του ακτιβιστή

Μια μόλις μέρα πριν την λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των ψηφοδελτίων, μια αποκάλυψη έρχεται να ταράξει το προεκλογικό σκηνικό στον Θερμαϊκό. 

Πρόκειται για μια βεβαίωση μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα που υπογράφει ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης (ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές του '06 - 15/9/2006) και με την οποία βεβαιώνει προς δημότη Μηχανιώνας πως "η οφειλόμενη εισφορά της σε χρήμα έχει εξοφληθεί". Και αυτό ενώ φέρεται ο Δήμος (από φάκελλο που απέστειλε επτά μήνες πριν  στην Πολεοδομία) να γνωρίζει την ύπαρξη οφειλής τουλάχιστον 6.333 € σύμφωνα με πράξη επιβολής εισφοράς σε χρήμα που υπέβαλλε ώστε να βεβαιωθεί από την Πολεοδομία.
Μάλιστα η δημότης προς τον σκοπόν αυτό υποβάλλει στον Δήμο υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει πως "θα πληρώσει όλο το ποσό της χρηματικής εισφοράς σε χρήμα που θα προκύψει από τη διορθωτική πράξη εφαρμογής" και καταθέτει (πως παρελήφθησαν αφού δεν υφίσταται παρόμοια διαδικασία παραλαβής  εγγυητικών επιστολών για οφειλές από τον δήμο;;) δύο εγγυητικές επιστολές ύψους 11.000 € συνολικά και στις οποίες σαφώς επισημαίνεται πως εκδίδονται - από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος - έναντι οφειλής.

Έκτοτε (και για τέσσερα χρόνια) δεν σημειώνεται καμία ενέργεια από κανένα (ούτε την δημότη, ούτε τον Δήμο). Δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη κανενός εγγράφου όχλησης κάποιας πλευράς.

Στις 26 Νοεμβρίου (12 μέρες μετά την δεύτερη Κυριακή των Δημοτικών εκλογών του 2010 κατά τις οποίες ο κ. Μαυρομάτης έχασε τις εκλογές και Δήμαρχος αναδείχθηκε ο κ. Αλεξανδρής και μόλις ένα μήνα πριν παραδώσει στο νέο δήμαρχο Θερμαϊκού) αποστέλλεται έγγραφο με υπογραφή του πρώην Δημάρχου Μηχανιώνας προς την δημότη με το οποίο την ενημερώνουν πως "δεν είναι δυνατή η είσπραξη εισφοράς σε χρήμα" γιατί πρέπει να συνταχθεί νέα διορθωτική πράξη. Παράλληλα  την εγκαλούν γιατί "παρά τις διαβεβαιώσεις και επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες" δεν κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα. Και παραλείπεται να αναφερθούν οι εγγυητικές επιστολές που έχουν κατατεθεί και οι οποίες εμφανίζονται σε "ορθή επανάληψη" του εγγράφου μετά από απάντηση της κατοίκου.

Από τα παραπάνω (σε γενικές γραμμές) διαδραματισθέντα  το θέμα θα περίμενε κανείς να ενδιαφέρει ενδεχόμενα ελεγκτικούς διοικητικούς μηχανισμούς. Το θέμα απασχόλησε την Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της. Συζητήθηκε και κινείται διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης . Ποια θα είναι η εξέλιξη;  

Σημαντικά πλέον ερωτήματα   προκύπτουν  που χρήζουν άμεσης και καθαρής απάντησης: 
1) Πως δόθηκε η  βεβαίωση μη οφειλής ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε σε εκκρεμότητα υποχρέωση χρηματικής εισφοράς;
2) Θεωρείται η συγκεκριμένη βεβαίωση μη οφειλής, ως ψευδής βεβαίωση;
Λογίζεται η πράξη αυτή ως παράβαση καθήκοντος;
Φέρει ευθύνη για την πράξη αυτή ο Δήμαρχος Μηχανιώνας;
3) Για παρόμοια περίπτωση δεν εξέπεσε του αξιώματός του ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης (περίπτωση βενζινοπώλη);
4) Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει παραγραφή, υφίσταται περίπτωση έκπτωσης του αξιώματός του ακόμα και σε περίπτωση που εκλεγεί ;
5) Είναι συμπτωματικές οι ημερομηνίες σ' αυτήν την ιστορία; Η βεβαίωση μη οφειλής δίδεται ένα μήνα πριν τις εκλογές του '06. Η αναμόχλευση (κλείσιμο) της υπόθεσης έρχεται ένα μήνα πριν την παράδοση του δήμου το '10. Η τωρινή αποκάλυψη "σκάει" ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου του '14.

Η βεβαίωση μη οφειλής του κ. Μαυρομάτη

Απόσπασμα από την εγγυητική επιστολή

Η πράξη επιβολής εισφοράς στην οποία φαίνεται το ποσό των 6.333 €

Η επιστροφή του φακέλλου από την Πολεοδομία προς τον Δήμο

Το "κλείσιμο" της υπόθεσης λίγο μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.Διερευνάται

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.