Από την 8η Μάρτη 1857 και την πρώτη απεργία γυναικών εργαζομένων στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα, την 8η Μάρτη 2019, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο δεν σταματούν να αγωνίζονται για να κατακτήσουν την ισότητα σε κάθε έκφανση της ζωής τους, την ελευθερία και την χειραφέτηση τους.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κερδίσει πολλά κι έχουμε άλλα τόσα να κατακτήσουμε και παράλληλα να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, απέναντι σε κάθε μορφής εκμετάλλευση της σύγχρονης κοινωνίας.

Το 2019 η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η βία κατά των γυναικών, δυστυχώς δεν αποτελούν παρωχημένες καταστάσεις και ακόμη και σήμερα η καταγγελία τους αποτελεί ταμπού για κάποιες κοινωνίες, με την κρίση να βαραίνει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Στην «προηγμένη» Δύση εμφανίζονται οι γυναίκες ως ίσες, ξέρουμε όμως ότι δεν είναι έτσι.

Ξέρουμε ότι μέρα παρά μέρα μια γυναίκα βιάζεται ή δολοφονείται, ξέρουμε ότι οι γυναικοκτονίες σε κάποιες κοινωνίες είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ο ρόλος της γυναίκας είναι πολυποίκιλος.

Οι γυναίκες, εμείς, είμαστε αυτές που καλούμαστε να θυσιάσουμε δουλειά, ανεξαρτησία και προσωπικό χρόνο για το καλό της οικογένειας.

Εμείς έχουμε «διλήμματα» ανάμεσα σε παιδί και δουλειά, εμείς έχουμε να φροντίσουμε παιδιά, γονείς, τους άνεργους της οικογένειας, χωρίς πάντα δημόσιες υποστηρικτικές δομές.

Ξέρουμε ότι ακόμη και σήμερα αμοιβόμαστε σε πολλές περιπτώσεις λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους μας για μια ίδια δουλειά. Ότι με τις ίδιες δεξιότητες πρέπει να προσπαθούμε πολλαπλάσια από τους άντρες συναδέλφους μας.

Στην Ελλάδα της οικονομικής δυσπραγίας και των μνημονιακών πολιτικών, που πλήττουν και το γυναικείο φύλο, η παρουσία μας και η φωνή μας την 8η Μαρτίου πρέπει να είναι ακόμη πιο ηχηρή!

Ενώνουμε τις φωνές μας με το γυναικείο κίνημα σε όλο τον κόσμο, γινόμαστε ορατές, παλεύουμε ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και συνεχίζουμε να διεκδικούμε.

Αντιμετωπίζουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ως μία ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ως ημέρα για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις. Οι γυναίκες είμαστε συνθετικές και δεν επιδιώκουμε το διαχωρισμό μας από το άλλο φύλο. Αντίθετα η αέναη διεκδίκηση μας είναι ότι αποτελούμε ισότιμο και ισάξιο κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής, οικογενειακής ζωής.


Η πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ
Αθηνά Παπαδάκη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.