H κυκλικότητα των κλιματικών αλλαγών διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφυλίων πολέμων, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι οι 50 από τις 250 εμφύλιες συγκρούσεις από το 1950 μέχρι το 2004 οφείλονται στον κύκλο του Ελ Νίνιο.Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κολούμπια συνδέουν το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκαλεί καύσωνες και ξηρασίες στις τροπικές χώρες πλήττοντας την παραγωγή τροφίμων, με τα ξεσπάσματα βίας σε όλο τον κόσμο, από το Νότιο Σουδάν μέχρι την Ινδονησία και το Περού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας κ. Solomon Hsiang, η προληπτική δράση θα μπορούσε να αποτρέψει νέο αιματοκύλισμα γιατί τα φαινόμενα Ελ Νίνιο μπορούν να προβλεφθούν μέχρι και δυο χρόνια νωρίτερα.
«Ελπίζουμε η μελέτη μας να συμβάλλει στη μείωση των συγκρούσεων και της ανθρώπινης δυστυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Hsiang.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η υπερθέρμανση του πλανήτη, με τη συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαφέρει από τον φυσικό κύκλο του Ελ Νίνιο.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Mark Cane, μέλος της ερευνητικής ομάδας, επισήμανε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερες κλιματικές επιπτώσεις από τον φυσικό κύκλο του Ελ Νίνιο, άρα η πιθανότητα αιματηρών συγκρούσεων αυξάνεται.
Το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στον εντοπισμό των παραγόντων που δείχνουν να επηρεάζουν τη σχέση κλίματος και συγκρούσεων. Η εύρεση τροφής πιθανότατα βρίσκεται στην κορυφή, καθώς η παραγωγή μειώνεται και τα αγροτικά εισοδήματα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου Ελ Νίνιο.
«Όταν οι σοδειές καταστρέφονται οι άνθρωποι δε διστάζουν να πάρουν τα όπλα στα χέρια για να βρουν τροφή», τόνισε ο ερευνητής Mark Cane.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.