300 μαθητές να ενημερώνονται κάθε χρόνο.

Κλείνοντας την παρουσίασή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, ανέφερε : «Κοινός παρανομαστής όλων των στόχων και δράσεων δεν είναι μόνο τα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά συγχρόνως η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η υψίστης σημασίας προσθετική λειτουργία που έχουν οι δράσεις μας για τα επόμενα χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι η υγεία, ψυχική και σωματική, ως  το πολυτιμότερο αγαθό είναι η αρχή - το θεμέλιο της ευτυχίας και της ευζωίας των δήμων και του Κράτους. Στο βαθμό που μας αναλογεί, και πολλές φορές σε υψηλότερο, νιώθουμε  υποχρέωση  να προνοήσουμε, να ενημερώσουμε, να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας, και όχι  μόνο,
με τις κατάλληλες, σύγχρονες και λειτουργικές δομές».


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.