sinedriasi22022011Μια κακοστημένη παράσταση  παρακολουθήσαμε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μιλάμε για την πρόβα τζενεράλε που είχαμε την τιμή να χαρούμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, σε μια κατάμεστη από δημότες αλλά και υποψηφίους αίθουσα.
Τίτλος έργου: "Εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Θερμαϊκού"



Πρωταγωνιστές: Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ηγετικός ρόλος αυτός του Πόντιου Πιλάτου που επεδίωξε να δείξει ότι παίζει ο Δήμαρχος.
Δυστυχώς οι νέοι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ρηξικέλευθη πρόταση που να αποδείξει την απαγκίστρωσή τους από παλιές συνταγές κομματικού ή παραταξιακού πατριωτισμού.
Η παράσταση φυσικά και είχε οργανωθεί με επιμέλεια, κατά τις διαδοχικές πρόβες, όταν υποσχέσεις εδίδοντο προς πολλαπλούς αποδέκτες, όταν φίλοι (πρώην, νυν και επόμενοι) καίγονταν χωρίς να το αντιλαμβάνονται (οι καθυστερημένες αποδοκιμασίες του παρασκηνίου το αποδεικνύουν) και όταν οι αρχιερείς μεθόδευαν ήδη το επόμενο ανέβασμα του έργου (με τους ίδιους ή άλλους συντελεστές - υποψήφιους;)
Και είναι πράγματι άδικο για τους υποψήφιους να συμμετέχουν (άθελά τους) σε μια σκηνοθετημένη παρωδία. Και είναι διπλά κρίμα γιατί υπήρξαν πολλές αξιόλογες αυτοπροτάσεις από σημαντικούς συνδημότες μας. Και δεν δικαιούνται να αισθάνονται ότι τους θυσιάζουν στο βωμό της παραταξιακής καμαρίλας και στον Μολώχ της  διαπλοκής και αδιαφάνειας.
Και περνάμε στην εξήγηση του έργου:
Υπήρξαν πάμπολλες παρασκηνιακές συζητήσεις, στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, μεταξύ ορισμένων  επιθυμούντων να καταλάβουν τη θέση και μελών της πλειοψηφίας και φυσικά του  Δημάρχου και Αντιδημάρχων. Και μπορούμε να κατανοήσουμε την πρακτική των υποψηφίων  αν έτσι φρόντισαν να ενημερώσουν τους διοικούντες - αν και δεν προβλέπεται από πουθενά ότι είναι απαραίτητο - για την υποψηφιότητά τους. Εκείνο που αδυνατούμε να δεχτούμε, αν και ευεξήγητο, είναι το στενότατο μαρκάρισμα που άσκησαν ορισμένοι (που μάλλον είχαν στρατοπεδεύσει τις τελευταίες εβδομάδες στα γραφεία Αντιδημαρχών). Κι αυτό γιατί αυτού του είδους οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι ανεπίτρεπτες όταν γίνονται από αυτούς που θα κληθούν - αν και εφόσον καταλάβουν τη θέση - να ελέγχουν καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων και να εγκαλούν το Δήμο για κακοδιαχείριση των υπηρεσιών και των επιχειρήσεών του.
Τις τελευταίες όμως μέρες (μετά τη συγκέντρωση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας), όπου επικράτησε - με μερική υποστήριξη αλλά και φαινόμενα έντονης διάστασης απόψεων - το αουτσάϊντερ κα Τζέκου Πουλχερία,  αποκαλύφθηκε ότι οι υποσχέσεις προς τους ΠΑΝΤΕΣ  ήταν ψευδείς. Έτσι μάλλον εξηγούνται οι οργίλες αντιδράσεις όσων κατήγγειλαν τη διαδικασία ως φαρσοκωμωδία και αποχώρησαν ή άλλων που κατήγγειλαν την διαδικασία και τελικά (και παραδόξως) συμμετείχαν.
Και μ' αυτή την απόφαση της ομάδας της πλειοψηφίας (και χωρίς να πάρει θέση ο Δήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες μας) άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο των 20 και πλέον υποψηφίων. Μεταξύ αυτών που απέσυραν την υποψηφιότητά τους ήταν και η κα Ζηφκοπούλου, που επιβεβαιωμένα ήταν ένα από τα φαβορί. Και μάλιστα πολύ χολωμένη από τον τρόπο που την εξανάγκασαν να το κάνει, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να στηριχτεί ανοιχτά από τον Δήμαρχο, του οποίου στενός συνεργάτης υπήρξε την τελευταία τετραετία.
Έλα όμως που ο κ. Αλεξανδρής επέλεξε - ίσως και με υποδείξεις άνωθεν(;) - ένα νεοφερμένο και μάλιστα της τελευταίας στιγμής  και δίσταζε ΕΥΘΕΩΣ και ΑΜΕΣΑ να τον στηρίξει. Γιατί τότε δικαίως θα του καταλόγιζαν  ότι δεν τιμά τις ενδεχόμενες υποσχέσεις και θα του χρέωναν ένα Συμπαραστάτη από το "πουθενά" που θα ήταν δική του επιλογή (αν και στην πραγματικότητα αποτελεί κομματική ντιρεκτίβα). Και όλοι θα τον κατηγορούσαν ότι "τους έριξε".
Για να αποφύγει την κατακραυγή οδηγήθηκε στη χθεσινή διαδικασία στην οποία όμως μαζί με τους υποψηφίους "έκαψε" και τον καινούργιο και πολύ σημαντικό ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ θεσμό. 
Οι υποψήφιοι τελικά ήταν 11 στον αριθμό.
Η πλειοψηφία ψήφισε όσο καλύτερα μπόρεσε για να γελοιοποιήσει την εκλογή, προκειμένου να παρέλθουν οι δύο ψηφοφορίες χωρίς νικητή και έτσι να πάνε σε μια άλλη συνεδρίαση, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα στηριχτεί η κομματική επιλογή του Δημάρχου, που δεν είναι άλλη από τον κ. Κιόση.
Έγιναν δύο ψηφοφορίες χωρίς να γίνει κατορθωτό να υπάρχει αποτέλεσμα. Και με ενδεχόμενο να υπάρξει  αμφισβήτηση για την εγκυρότητα του αποτελέσματος κατά την τρίτη που θα πραγματοποιηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί ο νόμος αναφέρει ρητά πως οι οι ψηφοφορίες είναι δύο και πως η εκλογή πρέπει να ολοκληρωθεί στος πρώτους δύο μήνες της θητείας της  νέας Δημοτικής Αρχής.
Και για να γίνει κατανοητό το σενάριο που παίχτηκε, αναφέρουμε τα νούμερα:

