Όταν το πάθος επιχειρηματολογεί και η λογική παραληρεί, κατασκευάζονται λόγοι που υποτιμούν τη νοημοσύνη, εμποδίζουν την πρόσβαση στην αλήθεια και τελικώς αποπροσανατολίζουν. Ένα τέτοιο δείγμα γραφής αποτελεί το διασπαστικό κείμενο του Όθωνα Ιακωβίδη, όψιμου υπέρμαχου της Ανεξαρτησίας.

Η μαχητικότητά του, παραβιάζει ανοιχτές πόρτες, με σκοπό να σπάσει τις ισορροπίες, να διαστρεβλώσει τις ιδέες, να κατηγορήσει τους μέχρι πρότινος συναγωνιστές του με διατυπώσεις που διαθέτουν μυρωδιά μόνο σκέψης και αποσκοπούν στη εξαγωγή σφαλμάτων κρίσεως.
Και γι' αυτούς που ξέρουνε πρόσωπα και καταστάσεις αφού τα χτυπήματα που από καιρό υπογείως και πισώπλατα δίνονταν με κατηγόριες για πρόσωπα δεν βρήκαν το στόχο τους (καμιά φορά η λάσπη γυρνάει πίσω σ'αυτόν που την εκτοξεύει) και δεν κατάφεραν να τα αποδομήσουν, προσθέσανε στο οπλοστάσιό τους το τελευταίο εφεύρημά τους, την εξάρτηση.  Η "έτοιμη σκέψη" που σερβίρεται αυτή τη στιγμή και πλασάρεται ως λύση στο εξαρτημένο - κομματικοποιημένο καθεστώς της πρωτοβουλίας είναι χρήσιμη αφού προέρχεται από ένα άτομο το οποίο ποτέ δεν έχει εμπλακεί σε οργανώσεις, απλά υπήρξε στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΑΠ Σπίθα. Επίσης ήταν μακριά από κόμματα με μόνη εξαίρεση την προτροπή  - κάλεσμα μέσω δημοσιοποιημένου κειμένου που έκανε προεκλογικά για στήριξη του Καμμένου. Αλλά ξέχασα ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ δεν είναι κόμμα (έτυχε να κατέβει στις εκλογές) είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Μάλλον αυτή την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ πρεσβεύει ο κ. Ιακωβίδης και σε τέτοιους ανεξάρτητους απευθύνεται το κάλεσμα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν τη γλώσσα της αλήθειας και ας φύγουμε επιτέλους από τον αστερισμό της αληθοφάνειας, η οποία ασκεί μεν μαγευτική έλξη στα άτομα, αποσπώντας την προσωρινή συγκατάθεση και αποφεύγοντας κάθε είδους απόδειξη, αλλά ταυτόχρονα τους εμποδίζει να διακρίνουν το θέμα (διάλυση της Πρωτοβουλίας), τη θέση (την υποστήριξη της ιδέας που αφορά το δεδομένο θέμα), το διακύβευμα (αυτό το οποίο στοχεύει έμμεσα η θέση, δηλ. να αποδομηθούν συγκεκριμένα άτομα), τα επιχειρήματα (που χρησιμοποιούνται για να υποστηριχθεί η θέση που έχει διατυπωθεί - παρθενογένεση θυμήσου δεν υπάρχει-) και τα παραδείγματα (που στηρίζουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν).

Σφάλματα κρίσεως λοιπόν δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαπράξουμε. Οι συνθήκες που βιώνουμε κι αυτές που μας περιμένουν δεν επιτρέπουν τον ύπνο και την αδράνεια. Έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο ότι η απραξία - οκνηρία είναι από τα πρώτα και ισχυρότερα πάθη του ανθρώπου. Ο αγώνας μας είναι ταυτόχρονα κι αγώνας αφύπνισης συνειδήσεων γι'αυτό και έχει τόσες δυσκολίες. Η υιοθέτηση προκαταλήψεων, ψευδαισθητικών ανεξαρτητοποίησεων, επαναστατικών υπαινιγμών, σκοπό έχουν μόνο τον εντυπωσιασμό, τον αποπροσανατολισμό και εν τέλει την εξαπάτηση. Η διεύρυνση του ορίζοντά μας απαιτεί την περιφρόνηση σε όποιες ζυγαριές εξάρτησης - ανεξαρτησίας επιχειρούν να στηθούν (δεν έχει εξάλλου εφευρεθεί και η μονάδα μέτρησής της) και τη σύλληψη των διακυβευμάτων θέτοντας ερωτήματα του τύπου τι εννοεί; τι υπονοεί; τι μου κρύβει; ποιός είναι ο στόχος του;

Ωστόσο αν κάποιοι θέλουν να καθησυχάσουν τους εαυτούς τους και να μειώνουν τις οπτικές τους γωνίες δεν έχουν παρά να επιλέξουν το χειρότερο που μπορεί να υπηρετήσει το καλύτερο και να ανταποκριθούν στο διασπαστικό κάλεσμα του Όθωνα Ιακωβίδη και της παρέας που κρύβεται πίσω του.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ένα βήμα "μπροστά" θα σημαίνει δέκα πίσω.

