Με σύνθημα «δυνάμωσε το ΚΚΕ παντού, δώσε δύναμη στη δύναμη σου, σε δήμους και περιφέρεια ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του ΔΣ Θερμαϊκού συγκέντρωση με ομιλητές τον Θόδωρο Ιγνατιάδη περιφερειακό σύμβουλο της Κεντρικής Μακεδονίας και την Ντίνα Μώραλη υποψήφια δήμαρχο Θερμαϊκού, δημοτική σύμβουλο από το 2010 . Την συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας της ΚΟ Θερμαϊκού Γιώργος Σοφιανός.

Στην τοποθέτηση του ο Θ. Ιγνατιάδης αναφέρθηκε:
Στην πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ με την επέκταση των βάσεων σε όλη τη χώρα και την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ-ΕΕ που μετατρέπουν όλη την περιοχή σε κόμβο αντιθέσεων των μεγάλων δυνάμεων που ανταγωνίζονται για τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους και καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη σε πιθανόν επιθέσεις. Με αυτή την  «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας μας συμφωνούν  και  τα άλλα αστικά κόμματα και η «Χρυσή Αυγή» όπως και η πλειοψηφία των διοικήσεων δήμων και της περιφέρειας που σε συναντήσεις τους με τους αμερικανούς προωθούν  τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για να μετατραπεί  η περιφέρεια σε πύλη εισόδου των Βαλκανίων. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών. Επικεντρώνονται στην ονοματολογία για  να εκμεταλλευτούν τα πατριωτικά αισθήματα του λαού και να ψαρέψουν στα θολά νερά του εθνικισμού στηρίζοντας   συλλαλητήρια που βασίζονται σε ανιστόρητα συνθήματα και στην διαστρέβλωση, δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση να την παρουσιάζει ότι προωθεί την ειρήνη και τη φιλία των λαών.  Στην Συμφωνία αμερικανονατοϊκής κοπής διατηρούνται τα σπέρματα του αλυτρωτισμού ενισχύοντας τον εθνικισμό και από τις δυο πλευρές ώστε να αξιοποιηθούν στο μέλλον από τους ιμπεριαλιστές.  Για αυτούς τους λόγους την καταψηφίσαμε ως ΚΚΕ και ως Λαϊκή Συσπείρωση.
Αναφέρθηκε επίσης ότι σε μια περίοδο που η οικονομία έχει μπει σε φάση αναιμικής ανάπτυξης έχουμε  κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής  από την πλευρά της  κυβέρνησης  με την οποία συμφωνούν τα άλλα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους σε Περιφέρεια και Δήμους.  
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 ώστε δήμοι και περιφέρειες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην εξειδίκευση και εφαρμογή της πολιτικής που τσακίζει το λαό για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα, την τοπική φορολογία, την εμπορευματοποίηση υποδομών και υπηρεσιών.
Δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για ληστρική εκμετάλλευση της περιουσίας και των υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στα ίδια πλαίσια κινείται και το πετσόκομμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, και η υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων τους για να διασφαλίσουν φτηνό δανεισμό στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πίσω από τους καβγάδες για την απλή αναλογική προσπαθούν να κρύψουν  την στρατηγική σύγκλυση τους που  κύρια χαρακτηριστικά έχει  τη στήριξη με όλους τους τρόπους των επιχειρηματικών ομίλων, την διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των μισθών, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, την ένταση της φοροληστείας, τους πλειστηριασμούς.   Ταυτόχρονα θέλοντας την ενεργητική στράτευση του λαού στο όραμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης δίνουν ελάχιστα ψίχουλα σε εργαζόμενους με το επιχείρημα ότι θα βελτιωθεί η ζωή του ενώ την ίδια ώρα  καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στον επιτελικό ρόλο των Περιφερειών στα ζητήματα ανάπτυξης με τη διαχείριση μεγάλου μέρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που  ιεραρχούνται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του κεφαλαίου. Ειδικότερα για τη διοίκηση της  ΠΚΜ αναφέρθηκε ότι απουσιάζουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, όπως:
Τα αντιπλημμυρικά έργα που παρά την τραγική πείρα μόνο 78 εκατ ευρώ έχουν προβλεφτεί ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η απουσία ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας σε δημόσια κτήρια και χώρους συνάθροισης κοινού.
