Αναμένοντας με έκδηλη ανησυχία τη σημερινή ενημέρωση - έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, μετά την χθεσινή κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων (153) αλλά και με δεδομένη την διαπιστωμένη από τους επιστήμονες τρομακτική έλευση του δεύτερου κύματος, διαγράφεται η  σχετική ειδησεογραφία τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.


Ανησυχητικές οι προσεγγίσεις της αύξησης των κρουσμάτων από διακεκριμένους επιστήμονες


Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ααφέρει ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».
«Η δυναμική του αριθμού δημιουργεί σοβαρότατο θέμα κινδύνου και ‘κόκκινης γραμμής’ για τη λήψη μέτρων».
Χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα όσα λέγονται και διαδίδονται με τα σενάρια και συνομωσίες για τον κορωνοϊό.
Και με αφοπλιστική ειλικρίνεια αποδέχθηκε πως «Δεν ξέρουμε ακόμη πώς είναι η νόσος αυτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους νέους, είναι η ‘αιχμή του δόρατος’ για το μέλλον της επιδημίας».

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης προειδοποιεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, αλλά και το κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα.

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά. Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε.


Υποχρεωτικά θα ελέγχονται όσοι υγειονομικοί επιστρέφουν από άδειες

Με εντολή του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ), εγκύκλιος η οποία προβλέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια.
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR.
ΙΤΑΛΙΑ: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια μέρα

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία έφτασαν τα 384, ενώ μία ημέρα νωρίτερα – την Τρίτη (04.08.2020) ήταν 190.
Συνολικά, στην γειτονική χώρα, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 284.803. Δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ πριν από 24 ώρες ο αριθμός των νεκρών είχε περιοριστεί στους 5. Στα ιταλικά νοσοκομεία έχουν εισαχθεί 764 ασθενείς με συμπτώματα του Covid – 19, ενώ 41 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης, 11.841 ασθενείς είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική επιτροπή ειδημόνων, που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση, πρόκειται σύντομα να ζητήσει να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης στα πούλμαν και λεωφορεία, με μείωση της πληρότητάς τους κατά 50%.

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία αποφυγής της Ελλάδας λόγω κορονοϊού

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραπέμποντας και στις σχετικές κατευθύνσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο 3, (υψηλό) τo CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Μάλιστα, το CDC καλεί τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμέν
οι.


Με πληροφορίες από medlabgr, nea, newsit, in.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.