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά αλλά και τις πόρτες σε όσους με τις διαλυτικές κινήσεις τους προσπαθούν να απαξιώσουν τη συλλογικότητα που με τις δράσεις της δημιουργεί ιστορία για τα κινήματα πολιτών (τουλάχιστον) στην περιοχή του Θερμαϊκού.

Και να θυμίσουμε - απευθυνόμενοι στους διασπαστές - μια σχετική αραβική παροιμία: "το καραβάνι προχωράει ..... τα σκυλιά γαβγίζουν".

ένα μέλος της Πρωτοβουλίας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Ο Μπούφος, όπως όλοι ξέρουμε, είναι το πουλί που μπαίνει σε μία ξένη φωλιά που την κάνει δική του διώχνοντας τα πουλιά που την έχτισαν.
    Το Νέο Πα.Σο.Κ (διάβαζε ΣΥΡΙΖΑ) να χαίρεται τη φωλιά του στο Δήμο Θερμαϊκού.

    Όσο για την ανώνυμη κριτική στο άτομό μου και στα γραπτά μου, ευτυχώς για μένα, διαθέτω ένα πλούσιο αρθρογραφικό έργο που δείχνει αν είμαι όψιμος ή παντοτεινός και ακούνητος υπέρμαχος της Ανεξαρτησίας.
    Επίσης, πάντοτε (και στην εισήγηση αποχώρησης των ανεξάρτητων πολιτών από την Ανεξ. Πρωτοβ. Κατ. Θερμαϊκού), επιχειρηματολογώ με γεγονότα και όχι με κατινιές που μου είναι άγνωστες.

    Επειδή, εξ άλλου, πιστεύω βαθειά τις ιδέες μου (που από τη φύση τους δεν προσφέρονται για αποκόμιση κερδών) και δεν αποσκοπώ να κερδίσω κάτι (ούτε το παραμικρό) από την ιδεολογική τοποθέτησή μου στο πρόβλημα της κοινωνίας, (όπως κάποιοι πολυπράγμονες των τοπικών τεκταινόμενων), πάντοτε λέω γραπτώς τα επιχειρήματά μου και τα υπογράφω επωνύμως , έχοντας το θάρρος της γνώμης μου, σε αντίθεση με ανώνυμα λιβελλογραφήματα που η ανωνυμία τους φωνάζει “κρύβομαι γιατί φοβάμαι”.
    Απέναντι, λοιπόν, σε ότι λέγεται ή θα λεχθεί σχετικά με την “εισήγηση αποχώρησης των ανεξάρτητων πολιτών από την Ανεξ. Πρωτοβ. Κατ. Θερμαϊκού” αντιπαραθέτω το κείμενό της. Όποιος είναι μάγκας, ας τοποθετηθεί σε όποιο σημείο του θέλει. Επωνύμως. Ο διάλογος γίνεται μεταξύ προσώπων και όχι φαντασμάτων.
    Και προκαλώ όποιον θέλει και έχει κάτι να πεί, να κάνουμε έναν τέτοιο διάλογο.
    Τις κατινιές τις αφήνω στις Κατίνες.

    Όθων Ιακωβίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος «πολιτικοποίησης» τέτοιων Πρωτοβουλιών, είναι ένα σημείο «καμπής» μιας κίνησης, μα συνάμα και «ξεκαθαρίσματος» κάποιων σημείων που ίσως «θολώνουν « το τοπίο. Είναι το χρονικό ίσως σημείο που απαιτείται για να γίνει «RESTART” αν κριθεί απαραίτητο.
    Δεν είναι όμως και απαραίτητο πάντα μετά από κάποιες ζυμώσεις να βλάπτεται μια ιδέα ή ένα κίνημα όπως της «Πρωτοβουλίας». Μπορεί ίσως να βγει ακόμη πιο δυνατό και με μεγαλύτερη συνοχή μελών και δράσεων.
    Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, είναι λυπηρό, πολύ λυπηρό να έχουμε αυτές τις διασπάσεις.
    Κάποιοι, είμαι σίγουρος ότι θα τρίβουν τα χέρια τους και θα είναι μια τέτοια εξέλιξη βούτυρο στο ψωμί τους.
    Εύχομαι να υπάρχει καλή εξέλιξη, γιατί όπως διαπίστωσα ο ίδιος αρκετές φορές ,
    ο αγώνας που δίνουν όλοι στην «Πρωτοβουλία» είναι Α Γ Ν Ο Σ.
    Μακάρι να μην παρεισφρήσουν ΠΟΤΕ κομματικές αντιλήψεις ή «κατευθύνσεις».
    Τότε αργά ή γρήγορα νομίζω θα έρθει και το πραγματικό τέλος. Και θα είναι πολύ Α Δ Ι Κ Ο
    για την μέχρι τώρα προσπάθεια και επιτυχία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Α Ν Ε Ξ Α Ρ Τ Η Τ Ω Ν ΠΟΛΙΤΩΝ» Δήμου Θερμαϊκού.

