Διαβάζω Μπουκάι «Δύο νούμερα μικρότερα». Συζήτηση με ασθενή του (ο Μπουκάι είναι ψυχοθεραπευτής).

“Εκείνο το απόγευμα είχα έτοιμο το θέμα. Ήθελα να συνεχίσουμε τη συζήτηση σχετικά με τον καταναγκασμό.

Όταν το κουβεντιάζαμε στο ιατρείο, μου είχε φανεί αρκετά λογικό. Όμως την ώρα της εφαρμογής στην πράξη, μου ήταν αδύνατο να φανώ συνεπής με αυτό που θεωρητικά ακουγόταν πολύ σωστό.

«Έχω την αίσθηση ότι, τελικά, στη ζωή μου δεν μπορώ αν δεν ζορίζομαι κάπου κάπου. Εξάλλου, μου φαίνεται αδύνατον να το καταφέρει αυτό κάποιος.»

«Εν μέρει, έχεις δίκιο» είπε ο θεραπευτής. «Κι εγώ πέρασα μεγάλο μέρος από τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής μου προσπαθώντας να μείνω πιστός στην ιδεολογία μου, και δεν τα κατάφερα πάντα. Νομίζω ότι σε όλους το ίδιο συμβαίνει. Η ιδέα να μην καταπιέζεσαι είναι πρόκληση, μέθοδος, εκπαίδευση. Και σαν τέτοια, θέλει προπόνηση.

»Στην αρχή, κι εμένα μου φαινόταν αδύνατον» συνέχισε. «Τι θα έλεγαν οι άλλοι για μένα αν δεν πήγαινα σ’ εκείνη τη συνάντηση; Αν δεν τους άκουγα με προσοχή παρόλο που δεν μ’ ενδιέφεραν καθόλου τα όσα έλεγαν; Κι αν δεν έδειχνα την ευγνωμοσύνη μου σ’ εκείνον τον άνθρωπο τον οποίο θεωρούσα απαίσιο; Αν απαντούσα εύκολα “όχι” για κάτι που αληθινά δεν ήθελα να κάνω; Αν τριγυρνούσα αξύριστος; Αν αρνιόμουν να κόψω το τσιγάρο ώσπου να μου έρθει φυσιολογικά; Αν…;

»Κάποτε έγραψα ότι αυτή η ιδέα της ανάγκης για καταναγκασμό είναι ένα κοινωνικό δημιούργημα που προέκυψε από μία συγκεκριμένη ιδεολογία, από ένα σύστημα που, πράγματι, είναι αρκετά αυστηρό με την εικόνα του κοινωνικού ανθρώπου.»”

….

Φοβερό έτσι; Το να μην καταπιέζομαι είναι πρόκληση! Το να αποφασίσω να μην σε ακούσω γιατί σε θεωρώ βαρετό χρειάζεται προσπάθεια! Για να πω «όχι» σε κάτι που δεν θέλω να κάνω χρειάζεται μέθοδο, εκπαίδευση, προπόνηση!!

Κανονικά το να καταπιέζομαι θέλει κόπο. Το να σε ακούσω ενώ σε θεωρώ βαρετό θέλει προσπάθεια. Το να σου πω «ναι» ενώ δεν θέλω απαιτεί προπόνηση!

Εδώ και κάμποσες δεκαετίες δουλεύουν επίμονα για να καταφέρουν να κατασκευάσουν τον σημερινό άνθρωπο. Στόχος τους ήταν να εξαφανίσουν την προσωπικότητα. Για να εξαφανίσω την προσωπικότητα, απομακρύνω από τον εαυτό!

Έτσι έφτασε να καταντήσει σπουδαία δουλειά το να καταφέρεις να είσαι ο εαυτός σου, να μην καταπιέζεσαι, να μπορείς να λες όχι! Να καταφέρεις να πεις στοπ, δεν στο επιτρέπω!

Προσωπικότητες δεν θέλουν… Το όπλο μας για να χάσουν!

Στεφανία
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.