Τον λόγο παίρνουν οι πολίτες στην πρώτη εναρκτήρια δημόσια συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 18:00 στο Κέντρο Πολιτισμού Νέου Ρυσίου, με σκοπό τον συν-προσδιορισμό προβλημάτων και τη συν-επικύρωση αναγκών αναφορικά με την αστική κινητικότητα στον οικισμό του Νέου Ρυσίου.

Στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιούν ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ ΑΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης είναι να αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς όπως η εγγύτητα, η εμπιστοσύνη, οι εύκολοι και σύντομοι δίαυλοι επικοινωνίας, η ταυτότητα κ.α. που αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή των καινοτόμων ιδεών και την ενεργοποίηση των πολιτών.
Η συνάντηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SUNRISE του Προγράμματος HORIZON 2020, στο οποίο συμμετέχει η ΟΣΕΘ ΑΕ, ενώ το Νέο Ρύσιο επιλέχθηκε μετά από συνεργασία με τον Δ. Θέρμης ως περιοχή εφαρμογήςεπειδή παρουσιάζει ενδιαφέρουσες δυνατότητες για νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων κινητικότητας που προκύπτουν σε επίπεδο γειτονιάς.
Στο πλαίσιο του έργου έχει προηγηθεί η σύσταση της βασικής ομάδας εργασίας (core group) που θα αποτελέσει το βασικό μέσο έκφρασης της γνώμης, του οράματος, όλων των ιδεών καθώς επίσης και των ανησυχιών που σχετίζονται με την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση κινητικότητας της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Στη βασική ομάδα εργασίας συμμετέχουν πολίτες, εκπρόσωποι αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής καθώς και αιρετοί από τη δημοτική κοινότητα Ν.Ρυσίου και τον δήμο Θέρμης.
  • Το Ευρωπαϊκό Έργο SUNRISE του Προγράμματος Horizon 2020 ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και έχει διάρκεια 48 μηνών. Σκοπός του έργου SUNRISE είναι η αντιμετώπιση συνήθων προκλήσεων αστικής κινητικότητας σε επίπεδο γειτονιάς μέσα από δημιουργικές συμμετοχικές διαδικασίες προκειμένου να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες λύσεις μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει:
    συμμετοχή των πολιτών στον εντοπισμό των προβλημάτων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την κινητικότητα
  • εύρεση, ανάπτυξη και προετοιμασία λύσεων που είναι καινοτόμες για την κάθε περιοχή
  • εφαρμογή αυτών των λύσεων, μέσω νέων συνεργασιών μεταξύ των αρχών της πόλης, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών («συν-δημιουργία»)
  • αξιολόγηση της επιτυχίας αυτών των δράσεων.

Εκτός του Νέου Ρυσίου οι πέντε περιοχές που συμμετέχουν στο έργο είναι το Mάλμο, η Βουδαπέστη, το Σάουθεντ, η Ιερουσαλήμ και η Βρέμη. Οι έξι, αυτές, πόλεις που έχουν επιλεγεί από την κοινοπραξία ως «Εργαστήρια κινητικότητας» σε επίπεδο γειτονιάς, θα εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις κοινωνικο-τεχνικής φύσης, ως προϊόντα συν-δημιουργίας (co-creation).
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.