Δεν λύνεται κανένα πρόβλημα ακτινοβολίας ακόμα και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην ανανεώσει την σύμβαση με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας που έχει στήσει εδώ και χρόνια την μία από τις τρεις γιγαντοκεραίες σε δημοτικό οικόπεδο της Μηχανιώνας.

Καλές οι προθέσεις της διοίκησης του Δήμου, αν και από άλλους θα χαρακτηριστεί ως προεκλογική - ότι γίνεται από εδώ και μέχρι τον Μάιο θα θεωρείται προεκλογικό - αλλά στην ουσία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα για τους δημότες. Γιατί οι άλλες δύο θα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν από γειτονικούς χώρους (μιας και είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικά οικόπεδα). Και επιπλέον θεωρείται βέβαιο πως, ακόμη κι αν γίνει κατορθωτό να απομακρυνθεί αυτή της WIND, δεδομένου πως δεν το θεωρούμε τόσο εύκολο, το αμέσως χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί σε παρακείμενο ιδιωτικό οικόπεδο ιδιοκτήτη που δεν θα αρνηθεί τις γενναιόδωρες προσφορές της εταιρίας.


Φυσικά δεν θεωρούμε πως αποσοβούνται οι κίνδυνοι για τους δημότες, αφού εκτός των τεραστίων ισχύος κεραιοσυστημάτων της Μηχανιώνας πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτές της Επανομής, της Αγίας Τριάδας (τρείς σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες περιμετρικά και σε πολύ κοντινή απόσταση από το δημοτικό σχολείο) και οι άπειρες νόμιμες και παράνομες καμουφλαρισμένες σε όλη την έκταση του δήμου.
Δυστυχώς δεν φαίνεται να υιοθείται η εμπεριστατωμένη πρόταση της Κίνησης Πολιτών κατά των Κεραιών σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να πιεστούν οι εταιρίες να αντικαταστήσουν τα τεράστιας ισχύος  κεραιοσυστήματα με την δημιουργία ενός πυκνού δικτύου χαμηλής ισχύος κεραιών (οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών εδώ). 

* Στην πρώτη φώτο βλέπουμε τους δύο από τους τρεις εγκατεστημένους πύργους στη Μηχανιώνα αλλά και μια καμουφλαρισμένη κεραία κινητής σε ταράτσα πολυκατοικίας.
Η δεύτερη φώτο είναι από κινητοποίηση των κατοίκων για την απομάκρυνση κεραιών σε απόσταση λιγότερο από 100 μέτρα από το δημοτικό σχολεία Αγίας Τριάδας, που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με ΗΜΓ ακτινοβολία τους μικρούς μαθητές.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού:

Σε απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας προχωρά ο Δήμος Θερμαϊκού

Ένα θέμα που απασχολεί για χρόνια, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και επανειλημμένων διαμαρτυριών, έφτασε η ώρα να οδηγηθεί στη λύση του, ικανοποιώντας τόσο το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όσο και μία από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής.

Ο λόγος για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή αλλιώς σταθμών βάσης.Υπόθεση που,για χρόνια ολόκληρα, αποτελούσε αιτία μαζικών κινητοποιήσεων, εισηγήσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, προτάσεων και αποφάσεων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και επίμονων προσπαθειών της σημερινής Διοίκησης Θερμαϊκού, με το Δήμαρχο, κ Γιάννη Μαυρομάτη, να ηγείται αυτών.

Και το πρώτο βήμα, επιτέλους, έγινε, με τη Δημοτική Αρχή και επ’ αφορμή της λήξης του συμβολαίου μίσθωσης του δημοτικού οικοπέδου από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, να αποφασίζει – ανακοινώνοντάς το στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 9/10/18 – για τη μη ανανέωσή του και την κατ’ επέκταση άμεση απομάκρυνση της εγκατεστημένης στην περιοχή των κοιμητηρίων στη Ν. Μηχανιώνας κεραίας.

Απόφαση ανακούφισης, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες και προσωπικές, ακόμα, του κ. Μαυρομάτη, ο οποίος απόλυτα εναρμονισμένος με τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, πλήρως αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων και αποφασισμένος να επέλθει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, ενήργησε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενδεικτική, δε, της βούλησης, της ευαισθητοποίησης και της δυναμικής του σχετικά με το ζήτημα, αποτελεί η μέριμνά του το 2002, από το αξίωμα του Δημάρχου Ν. Μηχανιώνας, τότε, για ένταξη του προ-καλλικρατικού Δήμου στο πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ». Ένα πρωτοποριακό σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον από πηγές, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ραντάρ κ.τ.λ.

«Το ζήτημα των κεραιών απασχολεί την τοπική κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας αποτελέσει προτεραιότητα της Διοίκησής μας εξαρχής. Γιατί, ως υποχρέωση και πρωταρχικό μας καθήκον αντιλαμβανόμαστε,πρώτα και κύρια, την προστασία της υγείας των δημοτών μας και δη των παιδιών. Και με γνώμονα ακριβώς αυτό ενεργήσαμε μέχρι τώρα.Με συνεχείς επαφές με τις εταιρείες, με προτάσεις εναλλακτικών χώρων, ακόμα και μετεγκατάστασης σε δημοτικούς χώρους άνευ ενοικίου, έχοντας ως στόχο την απόλαυση των οφελών της τεχνολογίας και συγχρόνως, την εξασφάλιση συνθηκών απόλυτης ασφάλειας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.