του ακτιβιστή

Ευνοϊκά έγινε αποδεκτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με βάση την οποία παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού στους δήμους, από τους πολίτες.

Θετικά βλέπουν το μέτρο οι λουόμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να ψάχνουν να βρουν παραλίες ελεύθερες ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων καθ' άπασαν την επικράτεια, ή να πληρώνουν υπέρογκα για την οικονομική συγκυρία ποσά στις παραλίες που είχαν παραχωρηθεί από τους δήμους σε επιχειρηματίες (μόνιμους ή εποχιακούς). Και κυρίως για την αύξηση από 3 σε 5 μέτρα από την θάλασσα της απόστασης που διατηρείται ελεύθερη από ξαπλώστρες κλπ.

Να όμως παρά τις καλές προθέσεις  είναι δυνατόν να παρουσιαστούν και "παράπλευρες απώλειες".

Είναι για πρώτη φορά (από το 2001 εκδίδονται ετήσιας ισχύος ΚΥΑ) που απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Καλό γενικά κι αυτό το μέτρο αλλά έλα που γουστάρουν οι έλληνες να τρώνε και δίπλα στο κύμα και τα ποδαράκια τους να πατάνε σε αμμουδιά;

Θύελλα οι αντιδράσεις των επαγγελματιών εστίασης οι οποίοι (και δικαίως) θεωρούν ότι χάνουν έσοδα πιστεύοντας ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους. Στο κατόπι τους και δημαρχαίοι ανά την Ελλάδα (με πρωτοστάτη τον δικό μας Γιάννη Μαυρομάτη) που αφού χάνουν έσοδα τα καταστήματα προφανώς θα χάσουν και οι δήμοι που παίρνουν την προμήθειά τους από την χρήση αιγιαλού (80% πριν, 70% με τη νέα ΚΥΑ).

Στο χθεσινό ΔΣ του Δήμου Θερμαϊκού συζητήθηκε το θέμα και ομόφωνα βγήκε πρόταση - ψήφισμα που ζητεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών να τροποποιήσουν το άρθρο 2 (απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων). Μάλιστα μαχητής ο Δήμαρχος που βλέπει ότι πλήττονται κυρίως τα καταστήματα και μικρομεσαίοι (όπως λέει) επιχειρηματίες κυρίως στην Περαία όπως και οι ανατολικά της πλατείας του Μπαξέ επιχειρήσεις. 
Για να μην γίνουμε όμως μάντεις κακών (που προφανώς δεν υπέπεσαν ως τώρα στην αντίληψη των υπευθύνων νομέων ή παραχωρητών ή χρηστών) και γνωρίζοντας ότι ο αιγιαλός με τη διάβρωση (από Αγία Τριάδα έως Περαία) αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία (όπως πολύ καλά τόνισε και ο επικεφαλής της Συμπολιτείας κ. Σπύρος Κουζινόπουλος) οφείλουμε να γνωρίσουμε στους τοπάρχες μας:

Πως εξαιρούνται της παραχώρησης προς τους δήμους (και άρα της παραχώρησης προς τους επαγγελματίες που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την περιοχή μας) κοινόχρηστοι χώροι :

στ. Όταν το εύρος του αιγιαλού ή της όχθης είναι μικρότερο των έξι (6) μέτρων, με εξαίρεση την περίπτωση της παρ.(α),του άρθρου 9, της παρούσας απόφασης.

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ !!!


Οι αλλαγές που επέφερε η νέα ΚΥΑ είναι:

• Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.

• Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.

• Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

• Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).

• Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις. Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%.


Χρηστικές αναρτήσεις:

Διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης αιγιαλού


Ακούστε το ηχητικό από την χθεσινή συνεδρίαση:
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.