Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν ζούσε περιτριγυρισμένος από βαριά οπλισμένους φρουρούς ή μουτζαχεντίν. Ζούσε ανάμεσα σε μέλη της οικογένειάς του και δυο Πακιστανούς με τις δικές τους οικογένειες, ένας από τους οποίους ήταν ο πιο έμπιστος αγγελιοφόρος του.



Οταν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν μπήκαν μέσα στην περίφημη πλέον βίλα του Αμποταμπάντ, λίγο μετά την αποχώρηση των αμερικανών κομάντος, είδαν την 12χρονη κόρη του Μπιν Λάντεν να λικνίζει στην ποδιά της το κεφάλι της τραυματισμένης μητέρας της στο δωμάτιο όπου σκοτώθηκε ο αρχιτρομοκράτης. «Είμαι από τη Σαουδική Αραβία», είπε η μικρή. «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο πατέρας μου».

Και η ίδια είχε τραυματιστεί από ένα θραύσμα που την είχε βρει στο πόδι ή στον αστράγαλο _ δεν είναι σαφές _, όμως παρηγορούσε την πέμπτη σύζυγο του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου, την 29χρονη Αμάλ Αχμεντ αλ-Σάνταχ την οποία οι κομάντος πυροβόλησαν στη γάμπα όταν ρίχτηκε πάνω τους την ώρα που σημάδευαν τον Μπιν Λάντεν. Η γυναίκα καθόταν αμίλητη με το κεφάλι στην αγκαλιά του κοριτσιού, αν και φαινόταν να έχει τις αισθήσεις της. Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», που επικαλείται πηγές από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας που μπήκαν πρώτοι στη βίλα μετά την αμερικανική επιχείρηση, στην απέναντι άκρη του δωματίου στεκόταν μια άλλη γυναίκα, περίπου 30 ετών, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και φιμωμένη. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι από την Υεμένη και ήταν η γιατρός της συζύγου και των παιδιών του Μπιν Λάντεν.

Ο έμπιστος αγγελιοφόρος του αρχιτρομοκράτη ζούσε σε ένα σπιτάκι που χωριζόταν από το κύριο οίκημα με ένα ψηλό τοίχο, μαζί με την σύζυγο και τα τρία τους παιδιά. Ο αδερφός του με την δική του σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους ζούσε στον πρώτο όροφο της τριώροφης βίλας ενώ ο Μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι κατοικούσε στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο, όπου αδιαφανή παράθυρα έκρυβαν τον ίδιο, την πέμπτη του σύζυγο και μερικά από τα παιδιά του που ζούσαν μαζί τους. Την ώρα της επίθεσης, οκτώ ή εννιά παιδιά ηλικίας δυο ως 12 ετών βρίσκονταν στο σπίτι.
Η βίλα _ που σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν μεσίτες της περιοχής στοιχίζει το πολύ 250.000 δολάρια (170.000 ευρώ) και όχι ένα εκατομμύριο δολάρια όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά _ ήταν επιπλωμένη μάλλον σπαρτιάτικα. Κάθε κρεβατοκάμαρα διέθετε δικό της μπάνιο αλλά και την δική της κουζίνα, πράγμα που επέτρεπε σε κάθε ένοικο να ζει ανεξάρτητος από τους υπόλοιπους. Σε ένα από τα μπάνια του πρώτου ορόφου υπήρχε μια καρέκλα από την οποία είχε αφαιρεθεί το κεντρικό κομμάτι του καθίσματος. Ο «Guardian» πιθανολογεί ότι αυτό έγινε για να διευκολύνει ένα άρρωστο ή γηραιό άτομο στην χρήση της τουαλέτας. Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι ενδεχομένως εκείνη ήταν η κρεβατοκάμαρα του Μπιν Λάντεν ο οποίος λέγεται ότι υπέφερε από τα νεφρά του.

Ετερο δωμάτιο του πρώτου ορόφου λειτουργούσε ως τάξη διδασκαλίας των παιδιών: είχε ένα πίνακα, διάφορα φύλλα χαρτιού με αραβικά γράμματα και σχολικά βιβλία. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους γείτονες, κανένα από τα παιδιά που ζούσαν στο σπίτι αυτό δεν πήγαινε σχολείο.

Στο σπίτι βρέθηκαν χουρμάδες, ελαιόλαδο, καρύδια, αποξηραμένο κρέας και αβγά _ πράγμα που δείχνει ότι οι ένοικοι έτρωγαν μάλλον απλά παρά πλουσιοπάροχα. Στον κήπο στη νότια πλευρά του σπιτιού, έβοσκαν αγελάδες και ένα βουβάλι. Εκεί βρισκόταν ένα βαθύ πηγάδι καθώς και ένα τρίτο, μικρότερο σπιτάκι όπου δεν είναι σαφές ποιος κατοικούσε. Στον κήπο στη βόρεια πλευρά, ήταν φυτεμένες αρκετές λεύκες.

Στη βίλα του Αμποταμπάντ υπήρχαν δυο αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις των ενοίκων, ένα κόκκινο SUV και ένα λευκό τζιπ Suzuki. Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν για να βγαίνουν έξω, καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια, οι γυναίκες του σπιτιού _ που ζούσαν σε πλήρη «πούρντα», δηλαδή εντελώς αθέατες από τα μάτια αντρών που δεν ήταν πρώτου βαθμού συγγενείς τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γειτόνων, οι δυο Πακιστανοί, ο αγγελιοφόρος και ο αδερφός του, έβγαζαν συχνά τα παιδιά βόλτα στα γύρω λιβάδια. Ενδεικτικό της «παιδικής» σφραγίδας που είχε το σπίτι είναι το γεγονός ότι ο ένας από τους νεκρούς των οποίων η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα κείται μέσα σε μια λίμνη αίματος, πεσμένος πάνω σ' ένα πράσινο νεροπίστολο-παιχνίδι.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.