του ακτιβιστή

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, μέρα να κάνουμε τσουρέκια, αύριο Μεγάλη Πέμπτη θα βάψουμε τ' αυγά.

Θυμάμαι, τί σου είναι η παιδική μνήμη, τότε που λέγαμε το τραγουδάκι για τη Μεγάλη Εβδομάδα (πόσοι το έλεγαν άραγε, και πόσοι το θυμούνται;): Μεγάλη Δευτέρα, ο Χριστός με τη μαχαίρα, Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρίθη, Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός εχάθη, Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός ευρέθη, Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί, Μεγάλο Σάββατο, ο Χριστός στο θάνατο, Μεγάλη Κυριακή μπουμ από δω μπουμ από κει !!!

Εισαγωγικά να πούμε πως είναι παραδοσιακή συνταγή από το φούρνο του πατέρα μου, χρόνια φούρναρης, αρχικά με ξυλόφουρνο και αργότερα από τους πρώτους που μπήκε στη νέα τεχνολογία τότε με τους εισαγώμενους γερμανικού τύπου φούρνους.

Ο χρόνος προετοιμασίας εξαρτάται από την επαφή που έχετε με το άθλημα , τη σβελτάδα αλλά και παράγοντες τύχης. Επειδή δεν κάνουμε αγώνες ταχύτητας και μας αρέσει η τήρηση του παραδοσιακού έθιμου, δεν μας αφορά ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο χρόνος. Σίγουρα πάντως κανα 2 με 3 ώρες τις θέλετε. Στα κενά πιείτε το καφεδάκι ή το τσαγάκι σας, ρίξτε  μια ματιά στον "ακτιβιστή" για τα τελευταία νέα και ακούστε όμορφη μουσική.

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσα τσουρεκάκια θα κάνετε και πόσο βάρος θα έχει το καθένα. Να υπολογίσετε όμως 30' με 45' της ώρας. Εγώ συνήθως κάνω διπλάσια ή τετραπλάσια δόση από αυτή που σας δίνω παρακάτω. Έχουμε και φίλους και ιδιαίτερα κάποιους ηλικιωμένους που είναι σε ιδρύματα. Πιστέψτε αυτές τις μέρες χαίρονται πολύ περισσότερο ένα σπιτικό τσουρέκι από το ακριβότερο δώρο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κιλό αλεύρι δυνατό
1 κουταλάκι αλάτι
100 γρ. μαγιά νωπή
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
125 γρ. μαργαρίνη (βιτάμ)
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι κακουλέ
λίγη μαστίχα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα καυτό
7 αυγά
1 κροκάδι για το άλειμμα (το κρατάμε από τα 7 αυγά)
αμύγδαλα ή σουσάμι για το γαρνίρισμα (δεν αρέσουν στα παιδιά και τα αποφεύγω)

Κοσκινίστε το αλεύρι (ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις :-) και ανακατέψτε το με το αλάτι.

Διαλύετε τη μαγιά σε 8 κουταλιές νερό ζεστό - όχι καυτό γιατί μπορεί να αδρανοποιηθεί η μαγιά και να περιμένετε μάταια να "ανέβει" η ζύμη. Ρίξτε 3-4 κουταλιές αλεύρι και ανακατέψτε το ώστε να γίνει χυλός. Τον αφήνετε να σταθεί περίπου 10', ώσπου να κάνει φούσκες. Λιώστε τα βούτυρα σε ένα μπρίκι και ζεστάνετε τα πολύ καλά.

Σε μια λεκάνη ζυμώματος (όσο μεγάλη χρειάζεται ανάλογα με τη δόση σας) βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα, κάποιοι βάζουν και μαχλέπι και κακουλέ), ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε μ'ένα κουτάλι.

Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τ'αυγά.

Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε (απλώς το γυρίζετε - ή αλλιώς υγραίνετε το αλεύρι), ρίξτε το αλεύρι σε 3 - 4 δόσεις και γυρίστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.*

Ύστερα παίρνοντας το ζεστό Βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Δεν χρειάζεται να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.** Σκεπάστε την με καθαρή πετσέτα και κουβερτούλα (για να μην κρυολογήσει😏 ) κι αφήστε τη σε ζεστό και υγρό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου.



Τότε πατήστε τη, να ξεφουσκώσει. Πλάστε δύο ή τρεις ή τέσσερις πλεξούδες.

Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου ίσα σε μέγεθος.



Αν κάνετε δύο ή τρία τσουρέκια χωρίσετε τη ζύμη σε 6 ή σε 9 ίσα κομμάτια και πλάστε - πλέξτε το κάθε τσουρέκι με τρία που θα τα πλάσετε προηγουμένως σε μακριά κορδόνια.



Αν θέλετε να κάνετε περισσότερα μικρά μπορείτε να χωρίσετε σε δύο κομματάκια ανά τσουρεκάκι και να πλέξετε με τον τρόπο του σταυρού.



Βάλτε τα τσουρέκια που πλάσατε στο ταψί αφού προηγουμένως απλώσετε λαδόκολα. Σκεπάστε τα με πετσέτες κι αφήστε τα, να διπλασιασθούν σε όγκο, για 30' περίπου (μπορεί και περισσότερο - για να είστε σίγουρος πατήστε με την άκρη του δείκτη σας, αν παραμείνει εντύπωμα τότε είναι έτοιμα για φούρνισμα).

Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τες με τ'αμύγδαλα ή ρίξτε λίγο σουσάμι.

Ψήστε σε φούρνο 200°C 30'περίπου. Ελέγξτε αν ψήθηκαν με οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμες, αν όχι αφήστε τες κι άλλο στο φούρνο. Το νου σας όμως μην τις κάνετε παξιμάδια.

Βγάλτε τα τσουρέκια από τη λαδόκολα αφού κρυώσουν ελαφρά και αναποδογυρίστε τα για να μην ιδρώσουν πάνω σε πετσέτες. Αφού κρυώσουν τελείως, πολλές ώρες μετά, σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν.



* Αν η ζύμη σας είναι πολύ μαλακή μπορείτε να προσθέσετε λίγο, αλεύρι σε μικρές δόσεις και αναδιπλώνοντας πάντα τη ζύμη.

** Αν δεν έχει απορροφηθεί όλο το βούτυρο προσθέσετε λίγο αλεύρι για να τραβήξει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!


Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Φαίνεται αμέσως πως θα είναι πολύ πετυχημένο το τσουρέκι, γιατί πλάθεται επάνω σε σκακιέρα. Αρα οι κινήσεις είναι μελετημένες και θα μοσχοβολάει σκακιστή-"ακτιβιστή"! Το ματ θα προερχόταν επομένως μόνον από λάθος βαθμούς του φούρνου στο ψήσιμο!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.