Με τρόπο πανηγυρικό και ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Νεομάρτυρα, Αγ. Αργυρίου, προστάτη και πολιούχου της Επανομής, στην 32η χρονιά εορτασμού και υλοποίησης της μεγάλης αυτής γιορτής αγάπης. Μια γιορτή-σημείο αναφοράς για τον οικισμό και τον τόπο εν γένει, σε διοργάνωση Δήμου, Δ.Κ. Επανομής και ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς, κατά τη διάρκεια της οποίας το θρησκευτικό συναίσθημα ανδρώνεται, η μακραίωνη ιστορία και η πλούσια παράδοση αναδεικνύονται και ισχυρή προστατευτική ασπίδα ορθώνεται ενάντια στη λήθη.

Με μία εξαιρετικού ενδιαφέροντος παρουσίαση έκδοσης των πρακτικών της περσινής Επιστημονικής – Πολιτιστικής Εσπερίδας για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής να ανοίγει τα 32α Αργύρια και ένα πλήθος δράσεων και δρώμενων να ακολουθεί, οκτώ μέρες κύλησαν, συνδέοντας μικρούς και μεγάλους με τις ρίζες τους.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, δραστήριοι – τοπικοί και όχι μόνο – σύλλογοι, φορείς και καλλιτέχνες, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επανομής να πρωτοστατεί στηρίζοντας όλη τη διοργάνωση, προσέφεραν ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα στους επισκέπτες.

Πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει και τον 23ο Ποδηλατικό Αγώνα 5km, την Κυριακή 19 Μαΐου, μεταξύ 11.00 και 12.00, από το 3ο Δημ. Σχ. Επανομής μέχρι και την Παραλία Επανομής, όπου θα γίνουν οι απονομές κυπέλλων στις 12.30. Τη υποστήριξη έχει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Επανομής & Περιχώρων και η ΕΘΟΠΑΚ Επανομής, που ανέλαβαν την πολιτική προστασία των εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διοργάνωση.




Χορωδιακές συναντήσεις, θεατρικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές βραδιές πλαισιωμένες από ταλαντούχους μουσικούς, δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, παιχνίδια για παιδιά και γλέντια που παρέσυραν τον κόσμο σε ένα ξεφάντωμα με άρωμα νοσταλγίας, συνέθεσαν το ψηφιδωτό των φετινών Αργυρίων.

Επίκεντρο όλων, ο λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, την Παρασκευή 10 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Αγίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ι.Μ. Βλατάδων Θεσσαλονίκης, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Ποιμενάρχου Ι.Ν. Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου. 




Μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας ακολούθησε στους δρόμους της Επανομής, που πλημμύρισαν με πιστούς, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου και με το «παρών» να δίνουν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, μέλη της Διοίκησης, Δημοτικοί-Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων, Συλλόγων, Φορέων και πλήθος κόσμου. Τη μνήμη του Αγίου τίμησε με την παρουσία του και ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κ. Απ. Τζιτζικώστας.




Αποχαιρετώντας τα 32α Αργύρια, ο κ. Μαυρομάτης, δήλωσε: «Και φέτος η κορυφαία θρησκευτική γιορτή της Επανομής, μια γιορτή αντάμωσης της πνευματικότητας με την ιστορία, τελέσθηκε όπως ταιριάζει στο σεπτό μας Άγιο, ακολουθώντας το δρόμο του πολιτισμού και των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων. Γιορτή που αναβαθμίσαμε, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στον Αγ. Αργύριο, στην Ιστορική – από το 2016 – Έδρα του Δήμου, Επανομή και της πορείας της, επιθυμώντας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την παράδοση, που αποτελεί ισχυρό συνεκτικό κρίκο με το παρελθόν, ασφαλή οδηγό στο παρόν και φάρο ελπίδας για το μέλλον».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.