«Λάβαμε εντολή να επιχειρήσουμε μια διμερή διαπραγμάτευση» προκειμένου να είναι ομόφωνη η απόφαση για την ενεργοποίηση του EFFS και να λάβει η Ελλάδα την μεγάλη οικονομική βοήθεια, διότι η Φινλανδία πηγαίνοντας σε εκλογές είχε καταστήσει μείζον θέμα στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της παροχής εγγυήσεων προς οποιαδήποτε χώρα», τόνισε πριν από λίγο στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος.
«Αν την 21η Ιουλίου δεν είχε ληφθεί απόφαση οι αγορές θα κατακρεουργούσαν την ευρωζώνη», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η Φινλανδία βιάστηκε να κάνει ανακοινώσεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε παροχή εγγυήσεων δεν θα πρέπει να θίγει την αξιοπιστία του προγράμματος και αξιοπρέπεια της χώρας και ότι το όποιο σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.
«Εμείς εφαρμόσαμε αυτά που μας ζήτησαν για να έχουμε πρόσωπο», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε αφελές και ανεύθυνο να εμφανίζεται η ΝΔ και να παρασύρει και άλλες πολιτικές δυνάμεις στον ισχυρισμό ότι μόνη της η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία διμερούς συμφωνίας με τη Φινλανδία.
Αμετακίνητη ως προς το αίτημά της για παροχή εγγυήσεων από την Αθήνα προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παραμένει η Φινλανδία λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνοφινλανδικής συμφωνίας.
«Το αίτημα μας παραμένει. Οι εγγυήσεις αποτελούν αυστηρό όρο ώστε η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για την εξεύρεση ενός τρόπου που να εξασφαλίζει αυτές τις εξασφαλίσεις, συνεχίζονται.
Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να αποφασιστεί αν η Φινλανδία θα είναι η μόνη χώρα που θα λάβει εγγυήσεις ή αν μπορεί να υπάρξει κάποια φόρμουλα για ανάλογες εξασφαλίσεις και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελσίνκι ζητούσε εγγυήσεις σε μετρητά, με την Ελλάδα να καταθέτει 500 εκατ. ευρώ σε εγγυητικό λογαριασμό, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο για την Ελλάδα. Το αίτημα όμως αυτό αποσύρθηκε.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.