Και για την απόσυρση για πρώτη φορά της Γαλάζιας Σημαίας από τον Ποταμό, από δημοσιολογούντες, ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, που "αποστρατεύτηκε" το '19.

Δεν γνωρίζουμε για ποια πραγματικά αιτία αποσύρθηκε η έγκριση για την παραλία του Ποταμού της Επανομής από την Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης που διαχειρίζεται για την Ελλάδα το πρόγραμμα βράβευσης των ακτών. Τα κριτήρια είναι πολλά. Και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η αξιολόγηση είναι πάντα διαυγής. Ούτε πολύ περισσότερο ακτές που έχουν πραγματικά κρυστάλλινα νερά και παρθένες παραλίες δεν έχουν τον τίτλο της γαλάζιας σημαίας, θα πρέπει να αισθάνονται μειονεκτικά. Γιατί κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν για να τύχουν της αξιολόγησης και κατ' επέκταση της βράβευσης.
Από την άλλη μέσα στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται περιβαλλοντικά και όχι μόνο υγειονομικού ελέγχου και καθαρότητος των υδάτων.
Όπως αναφέρεται ρητά στις επεξηγήσεις αφαίρεσης μιας γαλάζιας σημαίας, υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις μη συμμόρφωσης στα κριτήρια του προγράμματος από μια ακτή.
Σημαντική μη συμμόρφωση καταγράφεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η ακτή δεν συμμορφώνεται με ένα ή περισσότερα κριτήρια, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των λουομένων ή στο περιβάλλον, καθώς και στη γενική άποψη της ακτής και ως εκ τούτου, στο πρόγραμμα. Όταν καταγράφεται σημαντική μη συμμόρφωση, η σημαία υποστέλλεται αμέσως και για το υπόλοιπο της κολυμβητικής περιόδου. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται και στον πίνακα ανακοινώσεων κοινοποιείται σαφώς η απόσυρση της βράβευσης.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως τον μικρότερο αριθμό βραβευθεισών παραλιών είχαμε το '17 (μόλις τρεις). Το 2019 έξι (6) ακτές βραβεύτηκαν (Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα, Ν.Επιβάτες, Περαία Κοχύλι, Περαία Μνήμη, Ποταμός). Το 2020 βραβεύτηκαν πέντε (5) ακτές (Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα, Ν.Επιβάτες, Περαία Κοχύλι, Ποταμός).
Και φέτος 2021 μόλις τέσσερις (4) μετά την αφαίρεση του Ποταμού (Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα, Ν.Επιβάτες και Περαία Κοχύλι).

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.