Δεν πρόλαβε ακόμα να περάσει η πρώτη θερινή περίοδος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν, σε ό,τι αφορά το επίμαχο σκάνδαλο.

Οι χαρακτηριζόμενοι από πρωτοφανή προκλητικότητα, αλαζονεία, αυθάδεια και θρασύτητα, ακόμη και στην ευρύτερα δημόσια παρουσία τους κ.κ. Λοβέρδος, Βενιζέλος, Σαμαράς κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο σε σχέση με το επίμαχο διεθνές Σκάνδαλο που αφορά την κορυφαία εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Novartis ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για …σκευωρία εναντίον τους. Επιχείρησαν δηλαδή να ισχυριστούν ότι οι κατηγορίες εναντίον τους δεν έχουν νομικό χαρακτήρα αλλά είναι «πολιτική δίωξη» από την πρώην κυβέρνηση εναντίον της πρώην συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!!! Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα, με την αμετροέπεια που αρκετά συχνά χαρακτηρίζει τα λεγόμενά του, δήλωσε πως «κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης». Ο δε κ. Λοβέρδος, τ. Υπουργός Υγείας, επιθυμεί να ακυρώσει το θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα, που χρησιμοποιήθηκε από τη δίκη της «17 Νοέμβρη» μέχρι τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο περίφημο μάλιστα σκάνδαλο “Watergate”, που ξέσπασε το 1972 και επέφερε τελικά μέχρι και την πτώση/παραίτηση του Αμερικανού προέδρου Νίξον, ο πληροφοριοδότης υπήρξε ανώνυμος και ονομάστηκε χαρακτηριστικά «βαθύ λαρύγγι» (Deep Throat). Η ταυτότητα αυτού του ανώνυμου πληροφοριοδότη δεν αποκαλύφθηκε (κι αυτό ακόμη είναι αβέβαιο) παρά 33 χρόνια μετά την αποκάλυψη του πολιτικού σκανδάλου.


Τι είναι όμως η υπόθεση Novartis; Πρόκειται για μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς όσο και εταιρικής και επιχειρηματικής διαφθοράς. Οι επιτελείς της κορυφαίας σε παγκόσμιο επίπεδο σε μερίδιο αγοράς φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία βασίζεται στην Ελβετία, σύμφωνα με τις κατηγορίες, επιχείρησαν αλλά και κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν 10 συνολικά πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων δύο ήταν πρωθυπουργοί (Π. Πικραμένος, Αντ. Σαμαράς) και οκτώ ήταν Υπουργοί. Η εταιρεία, μεταξύ πολλών άλλων, με την… αμέριστη βοήθεια των πολιτικών της συνεργών, βάσει των κατηγοριών, προώθησε κατά προνομιακό τρόπο τα προϊόντα της (εμβόλια, φάρμακα κ.ά.) στην τοπική αγορά, υπερτιμολογώντας τα συνάμα, στο διάστημα 9 ετών: 2006-2015. Στο διάστημα αυτό, η απώλεια του ελληνικού δημοσίου εκτιμάται πως ήταν 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις πρακτικές υπερτιμολόγησης των προϊόντων της εταιρείας φέρονται ως συνεργοί και 4500 Έλληνες γιατροί, οι οποίοι έλαβαν ανταλλάγματα σε είδος (διακοπες, ηλ. Συσκευές) .

Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση που οι κατηγορίες είναι αληθείς και ακριβείς, οι δωροδοκούμενοι δε φαίνεται να κινητοποιήθηκαν για άλλο λόγο παρά λόγω απληστίας, πλεονεξίας και ίσως-ίσως λυκοφιλιών με τα “Golden Boys” του ελληνικού «παραρτήματος» της εν λόγω πολυεθνικής, εφόσον βάσει των κατηγοριών 20 στον αριθμό διαφορετικών μαρτύρων ενθυλάκωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πενόταν και η κυβέρνηση του ΓΑΠ με πρωτοκορυφαίο τον ανεκδιήγητο Παπακωνσταντίνου διακήρυσσε ότι η χώρα είναι «Τιτανικός».

Όπως αναφέρει κάποιο σχετικό άρθρο των New York Times (09/02/2018), τρεις από τους μάρτυρες ήταν κορυφαία διοικητικά στελέχη της πολυεθνικής και κατέφυγαν στις αμερικανικές αρχές (το FBI) κατά τα έτη 2016-2017, οι οποίες και ξεκίνησαν ουσιαστικά τη διαδικασία δίωξης. Σύμφωνα με το άρθρο της ανταποκρίτριας της κορυφαίας βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» Ε. Σμιθ (12/02/2018), «λίγοι αμφισβητούν ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Μια εμπιστευτική αναφορά της διώκουσας αρχής που αρχικά είχε πληροφορηθεί σχετικά από αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών εκτίμησε ότι τόσο πολλά όσο 50 εκ. ευρώ σε μίζες πληρώθηκαν οι πολιτικοί μεταξύ 2006 και 2015, ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα της Novartis».

Το δυστύχημα στην Ελλάδα είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και πρωθυπουργοί που ήρθαν εισαγόμενοι από τα Χάρβαρντ με εντυπωσιακά βιογραφικά θεωρούν περίπου τη χώρα ως το τσιφλίκι τους. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η ελληνική δικαιοσύνη δε θα απογοητεύσει…

Φ.

e-mail: philalethe00@gmail.com




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.