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Όπως κατ' επανάληψη έχω γράψει και το γνωρίζουν οι φίλοι και αναγνώστες του Ακτιβιστή, γράφω ΠΑΝΤΑ τις απόψεις μου ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ως Ακτιβιστής.

    2. Στον ιστότοπο του Ακτιβιστή το έχω καθιερώσει (με πολλές αντιδράσεις κατά το παρελθόν από πολλούς που είχαν θιχθεί)και δέχομαι ανώνυμα σχόλια (εφόσον δεν είναι συκοφαντικά) καθώς και αρθρογραφία από φίλους και αναγνώστες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    3. Τις απόψεις μου και τη θέση μου για τη διασπαστική κίνηση Ιακωβίδη και της ομάδας που σύστησε τις ανέπτυξα στη Συνέλευση της Τετάρτης.

    4. Θεωρώ πως ΚΑΚΩΣ η σελίδα της Πρωτοβουλίας στο fb προσφέρεται για προπαγάνδιση μιας διασπαστικής κίνησης που έχει σκοπό να πλήξει την Πρωτοβουλία. Αλλά αυτό είναι θέμα που βρίσκεται στην δικαιοδοσία της Συνέλευσης. Και φυσικά σχετίζεται με ευαισθησίες ή θράσος των αποχωρούντων.

    5. Όθωνα γράφεις: "και δεν αποσκοπώ να κερδίσω κάτι (ούτε το παραμικρό) από την ιδεολογική τοποθέτησή μου στο πρόβλημα της κοινωνίας, (όπως κάποιοι πολυπράγμονες των τοπικών τεκταινόμενων)"
    αν αναφέρεσαι σε μένα θα πρέπει να αποκαλύψεις τι αποσκοπώ να κερδίσω εγώ. Γιατί έτσι επιβεβαιώνεις στοιχεία του άρθρου και μπαίνεις ευθέως στη σπέκουλα στην οποία επί μήνες επιδόθηκαν οι φίλοι σου.

    Αν αυτό δεν είναι κατινίστικο από μέρους σου τότε είναι οθωνίστικο.

    Λυπάμαι πολύ. Αλλά αποκαλύπτεσαι ...
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Χρήστο, απορώ για την παρέμβασή σου.
    Ενώ εγώ απευθύνομαι στον “ένα μέλος της πρωτοβουλίας” και όχι στον “Ακτιβιστή”, εσύ παίρνεις τη θέση του και απαντάς για λογαριασμό του.
    Βλέπω, επίσης, μία πλήρη ταύτιση δικής σου άποψης (“Θεωρώ πως ΚΑΚΩΣ η σελίδα της Πρωτοβουλίας στο fb προσφέρεται για προπαγάνδιση μιας διασπαστικής κίνησης που έχει σκοπό να πλήξει την Πρωτοβουλία. Αλλά αυτό είναι θέμα που βρίσκεται στην δικαιοδοσία της Συνέλευσης”.) με αυτή του ανώνυμου σχολιαστή που λέει το ίδιο μ' αυτό που λές εσύ, με άλλα λόγια (“ Η Πρωτοβουλία θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά αλλά και τις πόρτες σε όσους με τις διαλυτικές κινήσεις τους προσπαθούν να απαξιώσουν τη συλλογικότητα”). Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που είπες στη συνέλευση, θέλοντας να με κατηγορήσεις για “καθαρότητα” των μελών της Πρωτοβουλίας, το κάνεις εσύ;;;

    Βλέπω επίσης ότι σε πείραξε ο χαρακτηρισμός “κατινιές” , ακριβώς σαν να απευθύνονταν σ' εσένα.
    Τελικά, ενώ δεν θα το πίστευα, γράφοντας αυτά που γράφεις, επιμένεις να πείσεις εμένα και τον καθένα που διαβάζει Ελληνικά, ότι εσύ γράφεις αυτές τις κατινιές.

    Επιμένω να μη θέλω να δεχτώ αυτή την εκ μέρους σου, αποκάλυψη. Είναι πολύ ταπεινωτική για εσένα και απορώ που δεν το αντιλαμβάνεσαι.

    Όσον αφορά τη φράση που έγραψα απαντώντας στον “ένα μέλος της πρωτοβουλίας” (“όπως κάποιοι πολυπράγμονες των τοπικών τεκταινόμενων”), μπαίνεις στη μέση αυτού του διαλόγου μου με τον εν λόγω ανώνυμο και αντιδράς σαν αυτόν που μυγιάζεται επειδή έχει τη μύγα.
    Σαν φίλος (έστω τέως) σε συμβουλεύω: σταμάτα να εκθέτεις τον εαυτό σου.

    Τελικά, παρατηρώ πως μία καθαρά πολιτική παρέμβασή μου, την έχεις κατεβάσει σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ μας αντιπαράθεσης που δεν έχει απολύτως κανένα λόγο ύπαρξης.

    Από εδώ και πέρα, μπορείς να γράψεις ότι θέλεις. Θα μείνει αναπάντητο, ως σκουπίδι. Όπως και κάθε κατινιά, κάθε Κατίνας.

    Όθων Ιακωβίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.