Έντονο προβληματισμό, προκαλούν τα ποσοστά που έλαβε η Χρυσή Αυγή σε μαρτυρικά χωριά και κωμοπόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία γνώρισαν τη λαίλαπα της ναζιστικής καταστροφής στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα σε περιοχές σαν του Χορτιάτη, των Νέων Κερδυλίων Σερρών, του Ασβεστοχωρίου, του Μεσόβουνου  Κοζάνης, των Γιαννιτσών και της Κλεισούρας Καστοριάς που είχαν εκατοντάδες νεκρούς τη μαύρη εκείνη περίοδο.
Τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή στις περιοχές αυτές είναι τα ακόλουθα:
-Χορτιάτης Θεσσαλονίκης σε 6 από τα 6 εκλογικά τμήματα: Χρυσή Αυγή ποσοστό 5,07%, ΠΑΣΟΚ 9.52%, Ν.Δ. 16.07%, ΚΚΕ 14.26%, ΣΥΡΙΖΑ 16.85%, ΔΗΜΑΡ 8.33%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 11.26%.
-Νέα Κερδύλια Σερρών σε 2 από τα 2 εκλογικά τμήματα: Χρυσή Αυγή 4.38%, ΠΑΣΟΚ 11.67%, Ν.Δ. 37.71%, ΚΚΕ 6.67%, ΣΥΡΙΖΑ 9.79%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10.63%, ΔΗΜΑΡ 2.29%
-Μεσόβουνο Κοζάνης στα 10 από 10 εκλογικά τμήματα: Η Χρυσή Αυγή έλαβε 103 ψήφους, ποσοστό 3.87% από 2 ψήφους ή ποσοστό 0.06% το 2009
-Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης σε 8 από τα 8 εκλογικά τμήματα: Χρυσή Αυγή 6.06%, ΠΑΣΟΚ 8.93%, Ν.Δ. 16.92%, ΚΚΕ 9.76%, ΣΥΡΙΖΑ 17.66%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 13.49%, ΔΗΜΑΡ 6.39%
-Κλεισούρα Καστοριάς στα 2 από τα 2 εκλογικά τμήματα: Χρυσή Αυγή 27 ψήφους ή ποσοστό 7.12%, από 2 ψήφους (ποσοστό 0.44%) που είχε λάβει το 2009
-Δήμος Γιαννιτσών στα 56 συνολικά εκλογικά τμήματα: Χρυσή Αυγή 1.311 ψήφους ή ποσοστό 6,90% από 79 ψήφους (ποσοστό 0.37%) που είχε λάβει το 2009 

Τα ολοκαυτώματα  

Χορτιάτης: Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 ο Χορτιάτης πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή του δράση, με 149 αθώες ζωές και τη σχεδόν εκ βάθρων καταστροφή του, διότι δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατοχικό ζυγό. Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια ένοπλη συμπλοκή λίγο έξω από το χωριό, ήταν μόνο η αφορμή που ζητούσαν οι κατοχικές δυνάμεις.
Λίγη ώρα αργότερα οι γερμανικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από ορδές ταγματασφαλιτών θα φτάσουν στον Χορτιάτη έτοιμες να εφαρμόσουν ένα προμελετημένο σχέδιο. Ξεσπούν σε πράξεις παράφορης βίας, σκοτώνουν βρέφη, βιάζουν, εκτελούν εν ψυχρώ, καίνε και λεηλατούν. Συγκεντρώνουν όσους δεν έχουν εγκαταλείψει το χωριό στο φούρνο του Γκουραμάνη και το σπίτι του Νταμπούδη, μετατρέποντας τους δύο χώρους σε νέα κρεματόρια. Ο απολογισμός θα είναι τραγικός: 149 άτομα θα καούν ζωντανά ή θα εκτελεστούν, από τα οποία τα 51 κάτω των 18 ετών. Ανάμεσα τους 109 γυναίκες και κορίτσια, ενώ κάηκαν περίπου 300 σπίτια.

