Σε τοπικό αλλά καθολικό lockdown μπαίνουν από αύριο, Τρίτη, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η μόνη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά.

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS πριν τις μετακινήσεις τους, ενώ οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούν να κυκλοφορούν θα είναι -όπως άλλωστε και στο γενικό lockdown του Μαρτίου- συγκεκριμένοι.

Μάλιστα, ειδικά για το διάστημα από τις 21:00 μέχρι τις 5:00 της επόμενης ημέρας απαγορεύεται η κυκλοφορία με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και υγείας.

Την ίδια ώρα, από Τρίτη απαγορεύονται όλες οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Κλειστό θα είναι και το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, οι οποίες πλέον εντάσσονται στη Ζώνη Γκρι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Κλείνουν μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα και κλειστά γυμναστήρια.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των δύο νομών.

Τα οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα

Τα παρακάτω μέτρα ισχύουν σε όλη τη χώρα από αύριο, Τρίτη, ανεξαρτήτως του επιπέδου ασφαλείας:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
Περιορισμός κυκλοφορίας από 00:00 – 05:00
Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας
Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ (Εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια τελειόφοιτων)
Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας (ΜΦΗ κ.ο.κ.)

Μετακίνηση μόνο μετά από αποστολή SMS 

Από αύριο οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα πρέπει να στέλνουν SMS για να πάνε σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τράπεζα. Δείτε παρακάτω τι κωδικούς θα πρέπει να στέλνετε με SMS στο 13033 για να βγείτε από το σπίτι.

Οι κωδικοί που θα χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ίδιοι με αυτούς του Μαρτίου. Σε αντίθεση με το Lockdown του Μαρτίου, τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ κλείνει το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες. Πολύ πιθανό θα πρέπει να θεωρείται ότι θα προστεθούν και άλλοι κωδικοί ή να διευκρινιστεί σε ποιον από τους υπάρχων αριθμούς θα στέλνουν οι γονείς που θα πρέπει να πάνε στο σχολείο για να αφήσουν ή να παρουν τα παιδιά τους.

Οι κωδικοί που θα πρέπει να στείλετε με SMS στο 13033 είναι οι εξής:

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.