Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ενημέρωσε την Κομισιόν για τους κινδύνους που ενσκήπτουν στη χλωρίδα και πανίδα του οικοτόπου

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία και την κατάλληλη διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura2000 στην Επανομή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των οικοτόπων και η σημαντική όχληση των προστατευόμενων ειδών.

Την απάντηση αυτή έδωσε, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ενημέρωσε την Κομισιόν για τους κινδύνους που ενσκήπτουν στη χλωρίδα και πανίδα του οικοτόπου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στις δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA2000 στην Επανομή, από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως διέλευση οχημάτων 4Χ4, αγώνες μοτοκρός και παράνομες κατασκηνώσεις, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την προστασία του.

Ειδικότερα ο κ. Σινκέβιτσιους στην απάντησή του αναφέρει, ότι «τα διαρθρωτικά ταμεία 2014-2020 στηρίζουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και το περιφερειακό πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας παρέχει 107,3 εκατ.ευρώ για το σκοπό αυτό. Επίσης, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για το περιβάλλον έχουν προβλεφθεί πρόσθετα κονδύλια με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία των περιοχών Natura, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των προστατευόμενων περιοχών του Θερμαϊκού κόλπου».

Ο Επίτροπος Σινκέβιστιους, υπενθύμισε ότι «το Δεκέμβριο του 2020 το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη θέσπιση των αναγκαίων στόχων και μέτρων διατήρησης για 239 τόπους κοινοτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του GR 1220012. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου».

Η ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Κατά μήκος του παράκτιου τμήματος της Επανομής στη Θεσσαλονίκη εκτείνονται δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA2000: η Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» (GR1220011) και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη» (GR 1220012). Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και οργανώσεων, ο οικότοπος κινδυνεύει, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται συχνή διέλευση οχημάτων 4X4 και διενέργεια αγώνων μοτοκρός επί των αμμοθινών, καθώς και εγκατάσταση παράνομων κατασκηνώσεων που θέτουν σε κίνδυνο την πανίδα και τη χλωρίδα του οικοτόπου.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών NATURA2000 της Επανομής και πώς αποτιμά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν θεσπιστεί;
2. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, και η τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία υπάγεται ο οικότοπος, μέσω της συμμετοχής της σε ειδικά προγράμματα, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία και η διατήρησή του;

Η απάντηση του Επιτρόπου Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους έχει ως εξής:

Ο καθορισμός των μέτρων διατήρησης στις περιοχές Natura 2000 αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων αρχών κάθε κράτους μέλους. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία και την κατάλληλη διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στην Επανομή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους και του άρθρου 4 της οδηγίας για τα πτηνά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των οικοτόπων και η σημαντική όχληση των προστατευόμενων ειδών. Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα διατήρησης για την ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) GR 1220012 διατίθενται στο τυποποιημένο έντυπο δεδομένων για τον οικότοπο.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020 το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη θέσπιση των αναγκαίων στόχων και μέτρων διατήρησης για 239 τόπους κοινοτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του GR 1220012. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας ειδικούς ανά τόπο στόχους διατήρησης και τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για το σύνολο των τόπων αυτών.

Τα διαρθρωτικά ταμεία 2014-2020 στηρίζουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων και το περιφερειακό πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας παρέχει 107,3 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Επίσης, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για το περιβάλλον έχουν προβλεφθεί πρόσθετα κονδύλια με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία των περιοχών Natura, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των προστατευόμενων περιοχών του Θερμαϊκού κόλπου.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.