Μεσόβουνο: Ξημερώματα της 23.10.1941, το Μεσόβουνο περικυκλώνεται από 40 αυτοκίνητα με στρατιώτες της Βέρμαχτ. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, διαχωρίζουν τους άντρες ηλικίας 16-69 χρόνων και δίνουν στα γυναικόπαιδα 2ωρη διορία να συγκεντρώσουν «όσα κινητά πράγματα δυνηθώσι». Ακολουθεί η εκτέλεση, «ομαδικώς και δι' αυτομάτων όπλων», όλων των συλληφθέντων αντρών του χωριού. Η αναφορά του νομάρχη κάνει λόγο για 135 άτομα, αυτή της γερμανικής διοίκησης για 142. Αλλες πηγές ανεβάζουν τους εκτελεσμένους σε 165.
«Μεταξύ των εκτελεσθέντων», αναφέρει ο νομάρχης, «ήσαν και οι τρεις δημοδιδάσκαλοι του χωρίου, εις ους καίτοι εζητήθη υπό των Αξιωματικών Χωροφυλακής όπως δοθή χάρις, εν τούτοις δεν εδόθη τοιαύτη».
Η τραγωδία έκλεισε με το ολοσχερές κάψιμο του χωριού «δι' εμπρηστικών βομβών, εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, διασκορπίστηκαν, «κατόπιν διαταγών των Γερμανικών Αρχών», στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης για παραδειγματισμό.
Στις 22 Απριλίου 1944, υπήρξε και δεύτερο ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου, με 108 θύματα και ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού.

Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών: Το πρωί της 17ης Οκτωβρίου οι Γερμανοί κατακτητές περικυκλώνουν τα Κερδύλλια. Συγκεντρώνουν τους κατοίκους 16-60 χρόνων και τους θερίζουν με τα πολυβόλα. Αποτελειώνουν τους τραυματισμένους έναν προς έναν. Πυρπολούν όλα τα σπίτια και ολοκληρώνουν τη βαρβαρότητα υποχρεώνοντας γέρους και γυναικόπαιδα να θάψουν τους δολοφονημένους σε ομαδικούς τάφους.
Η επιχείρηση με μαζικές δολοφονίες αμάχων θα συνεχιστεί μεθοδικά τις επόμενες μέρες σε όλη την επαρχία και την ευρύτερη περιοχή. Καίνε σπίτια «υπόπτων», εκτελούν και κρεμούν για παραδειγματισμό. Συνολικός απολογισμός: Πάνω από 250 νεκροί, όλος ο ανδρικός πληθυσμός μεταξύ 16-60 χρόνων, πυρπολημένα τα σπίτια.

Κλεισούρα Καστοριάς:  Στις 5 Απριλίου 1944, γερμανικές δυνάμεις με διοικητή τον Καρλ Σύμερς (Karl Schümers), διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, καταφθάνουν στην ιστορική κωμόπολη της Κλεισούρας, συγκεντρώνει τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού, χωρίς να δείξει τις κακές του προθέσεις. Τότε μια άλλη ομάδα στρατιωτών, ορμάει με τα πολυβόλα όπλα και βάλλει κατά των συγκεντρωμένων, ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τις θύρες των σπιτιών, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν όσους απέμειναν. Συνολικά σκοτώθηκαν 270 κάτοικοι. Στην θηριωδία συμμετείχαν και Βούλγαροι που ήταν στην γερμανική πολιτοφυλακή, με αρχηγό τον Άντον Κάλτσεφ.

Γιαννιτσά:  Σε αντίποινα για τη λιποταξία ενός Αυστριακού στρατιώτη, ο οποίος εγκατέλειψε το γερμανικό στρατό κατοχής και εντάχθηκε στο 30ο Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ., που έδρευε στο βουνό Πάικο, οι Ναζί με επικεφαλής τον δήμιο των SS, Φριτς Σούμπερτ, οδήγησαν στην ομαδική εκτέλεση της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά. 112 άνθρωποι εκτελέστηκαν εκείνη τη μέρα, αφού πρώτα βασανίστηκαν με σιδηροσωλήνες. Τα βασανιστήρια, που υπέστησαν ήταν φρικτά. Γυναίκες βιάσθηκαν, άλλες κατακρεουργήθηκαν. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες πολίτες ήταν και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών, Θωμάς Μαγκριώτης. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1944 μέρος της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες και οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους εκτέλεσαν τους πολίτες που συνάντησαν στο δρόμο. Η έρευνα στο ληξιαρχείο του Δήμου Γιαννιτσών βεβαιώνει 38 νεκρούς εκείνη τη μέρα στους δρόμους της πόλης. Οι νεκροί έμειναν εκεί, άταφοι. Ο Σουηδός πρεσβευτής, Τύμπεργκ αναφέρει ότι το ένα τρίτο της πόλης καταστράφηκε από φωτιά.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.