Με μόνο 18 σχολικά κτήρια να προβλέπονται ενώ οι ανάγκες  είναι για πάνω από 100.  Η δε κατασκευή τους με   ΣΔΙΤ  θα εκτινάξει το κόστος και θα δώσει την πλήρη διαχείριση σε ιδιώτες.
Οξυμένο παραμένει και το πρόβλημα της σχολικής μεταφοράς.
Ψίχουλα δόθηκαν για την συντήρηση μόνο των αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων ενώ παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις.  Αποτέλεσμα η απαξίωσης τους που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση τους, όπως το ΚΑΠΠΑ.
Ελάχιστα κονδύλια δίνονται για να στηρίξουν δημόσιες δομές όπως παιδικούς σταθμούς  και δομές υγείας. Ενώ προγράμματα όπως για την καταπολέμηση των κουνουπιών δίνονται σε εργολάβους με αποτέλεσμα το 1/3 των θανάτων από τον ιο του Νείλου να είναι στην περιφέρεια.
Καρκινοβατούν επίσης τα έργα βελτίωσης και συντήρησης του περιφερειακού οδικού δικτύου.
Λείπουν επίσης έργα για την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου με φράγματα, σύγχρονο δίκτυο ώστε ο λαός να έχει επαρκές, ποιοτικό κα φτηνό νερό για ύδρευση και αγροτική χρήση.
Σοβαρές καθυστερήσεις υπάρχουν για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων και των εργοστασίων επεξεργασίας των λυμάτων τους. Με σχεδιασμό που πολλές φορές δεν παίρνει υπόψη του την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας που προκαλείται από την χωροθέτηση του και με δυσανάλογο κόστος όπως συμβαίνει με την ΕΕΛ Μεσημεριού. Κόστος κατασκευής και λειτουργίας  που χρεώνεται διπλά στα λαϊκά νοικοκυριά.
Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και  σε βάρος της υγείας από τη δράση κράτους και κεφαλαίου, όπως η ρύπανση του Θερμαϊκού, η ρύπανση με βιομηχανικά λύματα  τάφρων, οι ανεξέλεγκτοι χώροι απορριμμάτων κ.α.
Αντίθετα προσέφερε διευκολύνσεις κύρια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Όπως:
Εγκρίνοντας  άδειες σε ιδιώτες  στον τομέα της ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, βιομάζας που εκτινάσσουν, μέσω ΑΠΕ, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζοντας τα κέρδη επιχειρηματιών σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας.
Παραδίνοντας  την διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες μέσα από το ΦΟΣΔΑ και το ΠΕΣΔΑ, προβλέποντας μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης - καύσης,  όπως στον Άγιο Αντώνιο. Μεταφέροντας το κόστος στο λαό με  το τέλος ταφής που θα εκτινάξει στα ύψη τα τέλη καθαριότητας.
Αφήνοντας στο έλεος της εκμετάλλευσης τους μικρούς αγρότες από τους επιχειρηματίες στην εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων μέσα από το πρόγραμμα προβολής αγροτικών προϊόντων και την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη.
 Δίνοντας τεράστια ποσά για την τουριστική προβολή που παρά το ρεκόρ ξένων αφίξεων οι διακοπές για το λαό παραμένουν  άπιαστο όνειρο οι δε  εργαζόμενοι εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό εντάσσονται οι παρεμβάσεις αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου που θέτουν σε κίνδυνο τη δωρεάν πρόσβαση σε χώρους αναψυχής, αθλητισμού κ.α.
