Το απαγορευτικό που εξέδωσε βεβιασμένα σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να αποθαρρύνει τους φίλους του καφέ που συνέρρεαν μπροστά από επιχειρήσεις take away που λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αναγκάστηκε τελικά να το άρει μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους επιχειρηματίες εστίασης.

Έτσι μπορεί ο καθένας να περάσει και να πάρει και να φύγει το ρόφημά του, χωρίς όμως να παραλείψει να το δηλώσει με το σχετικό μήνυμα στο 13033. Με ποιό αριθμό θα το κάνει, προφανώς θα το εντάξει σε κάποια από τις δραστηριότητες που ήδη ορίζονται από τους αριθμούς από το 1 έως το 6.

Τροφοδιανομή, "για το σπίτι" και απαγορευτικό

Και επειδή μάλλον το παρακάναμε με τη χρήση των αγγλοαμερικανικών όρων "take away", delivery, drive through και lockdown, τα πράγματα ανέλαβε να βάλει στη θέση τους ο καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Με ανάρτησή του φρόντισε να μας υπενθυμίσει την απόδοση των παραπάνω όρων στα Ελληνικά:

"Μάς … take away και μάς σήκωσε με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο ως διατροφική διέξοδο σε… delivery, ενώ συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από lockdown, γενικό ή mini lockdown. Έλεος (ή «ήμαρτον» που λένε κάποιοι)!

Κι εγώ («στον κόσμο μου», εννοώ … τον γλωσσολογικό) μέσα στην πανδημιακή αντάρα να παρακινώ (… «τέτοια ώρα τέτοια λόγια») τους εναπομείναντες γλωσσικά ευαίσθητους να θρηνολογούμε τουλάχιστον Ελληνικά! Αυτό κι αν είναι «γλωσσική αποκοτιά» εκ μέρους μου…"






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.