Romachildren-4Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Παιδιάτρων της περιοχής μας είχαμε την περασμένη Κυριακή το πρωί. 
Υλοποίησαν την υπόσχεση που έδωσαν πριν δύο βδομάδες και αφού εξασφάλισαν τις αναγκαίες δόσεις εμβολίων, πραγματοποίησαν τον πρώτο εμβολιασμό των τσιγγανόπαιδων του καταυλισμού της Περαίας.
Ήταν μια πραγματικά συγκινητική στιγμή κι αυτό γιατί για πρώτη φορά τα παιδιά των Ρομά της περιοχής μας δέχτηκαν μια υγειονομική βοήθεια ....

από πραγματικά ευαισθητοποιημένους φορείς και πολίτες. Παραβρέθηκαν και μέλη της Διοίκησης του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο.

Άσχετα αν η πρόθεση μπορεί να βρίσκεται στο τελευταίο πρόγραμμα των 11 εκατομμυρίων ευρώ που εξαγγέλθηκε και από την Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά στην   εναρκτήρια εκδήλωση της εκστρατείας DOSTA (που στα Ρουμάνικα σημαίνει "φτάνει πια") και στην κατεύθυνση που δίνει για την απαραίτητη διευκόλυνση της πρόσβασης των Ρομά στο σχολείο δεν παύει να είναι μια εθελοντική προσπάθεια που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Και αποκλειστικά και μόνο από υγειονομικής και ανθρωπιστικής πλευράς.


Γιατί μπορεί η παρουσία των Δημάρχου και του Αντιδημάρχου να δηλώνουν - και δεν το αμφισβητούμε - την ηθική υποστήριξη στην προσπάθεια των Παιδιάτρων να καλύψουν ιατρικά τα όμορφα μαυρομάτικα και ξυπόλυτα παιδάκια του Δήμου μας και να θέλουν να τα εντάξουν στη σχολική διαδικασία, αλλά κατά τη γνώμη μας υπάρχουν και ορισμένες μίνιμουμ προϋποθέσεις για να μπορέσει να γίνει αυτό.
Χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια στη βελτίωση του τρόπου ζωής τους. Και δεν υπονοούμε ιδεατές καταστάσεις. Απλά να μπορέσουν να έχουν νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση και ζεστά ρούχα και παπούτσια και  μια καλύτερη διατροφή.
Κάποια από τα παραπάνω μπορούν να τα αναλάβουν εθελοντικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που θα  σηκώσουν μια καμπάνια αρωγής των τσιγγανόπαιδων με ρουχαλάκια και παπούτσια από τα παλιά (που συνήθως όλοι πετάμε). Είναι οι γείτονές μας που μένουν  κοντά μας αλλά πραγματικά τόσο μακρυά μας. Και έχουμε όλοι υποχρέωση να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Και ίσως και η εκκλησία θα μπορούσε να στήσει ένα τραπέζι για τα γειτονάκια μας.( Τι γίνονται άραγε τα τσουβάλια με τα λεφτά των πιστών από την εκκλησία της Μηχανιώνας αλλά και των άλλων ενοριών; πρόσφατα μάθαμε πως εκλάπησαν - άραγε ποιές είναι οι απώλειες της μητρόπολης;)
Και φυσικά δεν ευσταθεί η άποψη τοπικών εκπροσώπων και μελών της Διοίκησης ότι οι Ρομά θα πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί ο χώρος ήδη έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θα αργήσουμε πολύ να δούμε τα έργα να ξεκινούν (φοβόμαστε μην φαγωθούν τα χρήματα στις μελέτες και δεν φτάσουν ούτε για  τις χωματουργικές εργασίες - κι από που θα βγει η σχεδιασμένη επί Καραμανλή χρηματοδότηση ενώ φτάσαμε να εκποιούμε τεράστια εθνική περιουσία;). Αλλά και έτσι να μην είναι (που είναι ) για να φύγουν αυτές οι 60 οικογένειες από τον τόπο τους (20 χρόνια ζουν εκεί) θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα υπαρκτό και περισσότερο φιλόξενο.
Άρα - χωρίς να μειώνουμε την ευαισθησία κάποιων παραγόντων του Δήμου που είναι περισσότερο κοντά από κάποιους άλλους - δεν μπορούμε να μην απαιτήσουμε από τη Διοίκηση να φροντίσει για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των τσιγγάνων της Περαίας.
Φυσικά και μια από τις προϋποθέσεις για την ένταξη των ομάδων αυτών είναι η υγειονομική κάλυψη με τον προχθεσινό εμβολιασμό, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία ντυμένα, πλυμένα, καθαρά και όχι νηστικά.
Παραθέτουμε δε και ένα απόσπασμα από την εισήγηση της κας Γεννηματά στην εκδήλωση για την εκστρατεία DOSTA, για να δούμε και τις προθέσεις  και τον σχεδιασμό που ξεκινά. Απλά να θυμίσουμε ότι τα χρήματα θα πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στη βελτίωση της ζωής των τσιγγάνων και όχι το μεγαλύτερο μέρος τους να δαπανάται σε μελετητές και προγράμματα που μπορεί να έχουν την επιστημονική τους αξία αλλά δεν βοηθάνε άμεσα τη λύση του οξυμένου προβλήματος της ζωής των Ρομά:
● Δημιουργική απασχόληση και ενθάρρυνση σε νηπιαγωγεία και οικισμούς με την αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων (παιδαγωγών, κοινωνικών λειτουργών).
● Διευκόλυνση της πρόσβασης των Ρομά στο σχολείο, δημιουργία ενισχυτικών παρεμβάσεων μέσα στις σχολικές μονάδες, προετοιμασία της οικογένειας για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.
● Προσέλκυση νέων ενηλίκων Ρομά στα μαθήματα αλφαβητισμού των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
● Έμφαση σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, βιωματικού χαρακτήρα.
● Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους μαθητές και τις οικογένειές τους.
● Δημιουργικές δράσεις στους οικισμούς μέσα από τη συνεργασία σχολείου, οικογενειών και τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των οικογενειών με το περιβάλλον και την αξία του σχολείου.
● Δράσεις δικτύωσης των σχολείων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Σε όλες αυτές τις δράσεις κεντρικό ρόλο και σημασία έχει η αξιοποίηση διαμεσολαβητών Ρομά σε δύο επίπεδα: στη σχολική διαμεσολάβηση και στη διαμεσολάβηση για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των νέων και ενηλίκων Ρομά. Η συμμετοχή των ίδιων των Ρομά στις διαδικασίες και η προαγωγή του διαλόγου με τους ίδιους αποτελεί για μας το κλειδί για στοχευμένη και επιτυχημένη παρέμβαση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής και με σεβασμό στους ίδιους τους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να ωφεληθούν κατά μέσο όρο 4 σχολεία ανά Δήμο, σε τουλάχιστον 84 Δήμους της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 11.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα, μας επιτρέπει να εντάξουμε και αλλά σχολεία σε περίπτωση που υπάρξουν ανάγκες και σχετικά αιτήματα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τις εκπαιδευτικές αρχές όχι μόνο να συμβάλουν στη διευκόλυνση των εγγραφών των παιδιών Ρομά στα σχολεία, αλλά και να εντοπίζουν, όπου υπάρχουν στις περιφέρειες της ευθύνης τους, τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν εγγραφεί ποτέ στο σχολείο.

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.