Ελένη Καρασαββίδου, Αναστασία Πολίτη*

Κάθε κοινωνική τάξη πραγμάτων παρουσιάζει στα μέλη της μια περιορισμένη επιλογή φυσικών και κοινωνικών δεδομένων. Το αποφασιστικό στοιχείο αυτής της επιλογής είναι ότι προσφέρει συνθήκες όπου δεν υπάρχουν αληθινά εναλλακτικές αναπαραστάσεις.

Πανηγυρίσαμε οι ενεργοί πολίτες όλου του κόσμου, και δικαίως, για τη «μη έκδοση» του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, αφού (όπως το έθεσε ο πατέρας του, απέναντι σε όλο το στρατιωτικοπολιτικό και οικονομικό πλέγμα που τον κυνηγά επειδή έκανε την αποστολή του ως δημοσιογράφος), «όλα αυτά τα χρόνια οφείλουμε να τον κουβαλάμε στην πλάτη».

Αλλά η επιχειρηματολογία του δικαστηρίου βασίστηκε «στην πιθανότητα αυτοκτονίας του», ανοίγοντας, ιδίως τώρα που η έφεση εκ μέρους των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τελικά, προοπτικές τουλάχιστον περίεργες. Η ψυχολογιοποίηση των κοινωνικο-πολιτικών επιλογών και αγώνων στηρίζεται σε μια ψυχολογικά ντετερμινιστική εξήγηση των επιλογών των «πολιτικά άλλων» οι οποίες «πρέπει» να βιώνονται ως απειλή για το άτομο και το σύνολο.

Κάθε κοινωνική τάξη πραγμάτων παρουσιάζει στα μέλη της μια περιορισμένη επιλογή φυσικών και κοινωνικών δεδομένων. Το αποφασιστικό στοιχείο αυτής της επιλογής είναι ότι προσφέρει συνθήκες όπου δεν υπάρχουν αληθινά εναλλακτικές αναπαραστάσεις. Ετσι, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους, οι απόψεις της πλειοψηφίας αποκτούν βαρύτητα από την απονομιμοποίηση των εναλλακτικών οπτικών και στάσεων ζωής. Στην πραγματικότητα όπως έχει επισημανθεί, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αλλά ανάμεσα στη γνώμη των ισχυρών και μιας γνώμης απονομιμοποιημένης, περιθωριακής.

Είναι τρομακτικό, λοιπόν, όταν συζητείται η έκδοση ενός υπηκόου μιας τρίτης χώρας ανάμεσα σε δύο άλλες κι ενώ η χώρα σου ξεχνά να παραστεί... Είναι τρομακτικό, παρά την ανακούφιση για την πρωτόδικη απόφαση που παραμένει, ότι κανένα από τα τόσα και τόσο στιβαρά νομικά, πολιτικά, δημοσιογραφικά και ηθικά επιχειρήματα, με αναφορές μάλιστα σε δεδικασμένα, ούτε καν οι αναφορές για την καθαυτό υγεία του, δεν παίρνεται υπόψη και το δικαστήριο δεν τον εκδίδει μεν (επί του παρόντος) στις ΗΠΑ, μα τον κρατά δέσμιο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Είναι τρομακτικό όταν συγγενείς της αρχιδικαστού Arbuthnot που εποπτεύει τους δικαστές έχουν λάβει κυβερνοασφάλεια και άλλα δώρα, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που έχει δημοσιοποιήσει το WikiLeaks. Είναι τρομακτικό ότι του αφαιρείται το δικαίωμα να παραμείνει κλινήρης κατ’ οίκον με εγγύηση (κάτι που δίνεται και στους χειρότερους των εγκληματιών) με το επιχείρημα ότι είναι ευεπίφορος στην αυτοκτονία και άρα ψυχολογικά ασταθής... Και είναι τρομακτικό όταν όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ως δημοσιογράφος εξέθεσε εγκλήματα, και όχι γιατί διέπραξε.

Η ψυχολογιοποίηση των πολιτικών προταγμάτων έχει παίξει έναν τρομερό ρόλο στον εκφασισμό των κοινωνιών... Και είναι τρομακτικό και αποτελεί καμπανάκι για όλους και όλες μας. «Στο μυαλό είναι ο στόχος».

* Πρωτοβουλία Greece for Assange

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.