Εξαιρετικά λεπτομερή χαρτογράφηση αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κατάφερε να κάνει ομάδα αρχαιολόγων χωρίς ανασκαφή, αλλά με νέα τεχνολογία, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στη Νικόπολη.






Μια αρχαία πόλη, ηλικίας πάνω από 3000 ετών ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων, χωρίς να προχωρήσει σε ανασκαφή.




Για πρώτη φορά, ομάδα επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο χαρτογράφησαν μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη, με ραντάρ που «διεισδύουν» στο έδαφος (GPR). Πρόκειται για ανακάλυψη που ταράζει τα νερά στις αρχαιολογικές έρευνες, αφού πλέον μπορούν να ερευνηθούν μεγάλες εκτάσεις, χωρίς να γίνουν χρονοβόρες ανασκαφές και χειροκίνητη καταγραφή δεδομένων.

Η ρωμαϊκή πόλη Faleri Novi βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και περιλαμβάνει σύμπλεγμα λουτρών, αγορά, ναό και μνημεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το περίπλοκο υδραυλικό της σύστημα.




Με αρωγό τη νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να διευκολυνθούν οι έρευνες σε περιοχές που έχουν καλυφθεί από μοντέρνα κτίρια.




Μάλιστα, κάποιες από τις πόλεις που αναμένεται να διερευνηθούν με αυτήν είναι η αρχαία Μίλητος στην Τουρκία, αλλά και η αρχαία Νικόπολη, που βρίσκεται κοντά στην Πρέβεζα.






πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.