Γράφει ο Δημήτρης Τεκίδης

Αγαπητέ αναγνώστη
Σε άρθρο μου με τίτλο ΄΄ Τεχνητός ή όχι ο ισολογισμός ;  Μέρος 3ο ΄΄ σου κατέθεσα τις επιφυλάξεις του ελεγκτή ορκωτού λογιστή . Στην Πέμπτη (5) επιφύλαξη του έγραφε : ΄΄ Κατά του Δήμου έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους , διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού 3.895.000 ευρώ από τις οποίες ποσό ύψους 1.745.000 ευρώ είτε έχει ήδη καταγραφεί στα βιβλία του Δήμου ως υποχρέωση είτε έχει διενεργηθεί σχετική πρόβλεψη . Για το ακάλυπτο ποσό ύψους  2.150.000 ευρώ δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με το θέμα αυτό ΄΄ .
Και κατέληγα στο άρθρο μου : "όμως ο ορκωτός λογιστής επί της ουσίας τους ξεσκεπάζει . Μπορεί την ουσία να μη μπορεί να την αποτυπώσει λογιστικά , όμως δεν την παραβλέπει , γιαυτό τη σημειώνει και την επισημαίνει" .
Πριν καλά-καλά κοπάσει λοιπόν ο θόρυβος απ’ τον ισολογισμό αλλά και την αναφορά του κ. Κούτουκα , στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο , στη φράση του ελεγκτή ορκωτού λογιστή ΄΄ κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών ΄΄ , ήρθε η πρώτη δικαίωση του .
Διαβάζω στον ακτιβιστή αλλά και στο ΤΣΟΥΝΑΜΙ για τη δέσμευση των χρημάτων του Δήμου Θερμαϊκού  ύψους 593.000 ευρώ από τον κ. Διονυσόπουλο που αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις του πρώην Δήμου Επανομής .
Αυτό είναι ο προπομπός και άλλων δεινών που θα επακολουθήσουν αφού το ύψος των αγωγών και κατασχέσεων που έχουν ασκηθεί φθάνει τα 3.895.000 ευρώ όπως σημειώνει ο ορκωτός λογιστής . Από αυτά μάλιστα τα 2.150.000 ευρώ δεν έχουν προβλεφθεί στις οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός) . Ρωτούσα δε τότε στο άρθρο μου : Ποιους πρώην Δήμους αφορούν αυτές οι αποζημιώσεις ; και πόσο είναι το ποσό έκαστου ; Εάν συντάσσονταν και ψηφιζόντουσαν οι ισολογισμοί του έτους 2010 , έκαστου πρώην Δήμου ξεχωριστά , ο ελεγκτής θα τα σημείωνε στις επιφυλάξεις του ώστε να γνωρίζουμε τα ακριβή ποσά έκαστου , ναι ή όχι ; Δυστυχώς απάντηση δεν πήρα . Θα σου πω όμως τι θα συμβεί τώρα . Τα ποσά αυτά θα μετατραπούν σε λογιστικές εγγραφές (θα συμπεριληφθούν , θα ενσωματωθούν ) στον επόμενο ή στους επόμενους ισολογισμούς , ανάλογα με το πότε θα πληρωθούν . Τότε όμως δεν θα ξέρουμε ποιόν Δήμο αφορούν αφού ο ισολογισμός ή οι ισολογισμοί θα είναι ενιαίοι . Μπορούμε να τα γνωρίζουμε μόνο από τις αναλυτικές λογιστικές καταστάσεις που όμως δεν θα τις έχει κανένας στα χέρια του παρά μόνο ο Δήμος .
Γιαυτό και σημείωνα μετ’ επιτάσεως πως ο σκοπός ήταν να δημιουργηθούν αλλά και να κερδηθούν οι εντυπώσεις και στόχος ήταν ο κ. Μαυρομάτης .
Κύριε Κούτουκα εγώ ούτε λογιστής είμαι ούτε οικονομολόγος . Γνωρίζω όμως να διαβάζω και να αναλύω ισολογισμούς , λόγω της πολυετούς ενασχόλησης μου με τα αυτοδιοικητικά (Δημοτικός Σύμβουλος Αρέθουσας , πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης , διοικητικό μέλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) 1999-2002 , Δημοτικός Σύμβουλος Επανομής ) και κάθε μου ερώτημα υποβάλλεται μετά από περίσκεψη και όχι αβίαστα .  
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.