Σ.ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ. ''ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ''!
Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.
Η εισαγγελική αυτή παραγγελία έσκασε ως «βόμβα»στην κοινή γνώμη και ήρθε μόλις τρεις μέρες μετά την άρση της παραίτησης που είχαν υποβάλλει από κοινού, επικαλούμενοι παρεμβάσεις στο έργο τους, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης και ο αναπληρωτής Οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι ασκούν και την παρούσα δίωξη κατά του Γ. Καπελέρη.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η αλληλουχία παραιτήσεων, ανάκλησής τους και στη συνέχεια δίωξης κατά του Γ. Καπελέρη, είναι, περίπου, μυθιστορηματική, ενώ αναρωτιούνται, όχι εντελώς αβάσιμα, αν θα υπάρξει και άλλη συνέχεια με «εκπλήξεις» στην υπόθεση. Πάντως οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διακινδυνευθούν συμπεράσματα και εκτιμήσεις, αφού μάλλον είμαστε ακόμα στην αρχή ενός κουβαριού που αρχίζει να ξετυλίγεται. H εκτίμηση, αυτή, μάλλον αρχίζει να επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Σπ. Μουζακίτη το απόγευμα της Δευτέρας (02/01) όπου αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος του Άρειου Πάγου για εσπευσμένο κλείσιμο της υπόθεσης των καταγγελιών των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι δύο εισαγγελείς ενημερώσαν προφορικά τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ονόματα και στοιχεία (βλ. ρεπορτάζ δηλώσεων Μουζακίτη πιο κάτω)
Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.
Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.
Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος «Ήφαιστος» για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Μουζακίτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος.
Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΛΕΡΗ ΖΗΤΗΣΕ (ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ) ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά την άσκηση της δίωξης, σημειώνεται πως η ηγεσία του ζήτησε την παραίτηση του κ. Καπελέρη προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα. Επισημαίνει ακόμη πάντως πως στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη  να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠ.ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Προβληματισμούς αλλά και αιχμές για το εσπευσμένο κλείσιμο της έρευνας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους λόγους που επικαλέσθηκαν στην επιστολή-παραίτησής τους, εξέφρασε με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εισαγγελέας εκφράζει την απορία του για τον λόγο που έκλεισε ταχύτατα η έρευνα και τονίζει πως στον Άρειο Πάγο, με τον συνάδελφό του κ. Γρηγόρη Πεπόνη, αναφέρθηκαν στους ανώτερούς τους στο θέμα των παρεμβάσεων, που όπως υποστηρίζουν δέχθηκαν, με ονόματα και στοιχεία.
Η δήλωση του κ. Μουζακίτη έχει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά
Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης
«Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε» επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρητά αναφέρει, ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.
Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ.Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

ΠΟΠΕΚ: ΑΔΙΚΗ Η ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗ
Για «άδικη και λανθασμένη» απόφαση έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι. Καπελέρη, σχετικά με την εγκύκλιο, με την οποία ανεστάλησαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχους.
Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. '
«Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον Ήφαιστο. Αφότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά», επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ.
Τονίζει παράλληλα ότι η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ομοσπονδίας ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.
«Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά», καταλήγουν οι πρατηριούχοι.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.