Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή την παρακολούθηση ενός άκρως ενδιαφέροντος σεμιναρίου για την Αλληλέγγυα Οικονομία που έγινε στο Σχολείο της Φύσης, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μια πολύ σημαντική ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την φυσική δόμηση. Είδαμε νέους ανθρώπους που δουλεύοντας ομαδικά και συνεργαζόμενοι με θαυμαστό τρόπο κατασκεύαζαν ένα παραμυθόσπιτο με ξύλινο σκελετό και τοιχοποιίες από αχυρο/πηλό, παγκάκια από γαιόσακους, τζάκι από πλιθιά και ασβέστη με παλιά ρούχα και στέγη με ξύλινα κεραμίδια. Δίπλα στο σπιτάκι δημιούργησαν δύο μικρότερα μανιταρόσπιτα με μεταλλικό σκελετό, τοίχους από τσατμά και ομπρέλα από ασβεστη με παλιά ρούχα. Το τελείωμα των κατασκευών, όπως πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα τους θα γίνει σε ένα επόμενο ραντεβού της ομάδας, τον Σεπτέμβρη.


Τους χαρήκαμε, τους θαυμάσαμε και ως μα μικρή αναγνώριση της υπέροχης προσφοράς τους δημοσιεύουμε λίγες φωτογραφίες και λίγα λόγια για το τι είναι η φυσική δόμηση:

Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.


Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε πλήρη οπτική αρμονία με το περιβάλλον.


Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.