Για αυτή την ικανότητα προσφοράς στο κεφάλαιο μέσω ΕΣΠΑ ανακηρύχτηκε η ΠΚΜ πρώτη επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης. Τι προσέφερε όμως στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους ανέργους  που συνθλίβονται;
Επίκεντρο των παρεμβάσεων μας σε περιφέρεια και δήμο ήταν οι σύγχρονες ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, οι μεγάλες ανάγκες σε κρίσιμους τομείς, η αποκάλυψη του ταξικής πολιτικής που ασκείται από περιφέρεια και δήμους αλλά και από  τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμφωνούν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Τέλος απεύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης στα εργατικά –λαϊκά στρώματα, σε όσους νοιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων. Σε όσους κατανοούν πως τίποτα θετικό δεν μπορεί να γίνει όσο δεν αμφισβητείται η κυρίαρχη πολιτική από αυτούς που εμφανίζονται με τον μανδύα του «υπερκομματικού», του «ανεξάρτητου», του «ικανού».

Στην τοποθέτηση της η υποψήφια Δήμαρχος Θερμαϊκού Ντίνα Μώραλη επικεντρώθηκε κυρίως  στην πολιτική που ασκείται από την Τοπική Διοίκηση για  την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της «ανάπτυξης» που είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών με την επιβολή φόρων και τελών, με υποδομές και υπηρεσίες που απαξιώνονται από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού και των αναγκαίων μέσων,  που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες,  για το τσάκισμα των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων σε αυτή.   Έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την άσκηση αυτής της πολιτικής στον δήμο μας αναφερόμενη:
Στις ελλείψεις παιδικών σταθμών που δεν καλύπτουν τις ανάγκες, στα τροφεία των 100 ευρώ το μήνα που πρέπει να πληρώσουν οι γονείς, στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα των ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ με πολύ αυστηρά κριτήρια για την επιλογή παιδιών.
Στις τρομερές ελλείψεις σε εξοπλισμό και στόλο της υπηρεσίας καθαριότητας και στις ελλείψεις προσωπικού που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την παράδοση της σε ιδιώτες. Αλλά και  στην υποκρισία της διοίκησης δήθεν για να λύσει το πρόβλημα του προσωπικού όταν της δόθηκε η δυνατότητα για μόνιμες θέσεις ζητώντας μόλις 10 θέσεις. Ένας χορός εργολαβιών έχει στηθεί από την αποκομιδή, την ανακύκλωση μέχρι τα ογκώδη με πακτωλό χρημάτων που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσα από ακριβά ανταποδοτικά τέλη για υπηρεσίες εντελώς υποβαθμισμένες που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας μέσα από 2 προγράμματα άνισης μεταχείρισης των «ευεργετημένων». Προγράμματα που στόχο έχουν τη χειραγώγηση, την αποδοχή της φτώχειας.
Στην αποδόμηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της υγείας που συμβάλλει και ο δήμος ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιώτες μέσα από την ένταξη του στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.
Τον ιδιαίτερο ζήλο για την προώθηση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων σε κατοικημένη περιοχή στο Μεσημέρι εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για αποχετευτικό δίκτυο των κατοίκων. Λύση πανάκριβη για να κερδίσουν οι εργολάβοι και επιχειρηματίες σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας και ενάντια στους κατοίκους που ζητούν σύνδεση με τον ΑΙΝΕΙΑ.    
Στην γύμνια των μηχανισμών και τις ελλείψεις των αναγκαίων έργων για την  αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες το 2016 και οι χιονοπτώσεις. Έργα που δεν προκρίνονται γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους εργολάβους με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι 8 χρόνια περίμεναν οι μελέτες για τα ρέματα για να μπουν σε διαδικασία να υλοποιηθούν στο μέλλον.
Αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στην «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας ακόμη και με μακροχρόνιες μισθώσεις, επιχειρώντας και δωρεάν παραχωρήσεις στο όνομα δήθεν της «ανάπτυξης». Μιας πολιτικής που βρίσκει σύμφωνες τις άλλες δυο παρατάξεις πάρα τις κοκορομαχίες για ολιγωρία από τη μια και σε έλλειψη ικανότητας από την άλλη παράταξη. 
Τέλος επισήμανε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίηση τους πιστεύοντας στη δύναμη του λαϊκού παράγοντα που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών που μετατρέπουν σε συντρίμμια τα λαϊκά δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας σε εμπόρευμα, το μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.  


Τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ο ιστοτοπος με την δράση και τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού       https://laikhsyspdtherm.blogspot.com/


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.