Πρώτη ψηφοφορία:
1η  η κ. Πουλχερία Τσέκου,  ιδιοκτήτρια κομμωτηρίων,  με 8 ψήφους
2ος ο κ. Δημήτριος Καπλάνης, πρώην δημοτικός σύμβουλος, έμπορος, με  6 ψήφους  
3ος ο κ. Γιώργος Καριώτης πρώην δημ. σύμβουλος,  σκηνοθέτης και συγγραφέας, με 4 ψήφους
4ος ο κ Σωτήρης Κιόσης,συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Κιόσης, με 3 ψήφους  
Από 2 ψήφους πήραν:  Ο κ. Χρήστος Μπαλασάς από την Επανομή, η δικηγόρος κ. Μαρία Μηλιώση, η πρώην δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού κ. Φρόσω Καριώτη, η δικηγόρος κ. Ελένη Κουλαρτζά και ο συνταξιούχος αστυνομικός κ. Χαρίλαος Μπαζάκας.  Τέλος, καμία ψήφο δεν πήρε η πολιτική μηχανικός κ. Αναστασία Ασλανίδου, ενώ βρέθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο και υπήρξε και μία αποχή, της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνας Μώραλη.
Δεύτερη ψηφοφορία:
Πρώτοι: Δημήτρης Καπλάνης και Σωτήρης Κιόσης από 9 ψήφους
3η η κ. Τζέλκου με 5 ψήφους
4ος ο κ. Καριώτης Γιώργος με 3 ψήφους,
Ο κ. Χρήστος Μπαλασάς 2, η κ. Ελένη Κουλαρτζά 2 και η κ. Φρόσω Καριώτη μία.
 
Και αφού τελείωσε η πρόβα τζενεράλε αναμένουμε με πραγματική αδημονία την πρεμιέρα του έργου!!!!
Όπου ο κ. Αλεξανδρής, αφού υποχρεωθούν οι δεύτεροι, τρίτοι κλπ να αποσυρθούν θα ρίξει όλο το βάρος του στην υπερψήφιση του κ. Κιόση.

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.