Σύμφωνα με δελτίο τύπου που λάβαμε, πληροφορηθήκαμε πως στο δήμο Θερμαϊκού επιστρέφει ως ιδιοκτησία το ΚΑΠΠΑ μετά την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων παραχώρησης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού. Η ανάκληση, την οποία τους τελευταίους μήνες δρομολόγησε η σημερινή δημοτική αρχή, κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ως απολύτως σύννομη.

Οφείλεται στη μη τήρηση των όρων παραχώρησης από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται το ΚΑΠΠΑ 2000, που διαχειρίζεται το κέντρο.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού με αποφάσεις του το 2001 και 2003 παραχώρησε επ’ αόριστον τη χρήση αρχικά 30 και στη συνέχεια άλλων 25 στρεμμάτων –συνολικά 55 στρεμμάτων- ιδιοκτησίας του δήμου στην Περαία προς την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΚΑΠΠΑ 2000» για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία από την Κεντρική Μακεδονία και πολίτες του δήμου Θερμαϊκού. Στις αποφάσεις υπήρχε ο όρος ότι για να ισχύσει η συμφωνία η κατασκευή των εγκαταστάσεων (κλειστό γυμναστήριο, πισίνα, ξενώνας, αμφιθέατρο, γραφεία διοίκησης κ.λπ.) θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.




Έκτοτε το ΚΑΠΠΑ λειτούργησε μέχρι και το 2013, οπότε λόγω οικονομικής δυσπραγίας η διοίκησή του αναγκάζεται να ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων (εκτός του κτιρίου διοίκησης και του αμφιθεάτρου) στον δήμο Θερμαϊκού. Η τότε διοίκηση Αλεξανδρή ενώ αρχικά δείχνει πρόθεση άρνησης της αποδοχής του (έντονες οι κραυγές δημοτικών συμβούλων που αρνούνται με την αιτιολογία ότι είναι ευρωβόρο) τελικά δρομολογεί τις διαδικασίες υιοθέτησης της πρότασης του ΚΑΠΠΑ. Για λόγους όμως τυπικών κωλυμάτων καθυστέρησε η υπογραφή επανάκτησης του πολυχώρου.


Η νέα διοίκηση υπό τον Μαυρομάτη, αφού εξέτασε εκ νέου το θέμα και με το δεδομένο ότι α) η αρχική συμφωνία παραχώρησης δεν τηρήθηκε από την πλευρά του «ΚΑΠΠΑ 2000», β) δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητος αλλά και γ) οποιαδήποτε κτηριακή υποδομή (που κατασκευάστηκε με κονδύλια από διάφορες πηγές) βρίσκεται σε οικοπεδική έκταση του δήμου Θερμαϊκού, ζητά οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που υπάρχουν να επιστρέψουν στο Δήμο.



Στην απόφαση για την επανάκαμψη της ιδιοκτησίας του ΚΑΠΠΑ στο δήμο Θερμαϊκού το Δημοτικό Συμβούλιο προβλέπει, επίσης, την παραχώρηση για 15 χρόνια στην «ΚΑΠΠΑ 2000» του αμφιθεάτρου και των γραφείων της διοίκησης, προς εξυπηρέτηση των κοινωφελών δράσεων της εταιρίας, υπέρ των ατόμων με αναπηρία και των πολιτών της περιοχής. Στην ίδια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη ο δήμος Θερμαϊκού και η «ΚΑΠΠΑ 2000» να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν από κοινού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις προγράμματα για την ανάπτυξη του προσαρμοσμένου αθλητισμού.


Δικαίως επιχαίρει η διοίκηση με την εξέλιξη αυτή και την πρόθεση για πλήρη αξιοποίηση ενός αθλητικού, πολιτιστικού και κοινωνικού Κέντρου που είναι απαραίτητο για τα άτομα με αναπηρία ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για τους πολίτες του Θερμαϊκού και που αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή.
Υπάρχουν όμως και αχαρτογράφητες περιοχές ως προς:
  • Που θα ενταχθεί (οργανικά και διοικητικά)  το νέο απόκτημα; Θα υπαχθεί σε μια από τις δημοτικές επιχειρήσεις; Θα υπάγεται στο ΔΗΠΠΑΚΥΘ, στην ΔΗΚΕΘ ή άμεσα στον Δήμο;
  • Υπάρχει κάποιο μάστερ πλαν για να μπορέσει η πισίνα να λειτουργήσει και να μην είναι ζημιογόνα προς όφελος των ΑΜΕΑ αλλά και των κατοίκων της Ανατολικής ακτής;
  • Τι θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό;
  • Στο στάδιο των 15 χρόνων θα καλύπτει το ΚΑΠΠΑ τα έξοδα λειτουργίας (θέρμανση, ΔΕΗ, ύδρευση) του; 
  • Θα πληρώνει ο Δήμος αν θελήσει να χρησιμοποιήσει το αμφιθέατρο για εκδηλώσεις;
  • Θα υπάρξει ένα σχέδιο ανάπλασης της περιοχής που είχε καταντήσει επί προηγούμενης διοίκησης Θερμαϊκού (και ακόμη συνεχίζεται η ίδια κατάσταση) σε σκουπιδότοπο;
Και φυσικά αδυνατούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν να ξαναπαραχωρήσει ο Δήμος (τώρα που περιήλθε στην κυριότητά του) τη χρήση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες επιχειρηματίες (όπως επίμονα κυκλοφορούν ανάλογες φήμες τους τελευταίους μήνες).
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.