Τελικά έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει (εκτός  ίσως από τους "παρατρεχάμενους" και τους "ημέτερους" ), ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από αυτό το  συνονθύλευμα των άχρηστων, επικίνδυνων, ανίκανων και γελοίων "σωτήρων εθνοπατέρων" που αντί να πολεμούν την εξαθλίωση, πολεμούν τους εξαθλιωμένους. Και οι οποίοι, αφού μας  εξαπάτησαν και μας έκλεψαν ασελγώντας με το χειρότερο τρόπο επάνω στον ελληνικό λαό και αφού πολύ συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, συνεχίζουν εκτελώντας πιστά και υπάκουα τα σχέδια και τις εντολές των "έξωθεν" αφεντικών τους, οδηγώντας έτσι  το λαό και τη χώρα στην απόλυτη εξαθλίωση και στην ολοκληρωτική καταστροφή.



Τα πρώτα καταστροφικά χτυπήματα (με τη μορφή οικονομικών μέτρων φυσικά) μας βρήκαν απροετοίμαστους (κάτι που δεν πρέπει να συμβεί ξανά), με τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις μας να είναι από υποτονικές έως ανύπαρκτες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν κι άλλα χειρότερα χτυπήματα. Μεγαλύτερα και σκληρότερα. Και αυτό ξέρουμε ότι θα συνεχιστεί, έως ότου χωρίς κουράγιο πια, παραδώσουμε στα χέρια τους, εμάς και τα παιδιά μας, το παρόν μας και το μέλλον μας, αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο ότι θα συμβεί, εκτός και αν το φυσικό αφεντικό αυτής της χώρας γίνει επιτέλους και πραγματικό και αποφασίσει να βάλει τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση. Και το αφεντικό είναι ένα. Εμείς. Ο λαός. Σ’ εμάς ανήκει αυτός ο τόπος και όχι σ’ αυτές τις συμμορίες των αρπακτικών. Μόνο εμείς αν ενωθούμε μπορούμε να σώσουμε αυτό το μισοβουλιαγμένο καράβι, γιατί κανείς άλλος δεν θέλει και δεν πρόκειται να το κάνει.
Φαίνεται όμως ότι αρχίσαμε να συνερχόμαστε από το πρώτο σοκ και να οργανωνόμαστε. Αυτό μας λένε τα μηνύματα που έρχονται τον τελευταίο καιρό από όλη τη χώρα σαν μία (ίσως και τη μοναδική) ακτίνα αισιοδοξίας και ελπίδας .

Μαθαίνουμε ότι οι δράσεις των πρωτοβουλιών των πολιτών που έγιναν στους περισσότερους δήμους της χώρας, άρχισαν να φέρνουν  αποτελέσματα. Ανεξάρτητες τοπικές ομάδες πολιτών, αποφασισμένων να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, χωρίς κομματικές ταυτότητες, αλλά με άποψη και θέση, άρχισαν να δημιουργούνται παντού και να αυτοοργανώνονται.  Γίνονται πυρήνες συσπείρωσης του λαού. Ενός λαού που σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι μόνο μέσα από την ενότητα η δύναμή του γιγαντώνεται και αποκτά υπολογίσιμη οντότητα. Αρχίσαμε σαν λαός να καταλαβαίνουμε ότι τα λόγια μας ακούγονται μόνο όταν τα φωνάζουμε όλοι μαζί. Μαθαίνουμε  να αντιδρούμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε όλοι μαζί.  Δημιουργούνται ομάδες αλληλεγγύης, υποδομές και μηχανισμοί στήριξης  και βοήθειας των πολιτών από τους ίδιους τους πολίτες.

Τα χαράτσια είναι μία από τις αφορμές πού ανάγκασαν και οδήγησαν το λαό σε μαζικές κινητοποιήσεις και κοινούς αγώνες. Εκεί τα συμβούλια, οι συνελεύσεις και οι κατά τόπους πρωτοβουλίες των πολιτών, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ενημερώνοντας, βοηθώντας και οργανώνοντας τις αντιδράσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις.

Σε πολλές περιοχές της χώρας ( όλο και πιο πολλές), αυτές οι ομάδες των πολιτών δημιουργούν και λειτουργούν ‘’ανταλλακτήρια’’, στα οποία γίνονται ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, με βάση κάποιο εικονικό νόμισμα, καταργώντας έτσι στην πράξη το euro σαν μέσο συναλλαγής των περισσότερων καθημερινών  αναγκών, κυρίως όμως προσφέροντας  ουσιαστική βοήθεια στους οικονομικά ασθενέστερους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτούν χωρίς χρήματα και κυρίως με αξιοπρέπεια όλα τα προς το ζην.

Διεκδίκησαν και κατάφεραν να παραχωρηθούν  από τους δήμους αγροτικές εκτάσεις, σε άνεργους , σε δημότες που έχουν ανάγκη, αλλά και σε πολίτες που απλά θέλουν να καλλιεργούν μόνοι τους τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Δεν μιλάμε για χωράφια για επαγγελματική εκμετάλλευση, αλλά για μικρά κομμάτια γης, τόσο ώστε να μπορεί κάποιος να καλύπτει, αν όχι όλο, τουλάχιστο το μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών της οικογένειάς του, ενώ μέσα από τα ανταλλακτήρια να μπορεί προμηθεύεται ότι δεν παράγει ο ίδιος.

Βεβαίως οι στόχοι και οι δράσεις των πρωτοβουλιών αυτών δεν σταματούν εδώ. Η δυναμική τους  είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να τις στηρίξουμε όλοι μας.
Στο Δήμο Θερμαϊκού (πρώην δήμοι Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής), μία τέτοια ομάδα πολιτών,  λειτουργώντας σ’αυτό το πνεύμα, δημιούργησε την  "Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Κατοίκων Δήμου Θερμαϊκού".  Μία πρωτοβουλία  που παρά τη μικρή διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής της ,έχει ήδη κάνει έντονα αισθητή την παρουσία της , με δράσεις απέναντι στα χαράτσια, ενώνοντας, συσπειρώνοντας και ενεργοποιώντας, όλο και περισσότερους πολίτες, οι οποίοι αρνούνται να μείνουν άπραγοι  απέναντι σ’ αυτά που συμβαίνουν, κυρίως όμως  απέναντι σ’ αυτά που πρόκειται να συμβούν. Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί και νέες δράσεις, με αυτές της δημιουργίας του τοπικού ανταλλακτηρίου και της χρήσης γης από τους δημότες, να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα ενώ έπονται και άλλες που βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού.

Καλώ λοιπόν τους όλους τους δημότες, ενωμένοι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και να δυναμώσουμε την ανεξάρτητη αυτή πρωτοβουλία, σαν μία επένδυση για το μέλλον μας και το μέλλον αυτού του τόπου. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Ούτε κοινωνικές και πολιτικές διαφορές, ούτε κομματικές αντιπαλότητες. Ο εχθρός είναι κοινός. Το ίδιο και ο αγώνας.
Εύχομαι το 2012 να είναι χρονιά αρχής και όχι τέλους.

Χρόνια πολλά

Θανάσης  Κάλφας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.