Για «ιστορική νίκη των Μακεδόνων στην Ελλάδα» και για «νίκη της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ελληνικό δικαστήριο του Λέριν (έτσι ονομάζουν τη Φλώρινα) ενέκρινε την ύπαρξη του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» και απέρριψε τις αγωγές των συλλόγων που εναντιώθηκαν στο έργο του, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Sitel στη Βόρεια Μακεδονία (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP).

«Αβάσιμες και απαράδεκτες»

«Μετά από αρκετούς μήνες αντιδικίας, τεταμένες ακροάσεις και μεγάλο αριθμό μαρτύρων, την Παρασκευή το δικαστήριο έκρινε ως αβάσιμες και απαράδεκτες τις δεκάδες μηνύσεις που υπέβαλαν σύλλογοι οι οποίοι εναντιώθηκαν στο έργο του Κέντρου», προσθέτει το Sitel, αναπαράγοντας ουσιαστικά την ανακοίνωση του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στην Ελλάδα.

Και συνεχίζει: «Παλέψαμε μέσα από τα δικαστήρια, με τα επιχειρήματά μας και τον αγώνα μας για να τα πάρουμε όλα αυτά ώστε να μην μας απαγορεύσουν, και για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα μας το δικαστήριο στο Λέριν (Φλώρινα) αποφάσισε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να λειτουργούμε, να υπάρχουμε. Είναι ένα είδος αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας, δήλωσε ο Δημήτρης Ιωάννου, από το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας.

»Στην προσπάθεια απαγόρευσης του έργου του Κέντρου, η εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Λέριν (Φλώρινα) άσκησε επίσης τη δική της ανακοπή. Μαζί με τους συλλόγους που αρνούνται τη μακεδονική ύπαρξη κατήγγειλαν στο δικαστήριο ότι βιώνουν αναταραχή, ενώ το Κέντρο τάραξε ακόμη και τον ύπνο τους.

»Ζήτησαν να σταματήσει η εργασία του Κέντρου γιατί δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, γιατί με όλα αυτά προκαλέσαμε αναστάτωση στη ζωή τους, ανέφεραν μάλιστα ότι βλέπουν εφιάλτες όταν κοιμούνται γιατί μ’ αυτό το ψέμα που έχουμε παρουσιάσει απειλούμε την ασφάλειά τους στην ελληνική επικράτεια και παρουσιάζουμε πράγματα που στην ουσία δεν υπάρχουν, είπε ο Ιωάννου.

Είναι η αρχή του αγώνα μας

»Το Κέντρο αναφέρει ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα εργαστεί για το άνοιγμα γραφείων και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν «μακεδόνες».

»Τώρα και με τη σφραγίδα του δικαστηρίου ότι είμαστε νόμιμοι, σχεδιάζουμε ν’ ανοίξουμε κι άλλα τέτοια γραφεία για συναντήσεις Μακεδόνων και για την ανάπτυξη της μακεδονικής γλώσσας. Ουσιαστικά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα μας, αλλά η αρχή του αγώνα μας, ένα μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που εγγυάται το Σύνταγμα, ξεκαθάρισε ο Ιωάννου.

»Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το Δικαστήριο του Λέριν (Φλώρινα) ενέκρινε το αίτημα εγγραφής του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας, αλλά μετά από λίγες μόνο ημέρες, αρκετοί σύλλογοι κατέθεσαν μηνύσεις για το έργο του.

»Την Παρασκευή, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Κέντρου, αποστολή του οποίου είναι να μελετά τη μακεδονική γλώσσα μέσω Διαδικτύου και να την εισάγει ως προαιρετικό μάθημα σε σχολεία και πανεπιστήμια στο τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου, στην Ελλάδα», καταλήγει το Sitel .

Το βασικό δικαστήριο της Φλώρινας, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις, απέρριψε επίσημα αρκετές αιτήσεις/αγωγές γι’ ακύρωση της αρχικής απόφασης έγκρισης του αιτήματος εγγραφής του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα, γράφει η εφημερίδα Novamakedonija της Βόρειας Μακεδονίας (και εδώ η Φλώρινα αναφέρεται ως Λέριν).

Η ανακοίνωση του Κέντρου υπενθυμίζει ότι στις 27 Ιουλίου 2022 εγκρίθηκε από το ελληνικό δικαστήριο η αίτηση εγγραφής του ως μη κυβερνητικής οργάνωσης/συλλόγου, καθιστώντας το τον πρώτο οργανισμό που μεριμνά άμεσα για τη «μακεδονική γλώσσα», η οποία είναι καταχωρημένη και αναγνωρισμένη ως τέτοια από τις ελληνικές κρατικές αρχές, προσθέτει η εφημερίδα.

«Με τις ιστορικές αποφάσεις»

Και συνεχίζει: «Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, αρκετές αιτήσεις/αγωγές από τρίτους ενδιαφερόμενους υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο της Φλώρινας γι’ ακύρωσή της.

»Αρκετές ακροδεξιές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα εμφανίστηκαν ως υποβάλλοντες τέτοιου είδους αιτήματα, ενώ ένα από αυτά υποβλήθηκε προσωπικά από την εισαγγελέα στη Φλώρινα.

