Μια φορά κι έναν καιρό, παιδί μου, ζούσε σε μια χώρα ένας ασπρογένης, που η σοφία του ξεπερνούσε τα χαρίσματα της ψυχής του. Η καλοσύνη του, πάλι, ήταν πιο πλατιά και από του νου του τον πλούτο.
  Στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας όπου ζούσε ο σοφός άνθρωπος, ήταν στημένο ένα πελώριο άγαλμα. Είχε για μάτια λαμπερές πολύτιμες πέτρες, μαλλιά ασημένια και σώμα από καθαρό χρυσάφι.
  Ο μόνος που δεν πίστευε σ’ αυτό το άγαλμα, παιδί μου, ήταν ο ασπρογένης σοφός. Κι αυτή τη δυσπιστία την κρατούσε μυστικιά, όσο ήτανε ακόμα νέος. Όσο, όμως, προχωρούσαν τα χρόνια, αυτό που έκρυβε μέσα του άρχισε να πλακώνει σαν βαριά πέτρα την ψυχή του. Μια μέρα δε βάστηξε, πήγε στην πλατεία όπου ήταν στημένο το άγαλμα κα άρχισε να φωνάζει:
  «Γιατί λατρεύετε αυτό το είδωλο; Με τα ίδια σας τα χέρια το στήσατε εδώ. Είναι δημιούργημα της φαντασίας σας αυτό που φτιάξατε με τα χέρια σας. Και νομίζετε ότι αυτό το είδωλο σας έδωσε τα χέρια. Γκρεμίστε αυτό το άγαλμα, συμπολίτες μου!…»
  Στην αρχή δεν κατάλαβαν τα λόγια του σοφού και καλού αυτού γέροντα. Μετά απόρεσαν, αργότερα θύμωσαν και πιο ύστερα πήραν πέτρες από καταγής και άρχισαν , παιδί μου, να τον πετροβολάνε. Και τα άσπρα γένια του γέροντα βάφτηκαν στο κόκκινο αίμα. Όμως εκείνος δεν εννοούσε να σωπάσει. Μιλούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του, γιατί πίστευε σ’ αυτά που έλεγε. Και όσο πιο πολύ φώναζε, τόσο πιο νέος φάνταζε.
  Έτσι παιδί μου, ενώ ο ασπρογένης, που σαν βροχή έπεφταν επάνω του οι πέτρες, ξανάνιωσε, αυτοί που τον πετροβολούσαν γέρασαν, καμπούριασαν, και τα χέρια τους άρχισαν να τρέμουν. Δεν μπορούσαν πια να φυλάξουν το άγαλμά τους. Και ο άνθρωπος που ξανάγινε νέος, ο σοφός και γενναίος άνθρωπος με την καλή καρδιά, έδωσε μια γροθιά και γκρέμισε το πελώριο άγαλμα.
  Έτσι κι εσύ, παιδί μου, να μη φοβάσαι να λες τη γνώμη σου για κάτι που δεν πιστεύεις. Ακόμα κι αν σε πετροβολήσουν για τις ιδέες σου, μη δειλιάσεις. Όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι, παιδί μου, κι εσύ θα ‘σαι αιώνια νέος.

Ναζίμ Χικμέτ «ΤΟ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΝΕΦΟ» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.
Μας το θύμισε ο φίλος Γιώργος Χαραλαμπίδης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.