Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι δεν είναι "κατόπιν ενεργειών" σας που ο "Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης" διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν.
Το γεγονός ότι προηγείται του άρθρου σας η ελεύθερη διακίνηση για «όσους και όσες αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός και η ακροδεξιά» δεν έχει κανένα νόημα για εσάς. Μπορείτε να διαστρεβλώσετε και τη μηχανή του χρόνου.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί μπορείτε να κατεβάσετε τον "Οδηγό Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης" του Γ. Τσιάκαλου και να δείτε και άλλα κείμενα για την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας που φέρνει στην κοινωνία η άνοδος της ναζιστικής δεξιάς στο http://users.auth.gr/~gtsiakal/

Τέλος, δεν επιλέγω να μπω σε γόνιμη επιστημονική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο αυτού του άρθρου σου ή/και για τα άλλα 15-16 (έπαψα πια να μετράω) που αναρτήθηκαν και στο Εκπαιδευτικό Δίκτυο Alfavita, όχι από υπεροψία αλλά γιατί θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα. Η επιστημονική αντιπαράθεση για το τι είδους σχολείο θέλουμε και τι πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά μας –στην Ελλάδα ή στην Κύπρο –θα είχε νόημα αν δεν ήταν άλλο το διακύβευμα. Εσύ, είτε μόνος σου, είτε σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες στο Τμήμα ΕΠΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου που δίδασκες έχεις επιλέξει με εμμονή και σχεδόν «εργολαβικά» να καταλήγεις σταθερά εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Κύπρο. Από αυτή τη θέση, όπως είναι αναμενόμενο, στρέφεσαι ταυτόχρονα και εναντίον του υπεύθυνού της καθηγητή Γ. Τσιάκαλο, εναντίον του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ από το οποίο προέρχεται και εναντίον όποιου ατόμου συνεργάζεται μαζί του. Όλα αυτά που έχεις αναφέρει δεν αντανακλούν την δυναμική που έχει η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο, ούτε τον επιστήμονα/συνάδελφο Γ. Μαυρογιώργο που ξέραμε. Φαντάζομαι ότι θα εξακολουθήσεις σε αυτή την πορεία που έχεις επιλέξει (ήδη με όλα αυτά τα μακροσκελή άρθρα σε λίγο μπορείς να κάνεις και βιβλίο), γι’ αυτό δεν πρόκειται να σε ακολουθήσω.
Πάντως, εδώ και μήνες το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του (9-3-2012) για τη συκοφαντική επίθεση του Γιώργου Μαυρογιώργου για το Τμήμα μας. http://www.eled.auth.gr/documents/anakoinwsh_ptde_mavrogiwrgos.pdf

Το παραθέτω:
"Με έκπληξη διαβάσαμε το κείμενο του κυρίου Γιώργου Μαυρογιώργου που δημοσιεύτηκε στη δικτυακή πύλη ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ. Λυπούμαστε ειλικρινά γιατί σε μια εποχή που πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο ο κ. Γ. Μαυρογιώργος επιλέγει με λασπολογίες να ενισχύσει όσους το υποσκάπτουν. Πρόκειται για την πρακτική της ακατάσχετης συκοφάντησης προσώπων και θεσμών, χωρίς στοιχειώδη τεκμηρίωση. Το όλο κείμενο αποπνέει ένα ήθος το οποίο είναι πολύ ξένο προς το Τμήμα μας και τις αρχές του. Στηρίζεται σε μια φασίζουσα λογική της αναιδούς εκτόξευσης ύβρεων με την ελπίδα ότι κάπου θα βρουν απήχηση.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Τμήμα μας θα συνεχίσει να λειτουργεί βάσει των αρχών και των αξιών που διαμόρφωσαν την ταυτότητά του στην πορεία του χρόνου, υπερασπιζόμενο την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό και δεν πρόκειται, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, να ακολουθήσουμε τον κ. Γ. Μαυρογιώργο στο δρόμο που έχει επιλέξει."


Δήμητρα Κογκίδου
Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.