»Με τις ιστορικές αποφάσεις της 16ης Μαρτίου 2023, το βασικό δικαστήριο της Φλώρινας απέρριψε τα αιτήματα και το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας παραμένει νόμιμα εγγεγραμμένος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα.

»Εκφράζει, μάλιστα, την απόλυτη ικανοποίησή του που μετά από αγώνα δεκαετιών, ο μακεδονόφωνος πληθυσμός στην Ελλάδα έλαβε θετική δικαστική έκβαση ως προς τα θεμιτά αιτήματά του.

»Το δικαίωμα στον ελεύθερο συνεταιρισμό είναι επιτέλους διαθέσιμο και σεβαστό σε σχέση μ’ έναν οργανισμό για την υποστήριξη της μακεδονικής γλώσσας.

»Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των στόχων του, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

– Μελέτη της μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας από τους πολίτες της Ελλάδας, μέσω Διαδικτύου.

– Υποστήριξη προσπαθειών εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

– Υποστήριξη των προσπαθειών για μελλοντική συγκρότηση παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός των υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την κατάρτιση εκπαιδευτικών στη μακεδονική γλώσσα, καθώς και για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικού υλικού.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα ενθαρρύνει τους ομιλούντες τη μακεδονική γλώσσα να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

To Μονομελές Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 16 Μαρτίου 2023 με την υπ’ αριθ. 41/2023 απόφασή του, δικαίωσε το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» και ενέκρινε τη σύσταση του, απορρίπτοντας τόσο την ανακοπή της Εισαγγελίας Φλώρινας (στην πρώτη απόφαση έγκρισης του σωματείου από τον Ειρηνοδίκη Φλώρινας) που υποστηρίχθηκε από 4 πρόσθετες παρεμβάσεις (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας ο Αριστοτέλης και Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) όσο και την τριτανακοπή που ασκήθηκε από τη Παμμακεδονική Ενωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το grtimes.gr.

Και προσθέτει πως η απόφαση του δικαστηρίου που ανάβει «πράσινο φως» στη λειτουργία του συλλόγου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Τα σωματεία που συστήνονται για σκοπούς όπως λ.χ. για την επιδίωξη διαφόρων κοινωνικών η οικονομικών σκοπών, την προστασία της πολιτιστικής η πνευματικής κληρονομιάς την αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας η την επιβεβαίωση της μιας μειονοτικής συνείδησης, είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίζονται για το καταστατικό τού υπό ίδρυση Κέντρου, ακόμα και για την επίσημη επωνυμία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», η οποία – εκτός της ελληνικής – αποδίδεται στη «μακεδονική γλώσσα» και στην αγγλική γλώσσα (Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα, Центар за македонски јазик во Грција, Centre for the Macedonian Language in Greece), όπως διαπιστώνεται και από την επίσημη ιστοσελίδα του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: makedonski.gr.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος και μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Δρ. Τάσος Βαβούσκος «σύμφωνα με τον ν. 2725/1999 τα σωματεία που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και το Κέντρο, οφείλουν να διατυπώνουν την επωνυμία τους στην ελληνική γλώσσα».

Θα δοθεί συνέχεια σε ανώτερο βαθμό

Ζήτημα προκύπτει από τους σκοπούς του Κέντρου, που σύμφωνα με το Καταστατικό του είναι δύο: Ο πρώτος αφορά στη «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», και προκαλεί το ερώτημα πώς μπορεί ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο εδρεύει στην Ελλάδα να έχει ως σκοπό του – και αυτός ο σκοπός να είναι και νόμιμος – τη διατήρηση εντός του κράτους μίας γλώσσας, η οποία κατά το ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η γλώσσα (η «μακεδονική») που ομιλείται από πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εντός των γεωγραφικών ορίων της.

Ο δεύτερος σκοπός του Κέντρου είναι: «η υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Από τη στιγμή όμως που «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει ή αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, πώς προτείνεται να διδαχθεί σε σχολεία ή σε δημόσια πανεπιστήμια; Και μάλιστα, όχι σε όλα γενικώς και αορίστως, αλλά μόνο σ’ αυτά που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαβούσκος αναρωτιέται: «Δεν θα ήταν και ενέργεια αντισυνταγματική, αφού θα παραβίαζε την εκ του Συντάγματος κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας; Γιατί να στερηθούν του “προνομίου” αυτού οι φοιτητές π.χ. του Πανεπιστημίου Κρήτης; Για έναν και μοναδικό λόγο.

Γιατί ο σκοπός του “Κέντρου” δεν είναι αυτή καθαυτή η διδασκαλία της συγκεκριμένης γλώσσας αλλά η μέσω αυτής προβολή προς τα έξω της υπάρξεως δήθεν “μακεδονικής” μειονότητας, η απόδειξη υπάρξεως της οποίας οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα».

Και προσθέτει ότι αναμένεται να δοθεί συνέχεια σε ανώτερο βαθμό, στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, στην «εσφαλμένη» – όπως τη χαρακτηρίζει – κρίση του Πρωτοδικείου Φλώρινας.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.